Рішення
від 17.10.2023 по справі 155/1351/23
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Пр.№2-о/155/97/23

Справа № 155/1351/23

Рішення

Іменем України

17 жовтня 2023 року м.Горохів

Горохівський районний суд Волинської області

в складі:

головуючого судді Яремчук С.М.,

за участю секретаря судового засідання Задурської К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Горохів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа: Горохівська державна нотаріальна контора,

встановив:

Заявник звернувся до суду з заявою, в якій просить встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його рідною матір`ю.

Мотивує свою заяву тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . Після її смерті залишилося спадкове майно, зокрема земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, які розташовані на території Горохівської міської ради Луцького району Волинської області. Заявник після померлої матері є спадкоємцем за законом, проте, не може довести своїх з матір`ю родинних відносин через розбіжності в написанні прізвища матері у документах. У свідоцтві про народження заявника матір вказали як « ОСОБА_3 », у свідоцтві про смерть « ОСОБА_2 ». Через вказану розбіжність заявник не може оформити належну йому спадщину. Враховуючи вищенаведене, просить подану заяву задовольнити.

Ухвалою судді Горохівського районного суду Волинської області від 05.09.2023 дану заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Заявник в судове засідання не з`явився.

Представник заявника в судове засідання не з`явилась, у письмовій заяві ОСОБА_4 у зв`язку з технічною несправністю Інтернету та неможливістю взяти участь у відеоконференції з судом, просила справу розглянути у її відсутність, заяву задовольнити.

Представник заінтересованої особи Горохівської державної нотаріальної контори Волинської області у заяві просила справу розглядати у її відсутність, щодо задоволення заяви не заперечує.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому відповідно до ч.2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Оцінивши докази у справі в сукупності, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.1 ч.1 ст.315ЦПКУкраїни суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У пункті 7 вказаної вище постанови зазначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Згідно з абз. 2 п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України за № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 (дата народження: ІНФОРМАЦІЯ_2 ) померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце смерті: с.Пустомити Луцького району Волинської області. Дана обставина стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , місце державної реєстрації: Горохівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (а.с.10).

ОСОБА_2 до дня смерті проживала разом з сином ОСОБА_1 , який зареєстрований в АДРЕСА_1 . Заповіт ОСОБА_2 в Пустомитівській сільській раді не посвідчувався. Спадкоємцем за законом є син ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який вступив у фактичне володіння майном до шести місяців шляхом спільного проживання. Вищенаведені обставини стверджуються довідкою старости Мирненського старостинського округу Горохівської міської ради Луцького району Волинської області від 22.08.2023 за №723 (а.с.11).

Судом також встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Пустомити Горохівського району Волинської області, його батьками вказуються ОСОБА_5 та ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим 12 серпня 1965 року сільською Радою Пустомити Горохівського району Волинської області (а.с.9).

Рішенням Горохівського районного суду Волинської області від 08 серпня 2016 року встановлено факт родинних відносин між фізичними особами, а саме, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є сином померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_6 (а.с.12, 13).

Відповідно до паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце народження: с.Пустомити Горохівського району Волинської області, місце проживання: АДРЕСА_2 (а.с.6).

Спадкодавиці ОСОБА_2 належали земельні ділянки площами 2,6547 га, 2,1699 га, 2,1046 га, які знаходяться в с.Пустомити Луцького району Волинської області згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯМ №706609, Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯЙ №060762, Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯД №284388 (а.с.14-16).

Заявник ОСОБА_1 з приводу видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно, що належало ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , звернувся до державного нотаріуса Горохівської державної нотаріальної контори Волинської області. У постанові про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 25 серпня 2023 року №02-31/474 державний нотаріус вказала, що не встановлено факту родинних відносин заявника зі спадкодавицею, оскільки є розбіжності у написанні прізвища останньої. У свідоцтві про смерть її прізвище зазначається як « ОСОБА_7 », а у свідоцтві про народження заявника « ОСОБА_8 ». Через дану розбіжність нотаріус відмовила ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

Отже, за вказаних обставин, розбіжності в написанні у документах прізвища спадкодавиці « ОСОБА_7 », « ОСОБА_8 » позбавляє заявника можливості довести свої родинні відносини з спадкодавицею та успадкувати належне йому майно.

Факт, про встановлення якого просить заявник, має для нього юридичне значення, оскільки надає правові підстави для реалізації спадкових прав після смерті матері.

Положеннями ст.80,81 ЦПК України визначено, що достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За таких обставин справи та відповідно до зазначених норм процесуального права, а також ураховуючи, що відсутність документів, що підтверджують родинні відносини унеможливлюють реалізацію заявником свого права на спадкування та оформлення права на спадщину, надані заявником докази на підтвердження факту родинних відносин у контексті положень ст. 77-80 ЦПК України є належними, допустимими, достовірними та достатніми, а встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про спадкове майно, суд приходить до висновку, що заяву ОСОБА_1 необхідно задовольнити.

Згідно ч.1 ст.133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Судом встановлено, що заявником ОСОБА_1 при зверненні до суду сплачено судовий збір у розмірі 536 гривень 80 копійок, що підтверджено належним письмовим доказом по справі (а.с.1).

Разом з тим, відповідно до ч.7 ст.294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

З огляду на викладене, судові витрати у виді сплаченого заявником ОСОБА_1 судового збору відшкодуванню не підлягають.

Керуючись ст.ст.4, 10, 12, 18, 315, 319 ЦПК України, --

ухвалив:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною матір`ю ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкриття чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ).

Заінтересована особа: Горохівська державна нотаріальна контора (вул.Шевченка, 29, м.Горохів, Луцький район, Волинська область, 45700, код ЄДРПОУ 02887384).

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області С.М. Яремчук

СудГорохівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114223435
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —155/1351/23

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні