Ухвала
від 19.10.2023 по справі 569/14789/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/14789/23

УХВАЛА

про закриття пвідготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду

19 жовтня 2023 року місто Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в складі головуючого судді - Галінської В.В.

секретар судового засідання - Калетинець Т.В.

учасники справи:

позивач ОСОБА_1

відповідачі ОСОБА_2 , ТОВ «Крушина»

третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,Товариства зобмеженою відповідальністю«Крушина», третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3 про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до Рівненського міського суду Рівненської області із позовом до ОСОБА_2 ,Товариства зобмеженою відповідальністю«Крушина», третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3 про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора.

Ухвалою Рівненськогоміського судуРівненської областівід 28 серпня 2023 року по вказаній справі було відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

21 вересня 2023 року у підготовчому судовому засіданні судом задоволено клоптання представника позивача про зміну предмета позову та відкладено підготовче судове засідання з повторни викликом сторін.

У підготовче судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 не з`явились, представник позивача подав до суду заяву про проведення підготовчого судового засідання без його участі та участі позивача, позовні вимоги з урахуванням заяви про зміну предмета позову, підтримав повністю, не заперечив проти закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду. Окрім того, до суду представником позивача подано заяву про заміну процесуального статусу ОСОБА_3 з третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на співвідповідача у справі №569/14789/23.

Своє клопотання мотивує тим, що відповідно до державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень власником спірної квартири є саме ОСОБА_3 . У постанові ВП ВС від 04 вересня 2018 року у справі №823/2042/16 зазначено, що належним відповідачем у справах за позовом про скасування рішення, запису щодо державної реєстрації права чи обтяження має бути особа, право чи обтяження якої зареєстровано.

Відповідач ОСОБА_2 , представник відповідача ТОВ «Крушина» у підготовче судове засідання не з`явились.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився.

Під час проведення підготовчого судового засідання суд, з`ясувавши обставини справи приходить до висновку про призначення судового розгляду по справі.

Спір між сторонами до судового розгляду не врегульовано. Відповідачі відзиву на позовну заяву не подали.

Статтею189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 1 та ч. 3ст. 51 ЦПК Українисуд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача. Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

У своєму позові, з врхуванням заяви про зміну його предмету, позивач просить скасувати право власності ОСОБА_3 на квартиру в АДРЕСА_1 та скасувати рішення державного реєстратора - приватного нотаріуса Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Олинець А.М. від 30.12.2022 року.

У постанові ВП ВС від 04 вересня 2018 року у справі №823/2042/16 зазначено, що належним відповідачем у справах за позовом про скасування рішення, запису щодо державної реєстрації права чи обтяження має бути особа, право чи обтяження якої зареєстровано.

Відповідно до ч.3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду, закриття провадження у справі, закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Згідно п. 15 ч.2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд: призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Відповідно до ст. 210 ЦПК України, суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

Зважаючи на вищевикладене, суд приходить до висновку про необхідність зміни процесуального статусу ОСОБА_3 з третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору та залучення його співвідповідачем у даній справі за позовними вимогами ОСОБА_1 , а також закриття підготовчого засідання та призначення справи до судового розгляду по суті.

Інших клопотань від учасників справи не надходило.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.197, 198, 200 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ,Товариства зобмеженою відповідальністю«Крушина», третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3 про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора у якості співвідповідача ОСОБА_3 .

Направити відповідачу копію ухвали та копію позовної заяви з додатками.

Визначити відповідачу п"ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов"язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1ст. 193 ЦПК Україниу строк для подання відзиву відповідач має право пред"явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п"ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьоїп"ятоїст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п"ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьоїп"ятоїст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Підготовче провадженняу справіза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Крушина» про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора - закрити.

Призначити справудо судовогорозгляду посуті на11год. 09листопада 2023року в приміщенні Рівненського міського суду (м.Рівне, вул.Шкільна,1) з повідомленням (викликом) сторін.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/sud1715/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набралазаконної сили 19 жовтня 2023 року .

Суддя -

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114294377
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них:

Судовий реєстр по справі —569/14789/23

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні