Ухвала
від 11.10.2023 по справі 32/41-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№32/41-А

У Х В А Л А

з питань заміни сторони виконавчого провадження

11 жовтня 2023 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Чаплик І.Д., при секретарі судового засідання Посмітюх К.Т., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №32/41-А за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Червонограді Львівської області до Державного підприємства «Львіввугілля» (відокремлений підрозділ шахта «Межирічанська») про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в:

12.03.2008 Господарський суд Львівської області ухвалив постанову у справі №32/41-А, якою постановив стягнути з Державного підприємства «Львіввугілля»(відокремлений підрозділ шахта «Межирічанська»), вул.Б.Хмельницького, 26, м.Сокаль Львівська область (р/р 26008301401515 у відділенні Промінвестбанку м.Червонограда, МФО 325376, код ЄДРПОУ 26359901) на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м.Чевронограді, вул.С.Бандери, 41, м.Червоноград Львівська область (р/р 37175400900019 Банк одержувача ГУДКУ у Львівській області, МФО 825014, ЄДРПОУ 25258320) 1 460 919,15 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків.

24.03.2008 Господарським судом Львівської області видано виконавчий лист для примусового виконання вказаного рішення суду.

Ухвалою Львівського окружного адміністративного суду від 03.10.2018 замінено стягувача - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Червонограді Львівської області (код ЄДРПОУ 25258320) у виконавчому листі №32/41-А, виданого Господарським судом Львівської області 24.03.2008, на його правонаступника Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (код ЄДРПОУ 41322361).

20.03.2019 начальником відділу Сокальського районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Львівській області винесено постанову про відкриття виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №32/41-А, виданого 24.03.2008.

14.09.2023 до Львівського окружного адміністративного суду надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну стягувача у виконавчому провадженні, яка мотивована тим, що пунктами 2 та 7 Розділу VII Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» встановлено припинити Фонд соціального страхування України та Управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 01 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Протоколом автоматизованого розподілу справи між суддями від 14.09.2023 визначено суддю для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження Чаплик І.Д.

Суд звернувся з листом від 15.09.2023 до Господарського суду Львівської області, у якому просив надіслати до Львівського окружного адміністративного суду матеріали справи №32/41-А за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Червонограді, м. Червоноград Львівської області до Державного підприємства «Львіввугілля» (відокремлений підрозділ шахта «Межирічанська»), м. Сокаль Львівської області.

Матеріали вказаної справи надійшли до Львівського окружного адміністративного суду 29.09.2023.

Ухвалою від 02.10.2023 призначено судове засідання для розгляду заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №32/41-А за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м.Червонограді Львівської області до Державного підприємства «Львіввугілля» (відокремлений підрозділ шахта «Межирічанська») про стягнення заборгованості на 11.10.2023 о 14:00 в приміщенні Львівського окружного адміністративного суду (м. Львів, вул. Чоловського, 2).

Зважаючи на неявку сторін у справі та інших заінтересованих осіб суд вважає за можливе розглянути заяву про заміну сторони у виконавчому провадженні у порядку письмового провадження.

Розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну стягувача у виконавчому провадженні суд приходить до таких висновків.

Статтею 129-1 Конституції України визначено, що суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до ч. 2 ст. 14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Положеннями ст. 370 КАС України встановлено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Конституційний Суд України у рішенні від 26.06.2013 у справі № 1-7/2013 звернув увагу, що виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (пункт 2 мотивувальної частини рішення від 13.12.2012 № 18-рп/2012); невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (див. також пункт 3 мотивувальної частини рішення від 25.04.2012 № 11-рп/2012).

Право на судовий захист є конституційною гарантією прав і свобод людини і громадянина, а обов`язкове виконання судових рішень - складовою права на справедливий судовий захист.

Отже, обов`язок виконати судове рішення виникає з моменту набрання ним законної сили.

Частинами 1-2 статті 15 Закону України від 02.06.2016 № 1404-VIII «Про виконавче провадження» (далі Закон №1404-VIII) передбачено, що сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Частиною п`ятою цієї ж статті передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Частинами 1-2 ст. 379 КАС України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Пунктами 2, 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 23.09.1999 № 1105-XIV «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» передбачено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 27.04.2023 до Єдиного державного реєстру внесений запис №1004151120037041684 про державну реєстрацію припинення юридичної особи Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, в цьому ж витягу зазначено юридичну особу - правонаступника Пенсійний фонд України (ідентифікаційний код 00035323).

Таким чином, судом встановлено, що Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області, до якого переходять усі права та обов`язки вказаного державного органу. Тому заява Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони у виконавчому провадженні є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 205, 248, 295, 379 КАС України, суд

постановив

заяву Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про заміну сторони у виконавчому провадженні у справі №32/41-А за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді Львівської області до Державного підприємства «Львіввугілля» (відокремлений підрозділ шахта «Межирічанська») про стягнення заборгованості задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні щодо виконавчого листа, виданого Господарським судом Львівської області 24.03.2008 у справі №32/41-А за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Червонограді Львівської області до Державного підприємства «Львіввугілля» (відокремлений підрозділ шахта «Межирічанська») про стягнення заборгованості з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області (адреса місцезнаходження: 79041, м. Львів, вул. Героїв УПА, 73/8; код ЄДРПОУ: 41322361) на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області (місцезнаходження: 79016, Львівська область, м. Львів, вул. Митрополита Андрея, 10, код ЄДРПОУ 13814885).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Восьмого апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали із урахуванням п.п.15.5 п.15 Р.VII Перехідні положення КАС України.

СуддяЧаплик І.Д.

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114133886
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —32/41-а

Ухвала від 11.10.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Чаплик Ірина Дмитрівна

Ухвала від 02.10.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Чаплик Ірина Дмитрівна

Ухвала від 03.10.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Мричко Наталія Іванівна

Ухвала від 19.11.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хрипун О.О.

Постанова від 12.03.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 26.02.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

Ухвала від 07.02.2008

Господарське

Господарський суд Львівської області

Сухович Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні