Рішення
від 26.09.2023 по справі 453/241/22
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/241/22

№ провадження 2/453/62/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 вересня 2023 року Сколівський районний суд Львівської області у складі:

головуючогосудді Курницької В.Я.;

за участі секретаря судового засіданняТрембач М.М.;

без учасників справи,

розглянувши в залі суду у місті Сколе Львівської області впорядку загальногопозовного провадженняцивільну справуза позовноюзаявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Тустань» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, завданих внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного із порушенням законодавства в галузі мисливського господарства та полювання,-

в с т а н о в и в:

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «Тустань» (далі ТЗОВ «Тустань»), в особі представника за довіреністю адвоката Крамара Юрія Миколайовича - звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, завданих внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного із порушенням законодавства в галузі мисливського господарства та полювання незаконного знищення самки оленя європейського з ембріоном, в якій просить стягнути з ОСОБА_1 на користь ТЗОВ «Тустань» (код в ЄДРПОУ: 32477768) збитки, завдані внаслідок вчинення ОСОБА_1 адміністративного правопорушення, пов`язаного з порушенням законодавства в галузі мисливського господарства та полювання незаконного знищення самки оленя європейського з ембріоном на суму 60000 гривень.

В обґрунтування поданого позову покликається на те, що Сколівським районним судом у справі № 453/892/21 встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 о06:30год.вурочищіСекульський потік,Верхнійжолобмисливських угідьТЗОВ«Тустань» безналежногона тедозволу,узабороненийчас,здійснивпострілз мисливськогокарабінуZH-304,калібру7,57R,всамкуоленя благородногозембріоном,внаслідокчогознищив її,чимпорушивправила полювання,щомалонаслідком знищеннятварини.Постановою судувід 13жовтня 2021року усправі №453/892/21ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 85 КУпАП, а провадження по справі закрито на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП, - у зв`язку із закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст. 38 КУпАП. Зазначене судове рішення набрало законної сили 26 жовтня 2021 року. Розмір збитків, завданих внаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання незаконного знищення оленя європейського (благородного) з ембріоном, обчислюється на підставі Такс, затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України від 19.06.2017 № 301/222, і становить 90000 грн. Зазначає і те, що відповідачем ОСОБА_1 в добровільному порядку відшкодовано 30000 грн., що підтверджується відповідними документами. Просить на підставі ч. 1 ст. 1166 ЦК України позов задовольнити.

Ухвалою судді Сколівського районного суду Львівської області Курницької В.Я. від 11 травня 2022 року прийнято вказану вище позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження з визначенням дати підготовчого засідання на 12 липня 2022 року.

Ухвалою Сколівського районного суду Львівської області від 12 липня 2022 року підготовче засідання у справі відкладено на 28 вересня 2022 року.

Підготовче засідання 28 вересня 2022 року знято з розгляду та перенесено на 29 листопада 2022 року.

Ухвалою Сколівського районного суду Львівської області від 29 листопада 2022 року підготовче засідання у справі відкладено на 26 січня 2023 року.

У зв`язку із знеструмленням електромережі суду, підготовче засідання у справі, призначене на 26 січня 2023 року відкладалось на 21 березня 2023 року.

Ухвалою Сколівського районного суду Львівської області від 21 березня 2023 року закрито підготовче провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Тустань» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, завданих внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного із порушенням законодавства в галузі мисливського господарства та полювання незаконного знищення самки оленя європейського з ембріоном та призначено її до судового розгляду по суті на 22 червня 2023 року.

Ухвалою Сколівського районного суду Львівської області від 22 червня 2023 року за клопотанням представника відповідача розгляд справи відкладено на 26 вересня 2023 року.

В судове засідання, призначене на 26 вересня 2023 року, сторони не з`явились, про таке повідомлялись належним чином, представники сторін, кожен окремо, заявили клопотання про розгляд справи у їх відсутності, а перешкод для розгляду справи судом не встановлено, а відтак, суд вважає за можливе здійснювати розгляд без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши дійсні обставини справи, права та обов`язки сторін, дослідивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з наступних підстав.

Відповідно дост. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є невід`ємною частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд.

Згідно з ч. 1 ст.4, ч. 1 ст.5 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленим цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

В силу положень ч. 1 ст.13ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, у межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Згідност. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно дост. 89 ЦПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Виходячи із наведених вище процесуальних норм суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Як вбачається з матеріалів справи та протоколу про адміністративне правопорушення № 1 від 29 травня 2021 року ОСОБА_1 ,29 квітня 2021рокуо 06:30год.в урочищіСекульський потік, Верхній жолоб мисливських угідьТЗОВ «Тустань»без належногона тедозволу,у забороненийчас,здійснив пострілз мисливськогокарабіну ZH-304,калібру 7,57R,в самкуоленя благородногоз ембріоном,внаслідок чогознищив її,чим порушивправила полювання,що малонаслідком знищеннятварини, чим порушив ч. 2 ст. 85 КУпАП.

Постановою Сколівського районного суду Львівської області від 13 жовтня 2021 року відповідача притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 85 КУпАП, провадження по справі закрито на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП, - у зв`язку із закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст. 38 КУпАП. Постановою також встановлено часткове, а саме в сумі 30000 гривень, відшкодування ОСОБА_1 завданої ТзОВ «Тустань» шкоди.

Постанова набрала законної сили 26 жовтня 2021 року.

Згідно зст. 34 Закону України «Про тваринний світ»користувачі об`єктами тваринного світу в установленому законодавством порядку зобов`язані: додержуватися встановлених правил, норм, лімітів і строків використання об`єктів тваринного світу; використовувати тваринний світ у способи, що не допускають порушення цілісності природних угруповань і забезпечують збереження тварин, яких не дозволено використовувати.

Відповідно дост. 63 Закону України «Про тваринний світ»порушення законодавства в галузі охорони, використання і відтворення тваринного світу тягне за собою адміністративну, цивільно-правову чи кримінальну відповідальність відповідно до закону.

Відповідно дост.3Закону України«Про твариннийсвіт» об`єктами тваринного світу, на які поширюється дія цього Закону, є у тому числі дикі тварини - хордові, в тому числі хребетні (ссавці, птахи, плазуни, земноводні, риби та інші) і безхребетні (членистоногі, молюски, голкошкірі та інші) в усьому їх видовому і популяційному різноманітті та на всіх стадіях розвитку (ембріони, яйця, лялечки тощо), які перебувають у стані природної волі, утримуються у напіввільних умовах чи в неволі.

Згідно зі ст. 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч. 1ст. 69 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища»шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Відповідно дост. 10 Закону України «Про тваринний світ»громадяни відповідно до закону зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними тваринному світу внаслідок порушення вимог законодавства про охорону, використання і відтворення тваринного світу.

Відповідно дост. 22 ЦК Україниособа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування у повному обсязі, до яких відносяться витрати, які особа мусить зробити для відновлення пошкодженого майна.

Згідно зст. 1166 ЦК Українимайнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала.

Оскільки постановоюСколівського районногосуду Львівськоїобласті від13жовтня 2021року відповідачавизнано винниму вчиненніадміністративного правопорушенняй накладеноадміністративне стягненняза порушення правил полювання,яке мало наслідком знищення тварини, а саме самкиоленя благородногоз ембріоном, суд дійшов висновку, що на нього слід покласти цивільну відповідальність по відшкодуванню майнової шкоди, яку він завдав своїми неправомірними діями.

За таких обставин судом виявлено порушене право позивача, яке підлягає захистові, а пред`явлений позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Крім того представник позивача представлене документальне підтвердження понесених ним судових витрат, які згідност. 141 ЦПК Українислід покласти на відповідача.

На підставі викладеного і керуючись статтями259,265,268,279 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Тустань» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків, завданих внаслідок вчинення адміністративного правопорушення, пов`язаного із порушенням законодавства в галузі мисливського господарства та полювання - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ТЗОВ «Тустань» (код в ЄДРПОУ: 32477768) збитки, завдані внаслідок вчинення ОСОБА_1 адміністративного правопорушення, пов`язаного з порушенням законодавства в галузі мисливського господарства та полювання незаконного знищення самки оленя європейського з ембріоном (ч. 2 ст. 85 КУпАП), у розмірі 60000, 00 (шістдесят тисяч) гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ТЗОВ «Тустань» (код в ЄДРПОУ: 32477768) 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 копійок судового збору.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги в 30-тиденний строк з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Тустань»; місцезнаходження: 82600, Львівська область, Сколівський район, с. Дубина; код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 32477768.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; місце проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: невідомий.

Головуючий суддя В. Я. Курницька

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114252483
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища

Судовий реєстр по справі —453/241/22

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Ванівський О. М.

Рішення від 26.09.2023

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 21.03.2023

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 11.07.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 10.05.2022

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні