Ухвала
від 12.10.2023 по справі 635/8199/18
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2023 року

м. Київ

справа № 635/8199/18

провадження № 51- 6044 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палати

Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора про направлення матеріалів кримінального провадження (справа № 635/8199/18) за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області,

встановив:

до Касаційного кримінального суду Верховного Суду в порядку ст. 34 КПК України надійшло клопотання прокурора про направлення кримінального провадження (справа № 635/8199/18) за обвинуваченням ОСОБА_5 з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду

Харківської області.

Клопотання мотивовано тим, що на розгляді Полтавського районного суду

Полтавської області у зв`язку із неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану Харківським районним судом Харківської області перебуває кримінальне провадження стосовно ОСОБА_5 . На даний час Харківський районний суд Харківської області відновив роботу, тому, на думку прокурора, вказане кримінальне провадження слід повернути до цього суду.

Крім того, прокурор просить врахувати виняткові обставини для передачі даного кримінального провадження до іншого суду, а саме те, що обвинувачений, потерпілий та свідки проживають у м. Харкові та Харківському районі Харківської області, тому для забезпечення оперативності та ефективності судового розгляду кримінальне провадження слід направити до Харківського районного суду Харківської області.

Учасники судового провадження належним чином повідомлені про час і місце розгляду клопотання, проте в судове засідання вони не з`явились, що не перешкоджає його розгляду.

Дослідивши наведені у клопотанні доводи, наявні у розпорядженні Суду матеріали провадження, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання прокурора задоволенню не підлягає на таких підставах.

За приписами ст. 34 КПК України кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо: 1) до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності;

2) після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; 3) обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; 4) ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Розпорядженням Голови Верховного Суду від № 2/0/9-22 від 08 березня

2022 року «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» територіальну підсудність судових справ Харківського районного суду

Харківської області було визначено за Полтавським районним судом Полтавської області.

З наданої Полтавським районним судом Полтавської області інформації вбачається, що на підставі зазначеного розпорядження, з дотриманням вимог КПК України, кримінальне провадження стосовно ОСОБА_5 було скеровано до цього суду.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 17 листопада

2022 року № 65 «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області» відновлено територіальну підсудність судових справ Харківського районного суду Харківської області.

У своєму клопотанні прокурор наводить виняткові обставини - проживання обвинуваченого, потерпілого та свідків у м. Харкові та Харківському районі, що, на його думку, є достатнім для направлення кримінального провадження стосовно ОСОБА_5 до Харківського районного Харківської області.

З наданого Полтавським районним судом Полтавської області переліку та з наявної у розпорядженні Суду копії обвинувального акта вбачається, що учасниками у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_5 є:

- обвинувачений ОСОБА_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 (Дзержинський районний суд

м. Харкова);

- потерпілий ОСОБА_6 - проживає за адресою: АДРЕСА_2 (Московський районний суд м. Харкова).

Свідки:

- ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 .

Отже ані обвинувачений, ані потерпілий не проживають в населених пунктах, які підпадали б під територіальну юрисдикцію Харківського районного суду Харківської області

Щодо викладених у клопотанні прокурора доводів про проживання свідків на території м. Харкова та Харківського району, то колегія суддів зважає на те, що на даний час про перелік свідків, які підлягають виклику до суду, сторони кримінального провадження ще не повідомляли. Інформації про місце проживання всіх свідків не зазначено в реєстрі матеріалів досудового розслідування, а також не надано й Полтавським районним судом Полтавської області.

Відновлення роботи Харківського районного суду Харківської області, який раніше розглядав кримінальне провадження стосовно ОСОБА_5 , не є підставою для направлення кримінального провадження з Полтавського районного суду Полтавської області.

Тобто колегія суддів зі змісту клопотання не встановила наявності виняткових обставин для направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в розумінні ст. 34 КПК України.

Керуючись статтею 34 КПК України, Суд

постановив:

Клопотання прокурора про направлення матеріалів кримінального провадження (справа № 635/8199/18) за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2

ст. 286 КК України, з Полтавського районного суду Полтавської області до Харківського районного суду Харківської області залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення12.10.2023
Оприлюднено16.10.2023
Номер документу114158744
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —635/8199/18

Вирок від 29.05.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Невеніцин Є. В.

Ухвала від 25.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Невеніцин Є. В.

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Невеніцин Є. В.

Ухвала від 26.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Іваненко Ігор Володимирович

Ухвала від 09.11.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Наталія Олегівна

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 03.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

Ухвала від 09.11.2018

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Назаренко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні