Ухвала
від 13.10.2023 по справі 908/2994/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/259/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

13.10.2023 Справа № 908/2994/23

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом: Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації, ідентифікаційний код юридичної особи 04054079 (пр. Соборний, 164, м. Запоріжжя, 69107)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «СК СТРОЙІНВЕСТ», ідентифікаційний код юридичної особи 39086059 (вул. Любарського, 143, оф. 106, м. Дніпро, 49000)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні позивача: Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області, код ЄДРПОУ ВП: 41127371 (вул. Перемоги, буд. 129, м. Запоріжжя, 69057) Східного офісу Держаудитслужби, код ЄДРПОУ 40477689.

про зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області надійшов позов Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації до Товариства з обмеженою відповідальністю «СК СТРОЙІНВЕСТ» про зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю «СК «СТРОЙІНВЕСТ» надати доступ до об`єкту «Реконструкція плавального басейну Комунального закладу «Запорізька обласна школа вищої спортивної майстерності» Запорізької обласної ради по вул. Перемоги, 68 у м. Запоріжжя» для проведення вибіркового контрольного обміру представникам Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації у присутності представників Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області.

Відповідно до протоколу авторозподілу від 26.09.2023 позов визначено для розгляду судді Науменку А.О.

У позові зазначено третю особу.

Розглянувши матеріали вищезазначеної позовної заяви, господарський суд ухвалою від 27.09.2023 у справі № 908/2994/23 позовну заяву залишив без руху.

Ухвалою суд роз`яснив заявникові, що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу на підставі п. 4 ст. 174 ГПК України.

06.10.2023 позивчаем до суду направлена заява про усунення недоліків, якою позивач усунув недоліки позовної заяви.

Суд визнав достатніми надані позивачем документи для прийняття позовної заяви до розгляду.

Відповідно до ч. 3 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження.

З урахуванням предмету спору суд вирішив розглядати справу в порядку загального позовного провадження.

Завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (ст. 177 ГПК України).

Відповідно до ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

За таких обставин, суд призначає підготовче засідання.

Згідно з ч. 1 ст. 120 ГПК України суд вважає за необхідне повідомити сторони про час та місце судового засідання.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Враховуючи обставини, викладені у позові та клопотанні, беручи до уваги надані до докази, суд, на підставі ст. 50 ГПК України, залучає до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області, код ЄДРПОУ ВП: 41127371 (вул. Перемоги, буд. 129, м. Запоріжжя, 69057) Східного офісу Держаудитслужби, код ЄДРПОУ 40477689, оскільки рішення у справі може вплинути на права або обов`язки вказаної особи.

Керуючись ст.ст. 50, 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 908/2994/23. Присвоїти справі номер провадження 34/259/23.

2. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області, код ЄДРПОУ ВП: 41127371 (вул. Перемоги, буд. 129, м. Запоріжжя, 69057) Східного офісу Держаудитслужби, код ЄДРПОУ 40477689.

4. Підготовче засідання призначити на 06.11.2023 об 11 год. 20 хв., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4 (про відповідну залу судового засідання буде повідомлено додатково на відповідному стенді суду «Справи призначені до розгляду»).

5. У порядку підготовки справи до розгляду запропонувати сторонам:

Відповідачу - відповідно до ст. 165 ГПК України, подати до суду у п`ятнадцятиденний строк з дня з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі/з дня опублікування тексту даної ухвали на офіційному веб-порталі судової влади України, але не пізніше 06.11.2023: відзив на позовну заяву і заперечення на пояснення третьої особи, докази на їх обгрунтування (нормативне та документальне обґрунтування своєї правової позиції щодо заявлених позовних вимог); всі наявні документи, що спростовують позицію позивача; правовстановлюючі документи; судову практику зі спірного питання, зокрема, Верховного Суду. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів позивачеві і третій особі, докази направлення/вручення надати суду (додати до відзиву).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Позивачу - всі докази, які підтверджують викладені у позові обставини; протягом п`яти днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив та пояснення третьої особи, які направити відповідачу та третій особі; останню судову практику зі спірного питання, зокрема, Великої Палати Верховного Суду.

Суд роз`яснює позивачу, що відповідно до ч.3 ст. 46 ГПК позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

6. Запропонувати третій особі надати суду письмове пояснення щодо позову або відзиву з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову та відповідні докази протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання ухвали суду про відкриття провадження у справі, але не пізніше 06.11.2023. Копії пояснень необхідно направити іншим учасникам справи (позивачу, відповідачу), докази направлення/вручення надати суду (додати до пояснення).

7. Сторонам надати суду заяви із повідомленням адреси електронної пошти сторін, на яку судом будуть направлятись процесуальні документи у справі.

8. Заяви, клопотання і заперечення подавати в письмовій формі відповідно до ст.ст. 169, 170 ГПК України.

Суд наголошує, що копії заяв по суті справи та заяв процесуальних питань, що подаються до суду, - одночасно надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи (докази направлення/вручення надаються суду).

Заяви по суті спору та докази можуть бути подані нарочно через канцелярію суду або направлені поштою (в тому числі електронною) з таким розрахунком щоб вони були отримані судом у встановлені строки. Право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч. 1 ст. 118 ГПК України).

Електронна адреса Господарського суду Запорізької області:inbох@zp.arbitr.gov.ua.

Відповідно до ч. 8 ст. 42 ГПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються кваліфікованим електронним підписом (КЕП) учасника справи (його представника), прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги". Відповідні документи (заяви та клопотання) не скріплені електронним підписом залишаються судом без розгляду.

В Господарському суді Запорізької області впроваджено експлуатацію підсистеми Електронний суд, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. За допомогою сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua, учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи (заяви по суті про справи, заяви з процесуальних питань, клопотання тощо) в електронному форматі.

Для можливості користування сервісом Електронного суду необхідно пройти передбачений порядок реєстрації офіційної електронної адреси («Електронного кабінету») з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 6 ГПК України) .

Єдиний Контакт-центр судової влади України: (044) 207-35-46. «Гаряча» телефонна лінія господарського суду функціонує за номером (061) 764-89-30.

Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/sud5009. Ознайомитись з процесуальними документами у справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повідомити сторін про розгляд справи поштовими чи електронними засобами зв`язку.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання 13.10.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя А.О. Науменко

Дата ухвалення рішення13.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114150246
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —908/2994/23

Судовий наказ від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Судовий наказ від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Рішення від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 13.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні