Рішення
від 17.10.2023 по справі 912/1492/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 жовтня 2023 рокуСправа № 912/1492/23

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. розглянув у порядку спрощеного позовного провадження справу №912/1492/23

за позовом: Управління містобудування та архітектури Кропивницької міської ради, вул. Велика Перспективна, 41, м. Кропивницький, 25022

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "СІТІ БІЛЛ", вул. Велика Перспективна, 50, м. Кропивницький, 25006

простягнення 36 607,56 грн

Без виклику сторін (судове засідання не проводилось).

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Управління містобудування та архітектури Кропивницької міської ради (далі - Управління, позивач), яка містить вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "СІТІ БІЛЛ" (далі - ТОВ "СІТІ БІЛЛ", відповідач) про стягнення 36 607,56 грн заборгованості, з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

В обґрунтування позовних вимог позивач послався на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за Договорами щодо надання в тимчасове користування місць, які перебувають у комунальній власності (для розташування рекламних засобів) №47 від 01.04.2017, № 1746 від 01.05.2022, № 2085 від 12.04.2023 в частині оплати за користування місцями для розміщення рекламних засобів.

Ухвалою від 22.08.2023 відкрито провадження у справі №912/1492/23 та постановлено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами. Сторонам встановлено строк для подання заяв по суті справи.

Відповідач своїм правом на подання відзиву на позовну заяву в установлений судом строк не скористався.

Частиною 5 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому ст. 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог ч.4 ст.120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 11 ст. 242 ГПК України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

За приписами ч. 1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Конверт із вкладенням (ухвала суду від 22.08.2023), направлений на адресу відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, повернуто органом поштового зв`язку із відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою".

Згідно з п. 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки "адресат відсутній за вказаною адресою" вважається днем вручення відповідачу відповідної ухвали суду (29.08.2023).

Повернення відділенням поштового зв`язку до суду поштового конверту з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою" свідчить, що ухвала не вручена з причин, які не залежать від суду, який у установленому законодавством порядку вчинив необхідні дії для належного повідомлення відповідача про розгляд справи судом.

Крім того, суд намагався повідомити ТОВ "СІТІ БІЛЛ" про розгляд справи по телефону, номер якого значиться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Однак, за вказаним номером абонент не відповідає.

Таким чином, судом вжито всіх належних заходів для повідомлення відповідача про розгляд справи.

Окрім того, відповідач мав право та можливість ознайомитись з ухвалою про відкриття провадження у справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Частиною 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ст. 248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з ч. 5 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Частиною 1 ст. 252 ГПК України передбачено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

З підстав викладеного та в межах законодавчо визначених строків, а також враховуючи відсутність клопотань сторін про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, суд розглядає справу без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши докази у справі, судом встановлено наступні обставини.

01.04.2017, 01.05.2022 та 12.04.2023 між Управлінням містобудування та архітектури Кропивницької міської ради (в подальшому - Управління) та ТОВ "СІТІ БІЛЛ" (надалі - Розповсюджувач) укладено договори №47, № 1746 та №2085 щодо надання в тимчасове користування місць, які перебувають у комунальній власності (для розташування рекламних засобів) (надалі - Договір №47, Договір № 1746 та Договір №2085, Договорів) (а.с. 41-44, 53-57, 74-78), за умовами яких на замовлення Розповсюджувача, відповідно до Закону України "Про рекламу", Правил розміщення зовнішньої реклами в м. Кропивницькому та Порядку визначення розміру плати за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розташування рекламних засобів, Управління виконує дії, передбачені Правилами розміщення зовнішньої реклами в м. Кропивницькому, а Розповсюджувач до початку розміщення виконує вимоги, перелічені в п. 2 цього Договору, та проводить оплату за використання рекламної площі в м. Кропивницькому в порядку і розмірах, визначених в п. 4 цього Договору.

Розділом 2 визначено Предмет договору. Відповідно до вимог Правил розміщення зовнішньої реклами в м. Кропивницькому та Порядку визначення розміру плати за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розташування рекламних засобів, Розповсюджувач зобов`язується щомісячно перераховувати Управлінню плату за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розташування рекламних засобів згідно з цим Договором.

Згідно п. 3.1 Договорів Управління, серед іншого, має право: самостійно, у відповідності з діючим Порядком, здійснювати розрахунок розміру плати за цим Договором; своєчасно та в повному обсязі отримувати від Розповсюджувача плату за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розташування рекламних засобів; звернутись до суду, якщо Розповсюджувач не платить, несвоєчасно або в неповному обсязі вносить Управлінню платежі за користування місцем, передбачені даним Договором.

Управління зобов`язується: нараховувати Розповсюджувачу плату за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності (для розташування рекламних засобів) відповідно до діючих на час нарахування тарифів та Порядку. Нарахування розміру плати за новими тарифами, Порядком, та ін. здійснюється з дати набрання ними чинності, незалежно від внесення відповідних змін до Договору (п. 3.2 Договорів).

Відповідно до п. 3.3 Договорів Розповсюджувач має право: перевіряти правильність розрахунків Управлінням розміру плати за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розміщення рекламних засобів; в будь-який час відмовитись від використання місця розміщення рекламного засобу, повідомивши про це у встановленому порядку робочий орган або виконавчий орган ради. При цьому місце розміщення рекламного засобу повинно бути вільним від рекламного засобу та передане Управлінню актом прийому-передачі; перераховувати авансом плату Управлінню за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розміщення рекламних засобів.

Підпунктом б) пункту 3.4. Договорів визначено, що Розповсюджувач зобов`язується своєчасно та в повному обсязі вносити Управлінню плату за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розташування рекламних засобів, відповідно до умов цього Договору.

У пункті 4.1. Договорів, з урахуванням змін, внесених Додатковими угодами, сторони визначили місця, що надаються Розповсюджувачу у тимчасове користування для розташування рекламних засобів та розмір щомісячної плати за право користування ними, а саме:

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 9,8 кв.м по просп. Університетському, сума до сплати за місяць 587,06 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №47 в редакції Додаткової угоди № 932 від 13.09.2019);

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 9,8 кв.м на розі Студентського бульвару та вул. В`ячеслава Чорновола, сума до сплати за місяць 704,47 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №47 в редакції Додаткової угоди № 932 від 13.09.2019);

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 11,55 кв.м по вул. Преображенська (маг. "Мурай"), сума до сплати за місяць 830,27 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №47 в редакції Додаткової угоди № 932 від 13.09.2019);

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 11,55 кв.м по вул. Соборна, 57/21, сума до сплати за місяць 830,27 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №47 в редакції Додаткової угоди № 932 від 13.09.2019);

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 11,55 кв.м по вул. Преображенська (готель "Київ"), сума до сплати за місяць 830,27 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №47 в редакції Додаткової угоди № 932 від 13.09.2019);

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 9,8 кв.м по вул. Генерала Родимцева, сума до сплати за місяць 587,06 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №47 в редакції Додаткової угоди № 932 від 13.09.2019);

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 9,8 кв.м по вул. Автолюбителів, сума до сплати за місяць 528,35 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №47 в редакції Додаткової угоди № 932 від 13.09.2019);

Загальна плата за місяць по Договору №47 становить 4 897,75 грн.

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 12,04 кв.м по вул. Холодноярській, з боку буд. № 178, сума до сплати за місяць 721,25 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №1746);

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 12,04 кв.м по вул. Холодноярській, з боку буд. № 140, сума до сплати за місяць 721,25 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №1746);

Загальна плата за місяць по Договору №1746 становить 1 442,50 грн.

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 11,55 кв.м по вул.Миколи Левитського, напроти буд. №88, сума до сплати за місяць 691,90 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №2085);

- двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 11,55 кв.м по вул.Варшавська біля житлових будинків № 49 та 51, сума до сплати за місяць 622,70 грн з ПДВ (п. 4.1. Договору №2085);

Загальна плата за місяць по Договору №2085 становила в травні та червні 2023 - 1 314,60 грн, однак згідно Додаткової угоди № 2175 від 01.07.2023 з липня 2023 загальна плата за місяць по Договору №2085 становила 691,90 грн.

Розділ 5 Договорів регулює порядок розрахунків. Зокрема, Розповсюджувач щомісячно сплачує кошти за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розташування рекламного засобу у розмірі, передбаченому п. 4.1. цього Договору. Здійснення платежів за цим Договором відбувається шляхом перерахування Розповсюджувачем коштів на банківський рахунок Управління до 10 числа місяця, за який здійснюється оплата. Перерахування Розповсюджувачем коштів на рахунок Управління здійснюється у встановлені цим Договором строки та відповідно до умов даного Договору. З дня укладення цього Договору Розповсюджувач вносить плату Управлінню у розмірі 100% плати за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, передбаченої п. 4.1 цього Договору. Порядок визначення розміру плати за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розташування рекламного засобу, та/або відповідні тарифи, зони, коефіцієнти та інше можуть бути змінені згідно з рішенням Виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького. У такому випадку Розповсюджувач зобов`язаний здійснювати оплату за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності, для розташування рекламних засобів за новими умовами (Порядок, тарифами, зонами, коефіцієнтами та ін.) з дати набрання ними чинності. При цьому підписання відповідних змін до Договору його Сторонами не є обов`язковим.

Згідно пункту 6.1. Договорів у випадку припинення дії цього Договору, повернення місця, наданого у користування, здійснюється Розповсюджувачем на підставі акта прийняття-передачі з урахуванням умов розділу 8 Договору.

Відповідно до п. 9.1. Договорів останній вважається укладеним з дня його підписання обома Сторонами та діє включно до дня закінчення строку дії дозволу на розміщення зовнішньої реклами, проте з урахуванням випадків, встановлених розділом 8 Договору.

Договори підписані повноважними представниками сторін та скріплені печатками.

Відповідно до акта від 01.04.2017 (Додаток №1 до Договору №47), акта від 01.05.2022 (Додаток №1 до Договору №1746) та акта від 12.04.2023 (Додаток №1 до Договору №2085) прийому-передачі місць, які перебувають у комунальній власності (для розташування рекламних засобів) до Договорів Управління передало, а Розповсюджувач прийняв згідно з Договорами щодо надання в тимчасове користування місць, що перебувають в комунальній власності (для розташування рекламних засобів) №" 47, 1746 та 2085 у користування місця за адресами, зазначеними у п. 4.1. Договорів (а.с. 58, 60, 68).

Як вбачається з матеріалів справи, ПП "Світ будівництва" видано наступні дозволи:

№354 від 08.12.2005 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: просп. Університетський, двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 9,8 кв.м (а.с. 12-16);

№ 1459 від 24.01.2013 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: на розі Студентського бульвару та вул. В`ячеслава Чорновола, двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею проекції 9,8 кв.м (а.с. 17-18);

№ 648 від 05.01.2007 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: по вул. Преображенська двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, загальною площею 36,0 кв.м (а.с 20-22);

№ 646 від 05.01.2007 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: по вул. Соборна, двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, загальною площею 36,0 кв.м (а.с 25-28);

№353 від 08.12.2005 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: по вул. Преображенська двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, загальною площею 36,0 кв.м (а.с 34-37);

№647 від 05.01.2007 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: по вул. Преображенська двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, загальною площею 36,0 кв.м (а.с 38-39);

ФОП Білоус І.Ю. видано дозвіл № 725 від 12.12.2007 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: по вул. Автолюбителів, двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею 9,8 кв.м, який 17.07.2014 переоформлено на ТОВ "Промагропостач" (а.с 29-33);

24.03.2016 на підставі заяв ТОВ "Сіті Білл" від 23.03.2023 дозволи №№353, 354 від 08.12.2005, №1459 від 21.01.2013, №№ 648, 647, 646 від 05.01.2007, № 725 від 12.12.2007 переоформлено на останнє (а.с. 16,19,24, 28, 33, 37, 40).

ФОП Гершкулу С.В. видано дозволи № 2196 та № 2197 від 29.05.2019 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: по вул. Холодноярській, з боку буд. № 17 та з боку буд. № 140, двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею 12,04 кв. м., які 06.05.2022 переоформлено на ТОВ "Сіті Білл" на підставі його заяв.(а.с.47- 52).

ФОП Прибудченко В.В. видано дозволи № 2053 від 25.09.2017 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: по вул. Варшавській, біля житлового будинку № 49 та № 51, двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею 11,55 кв. м та № 2088 від 23.01.2018 на розміщення зовнішньої реклами, адреса місця розташування спеціальної конструкції: по вул. Миколи Левитського, напроти будинку №88, двосторонній рекламний щит розміром площини 3,0х6,0 м, площею 11,55 кв.м (а.с. 69-72), які 12.04.2023 переоформлено на ТОВ "Сіті Білл" на підставі його заяв (а.с. 59, 73).

Господарським судом враховано положення п. 8.1.6 Договору відповідно якого, по закінченню строку дії дозволу, в тому числі у випадку його анулювання/скасування Розповсюджувач продовжує сплачувати Управлінню плату за Договором до дня повернення місця розміщення рекламного засобу Управлінню за актом прийому - передачі включно.

Відповідно до пп.5 п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 № 314 "Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану", відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 № 64 "Про введення воєнного стану в Україні" Кабінет Міністрів України установив, що строки дії діючих строкових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану та три місяці з дня його припинення чи скасування, а періодичні, чергові платежі за ними відстрочуються на строк, зазначений у цьому підпункті

Згідно із пунктом 63 додатку до Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" дозвіл на розміщення зовнішньої реклами є документом дозвільного характеру.

За твердженням позивача, відповідач свої зобов`язання за Договорами №47, №1746 та №2085 виконував неналежним чином, в порушення вимог закону та умов Договорів за користування місцями для розміщення рекламних засобів не розрахувався, в зв`язку з чим у нього виникла заборгованість у розмірі 36 607,56 грн.

Невиконання відповідачем Договорів №47, №1746 та №2085 в частині оплати коштів за право тимчасового користування місцем, що перебуває у комунальній власності стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом.

Норми права, які застосовано судом та мотивована оцінка доказів.

Частиною 1 ст. 143 Конституції України встановлено, що територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності.

Стаття 144 Конституції України передбачає, що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" місцеве самоврядування територіальної громади є однією з гарантій держави.

Згідно зі ст. 10 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Частиною 1 ст. 11 Закону України "Про місцеве самоврядування" встановлено, що виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Положеннями ст. 17 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" визначено, що відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування.

Відповідно до приписів ст. 29 Закону України "Про місцеве самоврядування" до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать власні (самоврядні) повноваження, зокрема, щодо управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад та встановлення порядку та здійснення контролю за використанням прибутків підприємств, установ та організацій комунальної власності відповідних територіальних громад.

Відповідно до ч. 6 ст. 1 Закону України "Про рекламу" зовнішня реклама - реклама, що розміщується на спеціальних тимчасових і стаціонарних конструкціях - рекламоносіях, розташованих на відкритій місцевості, а також на зовнішніх поверхнях будинків, споруд, на елементах вуличного обладнання, над проїжджою частиною вулиць і доріг.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Закону України "Про рекламу" розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах проводиться на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а поза межами населених пунктів - на підставі дозволів, що надаються обласними державними адміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим - Радою міністрів Автономної Республіки Крим, в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 3 Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 №2067 (далі - Правила), встановлено, що зовнішня реклама розміщуються на підставі дозволів та у порядку, встановленому виконавчими органами сільських, селищних, міських рад відповідно до цих Правил.

Відповідно до п. 24 Правил виданий у встановленому порядку дозвіл є підставою для розміщення зовнішньої реклами та виконання робіт, пов`язаних з розташуванням рекламного засобу.

В матеріалах справи наявні копії дозволів №№353, 354 від 08.12.2005, №1459 від 21.01.2013, №№ 648, 647, 646 від 05.01.2007, № 725 від 12.12.2007, № 2196 та № 2197 від 29.05.2019, № 2053 від 25.09.2017, № 2088 від 23.01.2018, переоформлених на ТОВ "СІТІ БІЛЛ" на розміщення зовнішньої реклами за адресами, що вказані у Договорах №№47, 1746 та 2085.

Згідно зі ст. 11, 509 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) зобов`язання виникають, зокрема, з договорів. Аналогічні положення містяться у ст.174 Господарського кодексу України (далі - ГК України), а саме господарські зобов`язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

За своєю правовою природою укладені між позивачем та відповідачем Договори №№ 47, 1746, 2085 подібні до договору оренди, адже визначає об`єкт оренди - місця для розміщення спеціальних конструкцій зовнішньої реклами на земельних ділянках комунальної власності (п. 2. Договорів №№ 47, 1746, 2085), строк на який укладається договір - п. 9 Договорів №№ 47, 1746, 2085, орендну плату (плата за право користування п. 4.1. Договорів №№ 47, 1746, 2085) та порядок повернення орендованого майна (розділ 6 Договорів №№ 47, 1746, 2085).

Відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Позивач свої зобов`язання виконав належним чином, що підтверджується актами прийому-передачі місць від 01.04.2017, від 01.05.2022 та від 12.04.2023, складених на виконання умов Договорів.

Згідно з ч. 1 ст. 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ч. 1 ст. 286 ГК України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Пунктом 32 Правил передбачено, що плата за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів, що перебуває у комунальній власності, встановлюється у порядку, визначеному органами місцевого самоврядування.

Судом встановлено, що порядок розрахунків між сторонами передбачений у розділі 5 Договорів.

Узгоджена плата в розмірі 4 897,75 грн за Договором №47, 1 442,00 грн за Договором №1746 та 832,58 грн у квітні 2023, 1 314,60 грн у травні та червні 2023 та 691,90 грн у липні 2023 за Договором № 2085 за місяць не сплачувалася відповідачем вчасно та у повному обсязі, у зв`язку з чим утворилася заборгованість в загальній сумі 36 607,56 грн:

25 001,88 грн по Договору №47 за період лютий - липень 2023 (з урахуванням часткової оплати);

7 952,00 грн по Договору №1746 за період лютий - липень 2023 (з урахуванням часткової оплати);

3 653,68 грн по Договору №2085 за період квітень - липень 2023 (з урахуванням часткової оплати) (а.с. 46, 68, 81, 82).

Вказана сума заборгованості не спростована відповідачем, докази сплати суду не подано.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарського кодексу України.

Статтями 525, 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 2 ст. 193 ГК України передбачено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Факт неналежного виконання зобов`язання відповідачем, в частині невнесення плати за право тимчасового користування місцями, що перебувають у комунальній власності, яка погоджена із позивачем у Договорах №№ 47, 1746 та 2085, встановлений судом.

Отже, позовні вимоги про стягнення 36 607,56 грн підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на відповідача. Інших судових витрат сторонами не заявлялось.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 129, 233, 236-241, 252, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СІТІ БІЛЛ" (вул. Велика Перспективна, 50, м. Кропивницький, 25006, ідентифікаційний код 40239304) на користь Управління містобудування та архітектури Кропивницької міської ради (вул. Велика Перспективна, 41, м. Кропивницький, 25022, ідентифікаційний код 02498694) 36 607,56 грн заборгованості, а також 2 684,00 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Копії рішення направити Управлінню містобудування та архітектури Кропивницької міської ради на електронну пошту: arkh@krmr.gov.ua; Товариству з обмеженою відповідальністю "СІТІ БІЛЛ" за адресою: вул. Велика Перспективна, 50, м. Кропивницький, 25006.

Повне рішення складено 17.10.2023.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114222606
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —912/1492/23

Рішення від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні