Ухвала
від 22.11.2023 по справі 908/2994/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/259/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

22.11.2023 Справа № 908/2994/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О.,

при секретареві судового засідання Концур Г.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали № 908/2994/23

за позовом: Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації, ідентифікаційний код юридичної особи 04054079 (пр. Соборний, 164, м. Запоріжжя, 69107)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «СК СТРОЙІНВЕСТ», ідентифікаційний код юридичної особи 39086059 (вул. Любарського, 143, оф. 106, м. Дніпро, 49000)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області, код ЄДРПОУ ВП: 41127371 (вул. Перемоги, буд. 129, м. Запоріжжя, 69057) Східного офісу Держаудитслужби, код ЄДРПОУ 40477689.

про зобов`язання вчинити дії

за участю уповноважених представників сторін:

від позивача: Фролов В.В., посвідчення № 107 від 01.08.2023; довіреність № 05-05/0014 від 09.01.2023; витяг з ЄДР;

від відповідача: не з`явилась;

від третьої особи: не з`явилась

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області надійшов позов Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації до Товариства з обмеженою відповідальністю «СК СТРОЙІНВЕСТ» про зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю «СК «СТРОЙІНВЕСТ» надати доступ до об`єкту «Реконструкція плавального басейну Комунального закладу «Запорізька обласна школа вищої спортивної майстерності» Запорізької обласної ради по вул. Перемоги, 68 у м. Запоріжжя» для проведення вибіркового контрольного обміру представникам Управління капітального будівництва Запорізької обласної державної адміністрації у присутності представників Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області.

Відповідно до протоколу авторозподілу від 26.09.2023 позов визначено для розгляду судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 13.10.2023 у справі № 908/2994/23 суд призначив підготовче судове засідання на 06.11.2023 о 11 год. 20 хв.

В судовому засіданні 06.11.2023 здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою комплексу Акорд.

Суд відкрив судове засідання з розгляду справи № 908/2994/23. Оголосив склад суду.

Суд з`ясував про відводи. Відводів не заявлено.

Представники сторін у судове засідання 06.11.2023 крім позивача не з`явились.

30.10.2023 через канцелярію суду від третьої особи надійшли пояснення по справі, в яких містилось клопотання про розгляд справи без участі представника.

31.10.2023 через підсистему ЄСІТС «Електронний суд» надійшло клопотання від третьої особи про долучення документів до матеріалів справи.

В судовому засіданні представник позивача зазначив про можливе врегулювання спору мирним шляхом.

Згідно з ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього кодексу, не можуть бути розглянуті в даному підготовчому засіданні.

За наслідками судового засідання, судом відкладено підготовче засідання на 22.11.2023 о 10 год. 20 хв.

В судовому засіданні 22.11.2023 здійснювалось фіксування судового процесу за допомогою комплексу Акорд.

Суд відкрив судове засідання з розгляду справи № 908/2994/23. Оголосив склад суду.

Відповідач та третя особа в судове засідання не з`явились.

22.11.2023 на електронну пошту суду від відповідача надійшли: клопотання про проведення судового засідання 22.11.2023 без участі представника відповідача та пояснення по справі.

В судовому засіданні представник позивача, зазначив що отримав пояснення від відповідача.

Суд не приймає пояснення відповідача, з огляду на таке.

Так частиною 3 ст. 56 ГПК України визначено, що юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Частинами 1, 2 ст. 58 ГПК України передбачено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ст.16 ГПК України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Отже, наведені вище положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва юридичної особи як в порядку самопредставництва, так і в порядку представництва (адвоката). При цьому, в порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких визначені законодавством чи установчими документами. Для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи без додаткового уповноваження (довіреності). Відповідно особи, які представляють юридичну особу за довіреністю і виконують процесуальні дії на підставі наданих їм довіреністю повноважень, виступають від імені цієї особи як довірителя, а не в порядку самопредставництва.

Для визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи без додаткового уповноваження.

Відповідачем не подано суду доказів на підтвердження того, що на особу якій видано довіреність є посадовою особою вказаного товариства і уповноважений діяти від товариства через інститут самопредставництва.

Крім того, представником відповідача не подано суду свідоцтва про право на здійснення адвокатської діяльності, тобто не підтверджено, що відповідна особа має статус адвоката, що б надавало їй повноваження на представництво юридичної особи в суді.

При цьому, з метою забезпечення державних органів достовірною інформацією створено Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Як визначено ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", обов`язковому відображенню (реєстрації) в Єдиному державному реєстрі, серед інших перелічених у цій статті відомостей, належать: відомості щодо керівників державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб та осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта.

Статус документів та відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру, закріплений ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", яка зокрема, визначає, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою; якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не внесені до нього, вони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Отже, відсутність відповідного запису у реєстрі є належним і достатнім (достовірним) підтвердженням відсутності таких відомостей (інформації) для будь-якого державного органу, яким є і суд.

Так, до пояснень Товариства з обмеженою відповідальністю «СК СТРОЙІНВЕСТ» від 22.11.2023 не надано доказів відповідно до закону, статуту, положення або витягу юридичної особи з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України. Статус особи як адвоката може підтверджувати свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю або посвідчення адвоката України.

Таким чином, суд не приймає пояснення відповідача, оскільки пояснення подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Згідно з ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього кодексу, не можуть бути розглянуті в даному підготовчому засіданні.

За наслідками судового засідання, судом відкладено підготовче засідання на 06.12.2023 о 11 год. 20 хв.

Керуючись ст.ст. 182, 183, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання у справі № 908/2994/23 на 06.12.2023 об 11 год. 20 хв. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4 (про залу судового засідання буде повідомлено додатково на відповідному стенді суду «Справи призначені до розгляду»).

2. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «СК СТРОЙІНВЕСТ» чи його адвоката зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 ГПК України та надати суду відповідний документ в підтвердження реєстрації.

3. У порядку підготовки справи до розгляду запропонувати сторонам:

Відповідачеві надати суду пояснення по справі підписані уповноваженою особою по справі. Докази з доказами направлення іншім сторонам по справі надати суду.

4. Повідомити учасників справи про дату, час та місце проведення підготовчого засідання шляхом надсилання на їхні електронні адреси копії даної ухвали.

5. Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5009.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення 22.11.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 24.11.2023.

Суддя А.О. Науменко

Дата ухвалення рішення22.11.2023
Оприлюднено27.11.2023
Номер документу115162465
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —908/2994/23

Судовий наказ від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Судовий наказ від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Рішення від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 13.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні