Рішення
від 11.09.2023 по справі 910/7859/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11.09.2023Справа № 910/7859/23

Суддя Плотницька Н.Б., розглянувши справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" (78218, Івано-Франківська область, Коломийський район, село Нижній Вербіж, вулиця Дружби, будинок 20)до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" (01001, місто Київ, вулиця Хрещатик, будинок 44) провизнання недійсним та скасування рішення засідання біржового комітету та стягнення 6 143 грн 67 коп.Представники сторін:від позивачаЗамлинський С.С. від відповідачаФанштейн К.М.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

18.05.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" про визнання недійсним та скасування рішення засідання біржового комітету Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" по питанню шостому порядку денного від 12.05.2023 щодо застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" санкцій у вигляді штрафу та зупинення допуску до участі у аукціоні (біржових торгах) терміном на три місяці, оформлене протоколом № 1440, та стягнення 6 143 грн 67 коп. гарантійного внеску утриманого у вигляді штрафу.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що дії відповідача щодо утримання частини гарантійного внеску в розмірі 6 143 грн 67 коп. внесеного позивачем на рахунок відповідача, як штраф, та зупинення допуску до участі в аукціонах на три місяці є протиправним, оскільки в діях позивача відсутні будь-які порушення вимог Регламенту з організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів на товарній біржі Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" та Правил Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа", в частині порушення зобов`язань з укладення договору купівлі-продажу необробленої деревини з філією Путильське лісове господарство Державного підприємства "Ліси України" за результатами аукціону № 2189 від 07.02.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.05.2023 відкрито провадження у справі № 910/7859/23 та прийнято позовну заяву до розгляду, справу постановлено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 10.07.2023.

30.05.2023 до Господарського суду міста Києва від позивача надійшла заява про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

30.05.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшло клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.

20.06.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

04.07.2023 до Господарського суду міста Києва від позивача надійшла відповідь на відзив.

07.07.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи доказів.

10.07.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи доказів.

У підготовчому засіданні 10.07.2023 суд протокольною ухвалою постановив оголосити перерву до 31.07.2023.

25.07.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшли заперечення на відповідь на відзив.

27.07.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшло клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.

27.07.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшло клопотання про приєднання доказів.

31.07.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від відповідача надійшло клопотання про приєднання до матеріалів справи доказів.

У підготовчому засіданні 31.07.2023 суд, керуючись пунктом 3 частиною 2 статті 185 Господарського процесуального кодексу України, постановив протокольну ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначив справу до судового розгляду по суті на 11.09.2023.

08.09.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшли пояснення у справі.

11.09.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшли пояснення.

В судове засідання 11.09.2023 з`явились представники сторін та надали пояснення по суті спору.

Представник позивача в повному обсязі підтримав заявлені позовні вимоги та просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача заперечує проти заявлених позовних вимог з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву.

У судовому засіданні 11.09.2023 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення представників сторін та розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до витягу з протоколу № 1440 Засідання Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" що проводиться шляхом прийняття рішення методом опитування за допомогою електронної пошти відповідно до пункту 36.10 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа", у зв`язку з порушенням Товариством з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" пункту 3.7 Правил Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" (далі - Правила), пункту 10.3 Регламенту з організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів на товарній біржі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" (далі - Регламент), порушенням зобов`язань з укладання договору купівлі-продажу необробленої деревини № 2189, що відбувся 07.02.2023 (вид порушення, передбачено підпунктом 3.1.3 пункту 3.1 Положення про застосування Товариством з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" санкцій за порушення Правил Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" та інших внутрішніх документів, якими встановлюється порядок організації та проведення біржових торгів за напрямком "Необроблена деревина та пиломатеріали" (далі - Положення)), керуючись пунктом 5.19 Положення, вирішено застосувати до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" санкції у вигляді:

- утримання частини гарантійного внеску в розмірі 6 143 грн 67 коп., внесеного Товариством з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" для участі в додатковому аукціоні № 2189, що відбувся 07.02.2023…;

- зупинення допуску (недопущення) Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" до участі в аукціонах (біржових торгах) з продажу необробленої деревини, які будуть ініційовані учасником - продавцем, зобов`язання перед яким були порушені - Державним спеціалізованим господарським підприємством "Ліси України" (Філією "Путилівське лісове господарство" ДП "Ліси України") терміном на 3 місяці з 15 травня 2023 року по 15 серпня 2023 року.

В обґрунтування заявлених позовних вимог про визнання недійним та скасування рішення засідання біржового комітету Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" по питанню шостому порядку денного від 12.05.2023 щодо застосування до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" санкцій у вигляді штрафу та зупинення доступу до участі в аукціонах (біржових торгах) терміном та три місяці, оформлене протоколом № 1440, позивач зазначає, що дії відповідача щодо утримання частини гарантійного внеску в розмірі 6 143 грн 67 коп. внесеного позивачем на рахунок відповідача, як штраф, та зупинення допуску до участі в аукціонах на три місяці є протиправним, оскільки в діях позивача відсутні будь-які порушення вимог Регламенту з організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів на товарній біржі Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа"та Правил Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа", в частині порушення зобов`язань з укладення договору купівлі-продажу необробленої деревини з філією Путильське лісове господарство Державного підприємства "Ліси України" за результатами аукціону № 2189 від 07.02.2023.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Положеннями пунктів 1, 2 статті 278 Господарського кодексу України передбачено, що здійснення торговельно-біржової діяльності має на меті організацію та регулювання торгівлі шляхом надання послуг суб`єктам господарювання у здійсненні ними торговельних операцій спеціально утвореною господарською організацією - товарною біржею. Правові умови створення та діяльності товарних бірж, а також основні правила здійснення торговельно-біржової діяльності визначаються цим Кодексом, прийнятими відповідно до нього законами та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно статті 1 Закону України "Про товарну біржу" товарна біржа є організацією, що об`єднує юридичних і фізичних осіб, які здійснюють виробничу і комерційну діяльність, і має за мету надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення

товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов`язаних з ним торговельних операцій. Товарна біржа діє на основі самоврядування, господарської самостійності, є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, власні поточні та вкладні (депозитні) рахунки в банках та може мати печатки.

Приписами статті 2 Закону України "Про товарну біржу" визначено, що товарна біржа здійснює свою діяльність за принципами: рівноправності учасників біржових торгів;

застосування вільних (ринкових) цін; публічного проведення біржових торгів.

Відповідно до частини 2 статті 280 Господарського кодексу України товарна біржа зобов`язана: створювати умови для проведення біржової торгівлі; регулювати біржові операції; регулювати ціни на товари, що допускаються до обігу на біржі; надавати членам і відвідувачам біржі організаційні, інформаційні та інші послуги; забезпечувати збір, обробку і розповсюдження інформації, що стосується кон`юнктури ринку.

Пунктом 1 частини 1 статті 3 Закону України "Про товарну біржу" передбачено, що товарна біржа має право встановлювати відповідно до цього Закону та чинного законодавства власні правила біржової торгівлі та біржового арбітражу, які є обов`язковими для всіх учасників торгів.

Рішенням Біржового комітету ТОВ "Українська енергетична біржа" № 985/1 від 17.06.2021 затверджено Правила Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" (нова редакція) (далі - Правила).

В пункті 1.1. розділу 1 Правил визначено, що Правила Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" розроблені та затверджені відповідно до Господарського кодексу України, Закону України "Про товарну біржу", Закону України "Про ринки капіталу та організованих товарних ринків", Закону України "Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків", нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, якими регулюється провадження професійної діяльності на організованих товарних ринках, Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" та є основним документом, який регламентує порядок здійснення біржових операції з товарами які допущені до біржових торгів на товарній біржі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа", укладання біржових угод (біржових договорів), ведення біржової торгівлі та роз`яснення спорів з цих питань.

Умовами пункту 3.1 Правил, учасниками біржових торгів на Біржі можуть бути члени Біржі, від імені яких діють біржові брокери, а також у випадках, встановлених законодавством та/або цими Правилами, інші особи, яким надано право здійснювати торгівлю на Біржі

Згідно з пунктом 3.7 Правил учасники біржових торгів, крім обов`язків, визначених законом, зобов`язані, серед іншого, виконувати зобов`язання за укладеними біржовими угодами.

Відповідно до пункту 7.3.5 Правил Біржею у внутрішніх документах Біржі, які регламентують біржову торгівлю у певній секції Біржі, можуть бути визначені інші вимоги та умови щодо укладення біржових угод, види звітних документів, які формуються за результатами біржових торгів (та/або укладеної біржової угоди), та порядок формування і підписання таких документів та доведення їх до відома зацікавлених сторін

У відповідності до пункту 9.12 Регламенту з організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів на товарній біржі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа» (нова редакція), затвердженого Рішенням Біржового комітету Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" №1308 від 23.12.2022, з моменту визначення ЕТС переможця по відповідному лоту вважається, що продавцем і покупцем досягнуто згоди щодо усіх істотних умов правочину, та сторони відповідають за подальше виконання укладеної біржової угоди.

Згідно з пункту 10.1. Регламенту за підсумками проведення аукціону та укладених біржових угод Біржа формує на їх підставі біржові (аукціонні) свідоцтва, що підписуються Біржею в аукціонах з продажу або Біржею та ініціатором аукціону з купівлі. В аукціонах з продажу необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів Біржа направляє підписане біржове (аукціонне) свідоцтво ініціатору аукціону продавцеві та переможцеві аукціону покупцеві сервісами для обміну електронними документами (M.E.Doc, СОТА, FlyDoc і FREDO) та/або направляє скан-копію підписаного Біржею біржового свідоцтва на їх електронні адреси.

Біржове (аукціонне) свідоцтво, сформоване на підставі укладених біржових угод, є підставою для укладання договору купівлі-продажу необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів між продавцем (ініціатором аукціону) та покупцем (переможцем аукціону) в аукціонах з продажу і покупцем (ініціатором аукціону) та продавцем (переможцем аукціону) в аукціонах з купівлі (пункт 10.2. Регламенту)

Пунктом 10.3. Регламенту визначено, що на підставі підписаних відповідно до пункту 10.1. Регламенту біржових (аукціонних) свідоцтв, що сформовані на підставі укладених біржових угод, ініціатор аукціону та переможець (-ці) зобов`язані укласти договір (-ри) купівлі-продажу необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів в термін до 5 (п`яти) робочих днів включно з дня проведення відповідного аукціону.

Відповідно до пункту 10.3.1. Регламенту договір купівлі-продажу необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів та інші договірні документи можуть бути підписані шляхом обміну сканованими копіями цих документів між продавцем та покупцем засобами електронного зв`язку.

Згідно з пунктом 10.4. Регламенту усі права та обов`язки покупця і продавця та порядок проведення розрахунків і поставки за біржовою угодою, укладеною на аукціоні, обумовлюються в укладеному ними договорі купівлі-продажу необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів.

Як вбачається з матеріалів справи, 07 лютого 2023 року в електронній торговій системі Біржі https://ets.ueex.com.ua/ було проведено біржові торги (додатковий аукціон) з продажу необробленої деревини заготівлі 1 кварталу 2023 року, що виставляється лісовими господарствами Чернівецької області № 2189 (далі - додатковий аукціон з продажу необробленої деревини №2189, що відбувся 07.02.2023.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" стало переможцем додаткового аукціону з продажу необробленої деревини № 2189, що відбувся 07.02.2023 по лотах № 1, № 6 та отримало аукціонне свідоцтво № 2189/070223/39387152/1 від 07.02.2023.

Відповідно до умов біржової угоди (аукціонного свідоцтва № 2189/070223/39387152/1 від 07.02.2023), укладеної за результатами додаткового аукціону з продажу необробленої деревини № 2189 від 07.02.2023 між продавцем: філія "Путильське лісове господарство" ДП "Ліси України", яка діяла від імені та в інтересах ДП "Ліси України" та покупцем: Товариством з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ", було визначено предмет, ціну та термін поставки. Так, покупець здійснив купівлю продукції - "сКруглі лісоматеріали Ялина", порода "Ялина", загальним об`ємом - 64, 697 м3, загальною сумою (вартістю) - 159 418 грн 52 коп. в т.ч. ПДВ:

- по лоту 1: продукція: "сКруглі лісоматеріали Ялина", порода "Ялина", класу якості: В склад: верхній, Покупець: ТОВ "ВЛКОМ" здійснив купівлю продукції загальним об`ємом 20 м3, загальною вартістю продажу за лот 48450,00 грн. в т.ч. ПДВ.

- по лоту 6: продукція: "сКруглі лісоматеріали Ялина", порода "Ялина", класу якості: С склад: верхній, Покупець: ТОВ "ВЛКОМ" здійснив купівлю продукції загальним об`ємом 44,697 м3, загальною вартістю продажу за лот 110968,52 грн. в т.ч. ПДВ.

За умовами пункту 2 аукціонного свідоцтва №2189/070223/39387152/1 від 07.02.2023, на підставі аукціонного свідоцтва протягом 5-ти робочих днів від закінчення аукціонної сесії між покупцем і продавцем укладаються договори купівлі-продажу, в іншому випадку покупець втрачає право на заявлені обсяги продукції.

Таким чином, за результатами проведеного додаткового аукціону з продажу необробленої деревини №2189, що відбувся 07.02.2023, на підставі аукціонного свідоцтва №2189/070223/39387152/1 від 07.02.2023, між ініціатором аукціону продавцем - ДП "Ліси України", від імені та в інтересах якого діяла філія "Путильське лісове господарство" ДП "Ліси України" та переможцем - Товариством з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" мав бути укладений договір купівлі-продажу необробленої деревини в термін до 13.02.2023.

Проте, Товариством з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ", в порушення пункту 9.12 Регламенту, в підтвердження укладання договору купівлі-продажу необробленої деревини за результатами додаткового аукціону з продажу необробленої деревини №2189, що відбувся 07.02.2023, надано скан-копію договору купівлі-продажу необробленої деревини № 1/10-02-2023 від 10.02.2023 разом із протоколом розбіжностей № 1 від 10.02.2023. Протокол розбіжностей № 1 від 10.02.2023 до договору купівлі-продажу необробленої деревини №1/10-02-2023 від 10.02.2023, запропонований зі сторони Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ", є вимогою, що містить перелік пунктів, щодо яких сторонами договору має бути досягнуто згоди, і відповідно ці умови є істотними для цього договору.

Таким чином, судом встановлено, що між ініціатором аукціону продавцем - ДП "Ліси України", від імені та в інтересах якого діяла філія "Путильське лісове господарство" ДП "Ліси України" та переможцем - Товариством з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ" не було досягнуто згоди щодо усіх істотних умов правочину щодо купівлі продажу необробленої деревини, у зв`язку з чим договір купівлі-продажу необробленої деревини №1/10-02-2023 від 10.02.2023 є неукладеним.

Відповідно до пункту 16.1. Правил Біржа має право, зокрема установлювати і стягувати штрафи та застосовувати інші санкції за порушення цих Правил та внутрішніх документів Біржі.

У відповідності до пункту 17.1. Правил біржа, учасники біржових торгів та їх клієнти несуть відповідальність, передбачену законодавством України, цими Правилами та внутрішніми документами Біржі за порушення законодавства України, Правил та внутрішніх документів Біржі, якими регламентується біржова торгівля, і рішень Біржі, що регулюють біржову торгівлю.

Згідно з пунктом 17.2. Правил рішення про застосування, зупинення або скасування санкцій до учасника торгів або його клієнта приймається Біржовим комітетом.

Положеннями пункту 17.3. Правил встановлено, що за порушення учасником торгів або його клієнтом цих Правил та/або внутрішніх документів Біржі, якими регламентується біржова торгівля, невиконання (неналежне виконання) своїх зобов`язань за укладеними біржовими угодами, невиконання рішень Біржового комітету, а також в інших ситуаціях, коли дії учасника торгів перешкоджають або можуть перешкодити проведенню біржових торгів та нормальному функціонуванню ETC, до такого учасника або його клієнта торгів можуть бути застосовані будь-які з наступних санкцій: штраф у розмірі, визначеному Біржовим комітетом; утримання гарантійного внеску у відповідності з регламентами та/або іншими внутрішніми документами Біржі, якими регламентується біржова торгівля; призупинення, обмеження чи припинення допуску учасника торгів до участі у біржових торгах; припинення членства на Біржі.

Відповідно до пункту 13.9. Регламенту з організації та проведення біржових торгів з купівлі-продажу необробленої деревини та пиломатеріалів на товарній біржі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" в редакції чинній на час застосування санкції до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЛКОМ", 12.05.2023 (протокол засідання Біржового комітету №1401 від 03.04.2023), до учасника, який вчинив порушення, передбачені Положенням про застосування санкцій, у тому числі порушив вимоги Правил Біржі та/або Регламенту та/або інших внутрішніх документів Біржі та/або рішень Біржового комітету, Біржею можуть бути застосовані санкції відповідно до Положення про застосування санкцій за порушення Правил Товариства з обмеженою відповідальністю «Українська енергетична біржа» та інших внутрішніх документів, якими встановлюється порядок організації та проведення біржових торгів за напрямком "Необроблена деревина та пиломатеріали".

Згідно підпункту 3.1.3. пункту 3.1. Положення про застосування Товариством з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" санкцій за порушення Правил Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська енергетична біржа" та інших внутрішніх документів, якими встановлюється порядок організації та проведення біржових торгів за напрямком "Необроблена деревина та пиломатеріали" (протокол засідання Біржового комітету №1436 від 10.05.2023) (далі - Положення про застосування санкцій) передбачені види порушень, зокрема, порушення зобов`язання з виконання біржової угоди та укладення договору купівлі-продажу необробленої деревини/деревини дров`яної/пиломатеріалів за результатами біржових торгів.

Відповідно до пункту 3.3. Положення про застосування санкцій, санкції, які застосовуються Біржею до учасників біржових торгів, поділяються на фінансові та адміністративні (заходи впливу):

- фінансові: штраф в розмірі, визначеному Біржовим комітетом; утримання гарантійного внеску/частини гарантійного внеску, як штрафу, що розподіляється відповідно до рішення Біржового комітету (не застосовується у випадку прийняття Біржовим комітетом рішення про скасування сплати гарантійного внеску; у такому разі накладення штрафу, його розмір та порядок сплати встановлюється рішенням Біржового комітету).

- адміністративні: зупинення допуску учасника торгів до участі у біржових торгах; припинення членства на Біржі; санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим Положенням.

Умовами пункту 3.4. Положення про застосування санкцій передбачено, що Біржовий комітет має право утримати гарантійний внесок/частину гарантійного внеску та розподілити його наступним чином: на користь Біржі, як штрафу; з метою подальшого перерахування повністю або частково, як штрафу, добросовісній стороні біржової угоди/укладеного договору купівлі-продажу необробленої деревини/деревини дров`яної (правонаступнику добросовісної сторони) та/або перерахування на користь агента, який був залучений Біржею для проведення торгів.

Відповідно до пункту 3.5. Положення про застосування санкцій, дозволяється одночасне застосування адміністративних (заходів впливу) та фінансових санкцій, у тому числі за одне і теж саме порушення. Біржа має право зупинити допуск учасника торгів до біржових торгів до повної сплати учасником торгів - порушником суми штрафу.

У відповідності до пункту 5.19. Положення про застосування санкцій при визначенні санкцій за порушення передбачене пунктами 3.1.3. та 3.1.4. Положення, Біржовий комітет не обмежений діяти виключно в межах встановлених Критеріїв визначення та застосування санкцій до учасників біржових торгів за напрямком "Необроблена деревина та пиломатеріали" на Біржі (Додаток до цього Положення), та враховує всі обставини (в тому числі дії/бездіяльність, а також наслідки), встановлені за фактом порушення.

Відповідно до статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Частиною 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України визначено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Суди здійснюють правосуддя на основі Конституції і законів України та на засадах верховенства права (частина 1 статті 6 Закону України "Про судоустрій і статус суддів").

Аналіз практики Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (див. рішення від 21 січня 1999 року в справі "Гарсія Руїз проти Іспанії", від 22 лютого 2007 року в справі "Красуля проти Росії", від 5 травня 2011 року в справі "Ільяді проти Росії", від 28 жовтня 2010 року в справі "Трофимчук проти України", від 9 грудня 1994 року в справі "Хіро Балані проти Іспанії", від 1 липня 2003 року в справі "Суомінен проти Фінляндії", від 7 червня 2008 року в справі "Мелтекс ЛТД (MELTEX LTD) та Месроп Мовсесян (MESROP MOVSESYAN) проти Вірменії") свідчить, що право на мотивоване (обґрунтоване) судове рішення є частиною загального права людини на справедливий і публічний розгляд справи та поширюється як на цивільний, так і на кримінальний процес.

Вимога пункту 1 статті 6 Конвенції щодо обґрунтовування судових рішень не може розумітись як обов`язок суду детально відповідати на кожен довід заявника. Стаття 6 Конвенції також не встановлює правил щодо допустимості доказів або їх оцінки, що є предметом регулювання в першу чергу національного законодавства та оцінки національними судами. Проте Європейський суд з прав людини оцінює ступінь умотивованості рішення національного суду, як правило, з точки зору наявності в ньому достатніх аргументів стосовно прийняття чи відмови в прийнятті саме тих доказів і доводів, які є важливими, тобто такими, що були сформульовані заявником ясно й чітко та могли справді вплинути на результат розгляду справи.

Відповідно до пункту 58 рішення ЄСПЛ Справа "Серявін та інші проти України" (Заява № 4909/04) від 10.02.2010 у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (див. рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" (Ruiz Torija v. Spain) від 9 грудня 1994 року, серія A, № 303-A, п. 29).

Рішення суду про задоволення позову може бути прийнято виключно у тому випадку, коли подані позивачем докази дозволять суду зробити чіткий, конкретний та безумовний висновок про обґрунтованість та законність вимог позивача.

У відповідності до пункту 1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 № 6 "Про судове рішення" рішення з господарського спору повинно прийматись у цілковитій відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з`ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

З огляду на вищевикладене, враховуючи те, що позивач не довів в розумінні статті 74 Господарського процесуального кодексу України ті обставини, на які він посилається як на підставу своїх позовних вимог, суд вважає за необхідне відмовити позивачу в задоволенні позову повністю з огляду на його необґрунтованість та недоведеність.

Відповідно до частини 1статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються судом на позивача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтею 74, статтями 76-79, статтею 86, статтею 123, статтею 129, статтями 232-233, статтями 237- 238, статтями 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

В задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Відповідно до частини 1 статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (частина 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України).

Повний текст рішення складено: 18.10.2023

Суддя Н.Плотницька

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114289930
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —910/7859/23

Ухвала від 17.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 22.05.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Постанова від 01.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 09.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні