Ухвала
від 17.10.2023 по справі 554/13763/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.10.2023Справа № 554/13763/22 Провадження № 2/554/367/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.10.2023 року м. Полтава

Октябрський районний судм.Полтави в складі:

Головуючого судді - ТімошенкоН.В.,

за участю секретаря - Рябченко В.В.,

представника відповідача Омельченка О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полтави заяву представника відповідача ОСОБА_1 зустрічне забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 в її інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 до Приватного підприємства «Галактика» про відшкодування моральної шкоди, завданої смертю особи на виробництві, -

В С Т А Н О В И В:

у провадженнісуду перебуваєцивільна справаза позовом ОСОБА_2 в інтересах неповнолітньої ОСОБА_3 до Приватного підприємства «Галактика» про відшкодування моральної шкоди, завданої смертю особи на виробництві.

17.08.2023 року від представника відповідача Приватного підприємства «Галактика» - адвоката Омельченка О.В. надійшла заява про зустрічне забезпечення позову, в якому останній просить вжити заходи зустрічного забезпечення у вигляді покладення на позивача обов`язку внести на депозитний рахунок суду грошових коштів у сумі 57342,46 грн.

В обґрунтуваннязаяви посилавсяна те,що ухвалоюОктябрського районногосуду м.Полтави від27.07.2023року поданій справізадоволено заявупредставника позивачапро забезпеченняпозову танакладено арешт на грошові кошти Приватного підприємства «ГАЛАКТИКА» (адреса: Полтавська обл., місто Кременчук, проспект Полтавський, будинок 281, код ЄДРПОУ: 32860442), у розмірі суми стягнення 1 000 000 гривень (один мільйон гривень), які знаходяться в банківських установах на рахунках Приватного підприємства «ГАЛАКТИКА» (інших фінансових установах), крім коштів що містяться на рахунках накладення та/або звернення стягнення на які заборонено (обмежено) законодавством до вирішення спору по суті та набрання судовим рішенням законної сили.

10.09.2021 року між відповідачем та АТ «Правекс Банк» було укладено договір про відкриття кредитної лінії № 1881-036/21, відповідно до умов якого банк надає позичальнику кредит у формі кредитної лінії у сумі ліміту, а позичальник зобов`язується прийняти кредит, використати його за цільовим призначенням, повернути його банку в повному обсязі в порядку та строки, встановлені відповідно до умов даного договору.

Строк чинності заходів забезпечення позову з дати постановлення ухвали суду від 27.07.2023 року до закінчення апеляційного перегляду рішення по справі, імовірно складе 6 місяців.

Розмір процентів за користування грошовими коштами у сумі 1000000 грн. за такий період згідно з договором про відкриття кредитної лінії від 10.09.2021 року складе 57342,46 грн.

Представник відповідача вказує. що саме ця сума складає розмір мінімально можливих збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, у випадку відмови у позові.

Позивачка у судове засідання не з`явилася, подала заяву про розгляд справи без її участі.

Представник відповідача у судовому засіданні підтримав заяву, просив її задовольнити.

Розглянувши заяву представника відповідача, перевіривши матеріали справи, суд доходить висновку про те, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Так, відповідно до ч. ч. 1, 2ст. 154 ЦПК Українисуд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову(зустрічне забезпечення). Зустрічне забезпечення застосовується тільки у випадку забезпечення позову.

Відповідно до ч.3ст. 154 ЦПК України, суд зобов`язаний застосовувати зустрічне забезпечення, якщо: 1) позивач не має зареєстрованого в установленому законом порядку місця проживання (перебування) чи місцезнаходження на території України та майна, що знаходиться на території України, в розмірі, достатньому для відшкодування можливих збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, у випадку відмови у позові; або 2) суду надані докази того, що майновий стан позивача або його дії щодо відчуження майна чи інші дії можуть ускладнити або зробити неможливим виконання рішення суду про відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову, у випадку відмови у позові.

Відповідно до ч. 4ст.154 ЦПК України, зустрічне забезпечення, як правило, здійснюється шляхом внесення на депозитний рахунок суду грошових коштів у розмірі, визначеному судом. Якщо позивач з поважних причин не має можливості внести відповідну суму, зустрічне забезпечення також може бути здійснено шляхом: 1) надання гарантії банку, поруки або іншого фінансового забезпечення на визначену судом суму та від погодженої судом особи, щодо фінансової спроможності якої суд не має сумнівів; 2) вчинення інших визначених судом дій для усунення потенційних збитків та інших ризиків відповідача, пов`язаних із забезпеченням позову.

Відповідно ч. 5ст.154 ЦПК України, розмір зустрічного забезпечення визначається судом з урахуванням обставин справи. Заходи зустрічного забезпечення позову мають бути співмірними із заходами забезпечення позову, застосованими судом, та розміром збитків, яких може зазнати відповідач у зв`язку із забезпеченням позову.

Відповідно ч. ч. 6,7,8ст. 154 ЦПК України, питання застосування зустрічного забезпечення вирішується судом в ухвалі про забезпечення позову або в ухвалі про зустрічне забезпечення позову. Якщо клопотання про зустрічне забезпечення подане після застосування судом заходів забезпечення позову, питання зустрічного забезпечення вирішується судом протягом десяти днів після подання такого клопотання. Копія ухвали про зустрічне забезпечення направляється учасникам справи не пізніше наступного дня після її постановлення. В ухвалі про забезпечення позову або про зустрічне забезпечення зазначаються розмір зустрічного забезпечення або інші дії, що повинен вчинити заявник у порядку зустрічного забезпечення. Строк надання зустрічного забезпечення визначається судом та не може перевищувати десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову або ухвали про зустрічне забезпечення, якщо інше не випливає зі змісту заходів зустрічного забезпечення.

Суд зазначає, що заходи забезпечення позову носять тимчасовий характер і зберігають свою дію до набрання рішенням суду законної сили.

При вирішенні заяви про зустрічне забезпечення суд враховує, що представником відповідача не надано суду належних доказів понесення ПП «Галактика» можливих збитків у розмірі 57342,43грн., які можуть бути завдані в результаті забезпечення позову.

Суд зобов`язаний застосовувати зустрічне забезпечення за наявності одночасно таких підстав: 1) якщо позивач не має зареєстрованого в установленому законом порядку місця проживання (перебування) чи місцезнаходження на території України; 2) якщо позивач не має майна, що знаходиться на території України.

Представник відповідача не посилався на докази існування зазначених підстав.

Враховуючи вищевикладене, суд не вбачає підстав вимагати від позивача забезпечити відшкодування збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення), оскільки обставини, за яких суд зобов`язаний застосовувати зустрічне забезпечення у відповідності до положень ч. 3 ст. 154 ЦПК України, відсутні.

Керуючисьст. 154 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

у задоволенні заяви представника відповідача ОСОБА_1 зустрічне забезпеченняпозову по цивільнійсправі запозовом ОСОБА_2 в їїінтересах тав інтересахнеповнолітньої ОСОБА_3 до Приватногопідприємства «Галактика»про відшкодуванняморальної шкоди,завданої смертюособи навиробництві - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення чи отримання копії.

Суддя Н.В. Тімошенко

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено19.10.2023
Номер документу114225415
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди, завданої смертю особи на виробництві

Судовий реєстр по справі —554/13763/22

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Литвиненко Ірина Вікторівна

Постанова від 27.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Постанова від 27.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Абрамов П. С.

Постанова від 13.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бутенко С. Б.

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні