Ухвала
від 09.10.2023 по справі 496/6655/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/6655/23

Провадження № 2/496/2192/23

УХВАЛА

09 жовтня 2023 року Суддя Біляївського районного суду Одеської області Пендюра Л.О., розглянувши клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розгляд справи в порядку спрощеного провадження,

УСТАНОВИВ:

В провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до фермерського господарства «БОР» в особі голови Артюшенко Наталії Павлівни про припинення дії договору оренди землі від 17.02.2018 року шляхом його розірвання.

06.10.2023 року від позивачів надійшло клопотання, в якому вони просять призначити розгляд справи в порядку спрощеного провадження та визначити відповідачу строк для подання заяви із запереченнями щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження. Клопотання мотивоване тим, що справа має малозначний характер, оспорюваний договір оренди землі на даний час є формальним, договірні відносини в частині сплати орендної плати та використання земельної ділянки не виконуються орендарем протягом декількох років поспіль, добровільна ініціатива про припинення договірних відносин була з обох сторін ще у 2018 році, що унеможливлює їм, як власникам земельної ділянки, переукласти наприкінці вказаного календарного року договір оренди землі з іншим орендарем та отримувати належний прибуток від використання земельної ділянки за цільовим призначенням, що завдає фінансових збитків їхнім сім`ям в період воєнного стану та порушує їх права, як власників землі.

Вважаю за необхідне клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розгляд справи в порядку спрощеного провадження залишити без розгляду, з огляду на наступне.

Відповідно дочч.2,4,5ст.19ЦПК Україницивільне судочинствоздійснюється заправилами,передбаченими цимКодексом,у порядку:1)наказного провадження;2)позовного провадження/загальногоабо спрощеного/;3)окремого провадження.

Спрощене позовнепровадження призначенедля розгляду: 1) малозначних справ; 2) справ, що виникають з трудових відносин; 3) справ про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд; 4) справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Умови, за яких суд має право розглядати справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Так,ч.3ст.274ЦПК Українивстановлено,що привирішенні питанняпро розглядсправи впорядку спрощеногоабо загальногопозовного провадженнясуд враховує,зокрема, думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 276 ЦПК України клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження подається у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній.

Водночас, ані позовна заява, ані матеріали, додані до неї, не містять клопотання позивачів про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно положень п. 4 ч. 2 ст. 187 ЦПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа, а ч. 1 ст. 277 вказаного Кодексу визначено, що питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

З матеріалів справи вбачається, що позовна заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до фермерського господарства «БОР» в особі голови Артюшенко Наталії Павлівни про припинення дії договору оренди землі від 17.02.2018 року шляхом його розірвання надійшла до суду 25.09.2023 року.

Ухвалою суду від 26.09.2023 року вказану позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено проводити в порядку загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ЦПК України строки,в межахяких вчиняютьсяпроцесуальні дії,встановлюються законом,а якщотакі строкизаконом невизначені,-встановлюються судом.

06.10.2023 року, тобто з пропуском встановленого ч. 1 ст. 276 ЦПК України строку, від позивачів надійшло клопотання, в якому вони просять призначити розгляд справи в порядку спрощеного провадження.

Статтею 126 ЦПК України визначено, що право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків,залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на те, що позивачі пропустили строк для подання клопотання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, а тому вважаю за необхідне залишити клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розгляд справи в порядку спрощеного провадження без розгляду.

Керуючись ст. ст. 120, 126, 258, 260 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про розгляд справи в порядку спрощеного провадження залишити без розгляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Одеського апеляційного суду через Біляївський районний суд Одеської області протягом п`ятнадцяти днів з дня складення її повного тексту.

Повний текст ухвали складено 09.10.2023 року.

Суддя Л.О. Пендюра

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114254183
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —496/6655/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні