Ухвала
від 11.10.2023 по справі 226/1473/23
ДИМИТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 226/1473/23

ЄУН 226/1473/23

Провадження № 2-о/226/43/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року Димитровський міський суд Донецькой області у складі:

головуючого - судді Клепка Л.І.,

присяжних: Добренкової Г.В., Васильченко О.М.,

за участю секретаря Лазарєвої В.В.,

адвоката Косенка С.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заінтересованої особи Синявської Л.Р.,

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в місті Мирноград Донецької області справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради, звернулася до суду з заявою про визнання її сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення йому опікуна.

В обґрунтування заяви вказала, що її син є особою з інвалідністю першої групи «Г», страждає на хронічне психічне захворювання шизофренію, має стійкий психічний розлад, внаслідок чого не здатний в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними та потребує стороннього догляду і опіки. Згідно рішення Димитровського міського суду від 28.05.2019 року сина було визнано недієздатним, а її було призначено над ним опікуном. Строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатним було визначено на два роки з дати набрання рішенням законної сили, який вже сплинув і не продовжувався, так як з клопотанням про продовження строку дії рішення про визнання сина недієздатним вона, як опікун, не зверталася. Оскільки в теперішній час стан психічного здоров`я сина не покращився, він продовжує не усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, що вимагає постійного контролю і догляду за ним, заявник просить суд визнати його недієздатним, встановити над ним опіку та призначити її його опікуном. Для вирішення вказаного питання просить суд призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

В судовому засіданні заявник свої вимоги підтримала, пояснивши суду, що її син продовжує перебувати під наглядом лікаря-психіатра, отримує відповідну медичну допомогу, проте змін на краще у стані його здоров`я немає. Він продовжує проявляти неадекватну поведінку, перебуває під впливом галюцинацій і страху, неспроможний до самообслуговування і до оцінки своїх дій. У зв`язку з погіршенням стану здоров`я, з`явлення підвищеної агресії в період з 08.08.2023 по 29.08.2023 син перебував на стаціонарному лікуванні в КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня м.Слов`янськ». До цього лікувався стаціонарно двічі на рік.

Адвокат Косенко С.В., представляючий інтереси ОСОБА_2 , та представник заінтересованої особи ОСОБА_3 клопотання заявника про призначення експертизи підтримали.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої групи «Г» з дитинства безстроково, потребує постійного стороннього догляду та нагляду, що підтверджується довідкою міжрайонної психіатричної МСЕК м.Слов`янська серії 12ААБ №062437 від 12.08.2019 (а.с.13). Перебуває на обліку у лікаря-психіатра за місцем проживання.

Рішенням Димитровськогоміського судувід 28.05.2019 ОСОБА_2 на підставівисновку судово-психіатричноїекспертизи №63від 11.05.2019,проведеної Слов`янськимсудово-психіатричнимекспертним відділомпри Обласнійпсихіатричній лікарнім.Слов`янськаДонецької області,було визнанонедієздатним. Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним сплинув 02.07.2021. Клопотань про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним ні від опікуна, ні від представника органу опіки і піклування відповідно до ч.7 ст.300 ЦПК України не надходило, тому питання продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатної не вирішувалося.

Згідно ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Згідно ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Порядок призначеннясудової експертизиврегульовано статтями102-108ЦПК України,Законом України"Просудову експертизу",Інструкцією пропризначення тапроведення судовихекспертиз таекспертних досліджень,затвердженою наказомМіністерства юстиціїУкраїни 08.10.1998року №53/5.

Призначення експертизи щодо психічного стану особи відповідно до ст.105 ЦПК України є обов`язковим.

Приймаючи до уваги надані заявником докази про психічний розлад здоров`я сина та необхідність спеціальних знань в галузі психіатрії для з`ясування обставин, що мають значення для справи, клопотання про призначення судової психіатричної експертизи є обґрунтованим.

Згідно зі ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

Частиною третьою ст. 25 Закону України «Про психіатричну допомогу» також встановлено, що особи, яким надається психіатрична допомога, мають право на особисту участь у судових засіданнях, висловлення своєї думки щодо висновків лікарів-психіатрів у судовому засіданні при вирішенні питань, пов`язаних із наданням їм психіатричної допомоги та обмеженням у зв`язку з цим їх прав.

Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово зазначав на необхідність доступу до суду навіть особам, які вже визнані недієздатними. В рішенні від 27 березня 2008 року у справі «Штукатуров проти Росії» (заява № 44009/05) ЄСПЛ зазначив, що, вирішуючи справу про визнання особи недієздатною виключно на підставі письмових доказів, не побачивши і не почувши особу, суд порушив її право на справедливий судовий розгляд, передбачене ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Про це ж було наголошено і у рішенні від 30 травня 2013 року у справі «Наталія Михайленко проти України» (заява № 49069/11). Для визначення фактичної можливості особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, з`явитися на судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Отже, ставлячи перед експертами питання щодо наявності у особи хронічного, стійкого психічного розладу та її здатності усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, суд має поставити і питання щодо її спроможності особисто реалізовувати свої права під час судового розгляду справи про визнання її недієздатною з метою забезпечення справедливого розгляду.

У зв`язку з призначенням експертизи провадження у справі відповідно до п. 9 ч. 1ст.253ЦПК України підлягає зупиненню на час її проведення.

Керуючись ст.ст.102-105, 108, 252, 253, 260, 298, 299, 353-354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити у справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити спеціалістам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України (49115, м. Дніпро, вул. Бєхтєрєва, 1)

На вирішення судово-психіатричної екпертизи поставити наступні запитання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-якими психiчними захворюваннями, якщо так то якими?

2. Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним та стійким?

3. Чи позбавляє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наявний психічний розлад здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними та чи потребує він встановлення над ним опіки?

4. Чи може ОСОБА_2 за станом свого здоров`я з`явитися у судове засідання та дати особисті пояснення по суті справи?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Для проведення експертизи направити експертам копію цієї ухвали, матеріали цивільної справи, амбулаторну медичну картку та медичну картку стаціонарного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення вказаної експертизи до ДУ Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України (49115, м. Дніпро, вул. Бєхтєрєва, 1).

Роз`яснити заявнику положення ст.109 ЦПК України щодо наслідків ухилення від участі в експертизі, згідно яких у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати по оплаті експертизи віднести за рахунок держави.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, а в частині зупинення провадження може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Л.І.Клепка

Присяжні Г.В.Добренкова

О.М.Васильченко

СудДимитровський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114140298
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —226/1473/23

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні