Рішення
від 15.11.2023 по справі 569/14789/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/14789/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

15 листопада 2023 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі

головуючого судді - Галінської В.В.

секретар судового засідання Калетинець Т.В.

учасники справи:

позивач ОСОБА_1

відповідач ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ТзОВ «Крушина»

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Крушина», ОСОБА_3 про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора,-

ВСТАНОВИВ:

В Рівненський міський суд Рівненської області з позовом до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Крушина», ОСОБА_3 про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора звернулась ОСОБА_1 , з врахуванням заяви про зміну предмета позову, просить скасувати право власності ОСОБА_3 на квартиру АДРЕСА_1 та скасувати рішення Державного реєстратора приватного нотаріуса Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Олинець А.М.

Позовні вимогиобґрунтовані тим,що 27грудня 2022року між ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,а такожміж Товариствомз обмеженоювідповідальністю «Крушина»було укладеноДоговір №8про відступленнямайнових правна житловеприміщення -квартиру.Відповідно доДоговору №8Позивач виступалаяк «Новийінвестор», ОСОБА_2 -як «Замовник»,а ТОВ«Крушина» -як «Інвестор».Відповідно доп.1.1.Договору №8Інвестор відступаєНовому інвесторумайнові правапа житловеприміщення -квартиру АДРЕСА_2 ,площею 42,7кв.м.,яка розміщена на 3 поверсі, в зблокованому житловому будинку квартирного типу з вбудованими офісними приміщеннями на АДРЕСА_3 . Таким чином, згідно пунктів 2.1. і 2.2. Договору №8 У зв`язку з відступленням Майнових прав на приміщення до Нового інвестора - позивача переходять усі права, які належать Інвестору на квартиру АДРЕСА_2 , площею 42,7 кв.м., яка розміщена на 3 поверсі в зблокованому житловому будинку квартирного типу з вбудованими офісними приміщеннями на АДРЕСА_3 . Факт переходу Майнових прав на приміщення до Нового інвестора вважається таким, що відбувся, в момент підписання цього Договору.

Відповідно до п. 3.1. Договору №8 у зв`язку з відступленням Майнових прав на приміщення Новий інвестор зобов`язується сплатити Інвестору компенсацію у сумі 105 000 грн. Сплата компенсації здійснюється у строк до «10» березня 2023 року шляхом перерахування коштів на зазначений у кінці тексту даного Договору банківський рахунок Інвестора. 27.12.2022 між ОСОБА_2 , ТОВ «Крушина» та ОСОБА_1 було підписано Акт прийому-передачі, відповідно до якого ОСОБА_2 , за згодою ТОВ «Крушина» передала, а ОСОБА_1 прийняла нерухоме майно - квартиру АДРЕСА_1 на 3 поверсі загальною площею 42,7 кв.м. На виконання п. 3.1. Договору №8 Позивачем 01.03.2023 року було здійснено оплату в сумі 105000.00 грн. на рахунок Інвестора - ТОВ «Крушина», що підтверджується Платіжною інструкцією №1 від 01.03.2023.

Позивач, з усіма необхідними документами звернулась до Державного реєстратора речових прав на нерухоме майно - приватного нотаріуса Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Олинець А.М. із заявою про державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - квартири за адресою: АДРЕСА_4 , майнові права на яку були предметом Договору №8 про відступлення майнових прав на житлове приміщення - квартиру від 27.12.2022. Однак, Державним реєстратором речових прав на нерухоме майно - приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Олинець А.М. було відмовлено позивачу в проведенні реєстраційних дій у зв`язку з наявними суперечностями між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями. Вказану відмову в проведенні реєстраційних дій було надано у зв`язку фактичною реєстрацією (на момент звернення Позивача) права власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_4 за громадянином ОСОБА_3 . Реєстрацію права власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_4 на ім`я ОСОБА_3 було здійснено 27.12.2022 на підставі Договору про відступлення майнових прав на житлове приміщення - квартиру, серія та номер 8, виданий 27.12.2022, видавник: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю «Крушина», ОСОБА_3 ; акт прийому-передачі приміщення, серія та номер: б/н. виданий 27.12.2022, видавник: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю «Крушина», ОСОБА_3 . З вказаного вбачається, що ОСОБА_2 та ТзОВ «Крушина» в порушення прав Позивача на нерухоме майно - квартиру за адресою: АДРЕСА_4 , уклали щодо такої квартири Договір та відповідний акт прийому-передачі з ОСОБА_3 . Факт реєстрації за ОСОБА_3 квартири за адресою: АДРЕСА_4 унеможливлює реєстрацію права власності на таку квартиру за ОСОБА_1 та порушує право ОСОБА_1 на нерухоме майно.

Ухвалою суду від 28 серпня 2023 року прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження у справі, підготовче судове засідання призначено на 21 вересня 2023 року з повідомленням (викликом) сторін. Надано сторонам строк для подання відзиву, відповіді та заперечень.

Ухвалою суду від 19 жовтня 2023 року залучено до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Крушина», третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_3 про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора у якості співвідповідача ОСОБА_3 . Підготовче провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Крушина» про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора - закрито.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_4 не з`явились, представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, та участі ОСОБА_1 заявлені позовні вимоги повністю підтримує та просить суд їх задоволити. Не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та представник відповідача ТзОВ «Крушина» в судове засідання не з`явились, про дату, час ті місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Враховуючи, що відповідачі про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись своєчасно та належним чином, шляхом направлення судових повісток та поміщення оголошення на офійному вебсайті судової влади, а також те, що позивач не заперечує проти заочного вирішення справи, відповідачі відзиву не подали, наявні всі умови, встановленіст. 280 ЦПК України, які необхідні для ухвалення заочного рішення.

Таким чином, суд ухвалив провести розглядати справу у відсутність відповідачів на підставі доказів, що містяться в матеріалах справи при заочному розгляді справи відповідно до положеньст. 281 ЦПК України.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступного.

Судом встановлено із п. 1.1 копії Договору №8про відступленнямайнових правна житловеприміщення -квартиру.Відповідно до.Договору №8Інвестор,яким єТзОВ «Крушина» відступаєНовому інвестору,яким є ОСОБА_1 майнові правапа житловеприміщення -квартиру АДРЕСА_2 ,площею 42,7кв.м.,яка розміщена на 3 поверсі, в зблокованому житловому будинку квартирного типу з вбудованими офісними приміщеннями на АДРЕСА_3 . Згідно пунктів 2.1. і 2.2. Договору №8 у зв`язку з відступленням Майнових прав на приміщення до Нового інвестора - позивача переходять усі права, які належать Інвестору на квартиру АДРЕСА_2 , площею 42,7 кв.м., яка розміщена на 3 поверсі в зблокованому житловому будинку квартирного типу з вбудованими офісними приміщеннями на АДРЕСА_3 переходу Майнових прав на приміщення до Нового інвестора вважається таким, що відбувся, в момент підписання цього Договору.

Відповідно до п. 3.1. Договору №8 у зв`язку з відступленням Майнових прав на приміщення Новий інвестор зобов`язується сплатити Інвестору компенсацію у сумі 105 000 грн. Сплата компенсації здійснюється у строк до «10» березня 2023 року шляхом перерахування коштів на зазначений у кінці тексту даного Договору банківський рахунок Інвестора.

27.12.2022 між ОСОБА_2 , ТОВ «Крушина» та ОСОБА_1 було підписано Акт прийому-передачі приміщення, копія якого знаходиться в матеріалах справи, та відповідно до якого ОСОБА_2 , за згодою ТОВ «Крушина» передала, а ОСОБА_1 прийняла нерухоме майно - квартиру АДРЕСА_1 на 3 поверсі загальною площею 42,7 кв.м.

На виконання п. 3.1. Договору №8 ОСОБА_1 01.03.2023 року було здійснено оплату в сумі 105000 грн. на рахунок ТОВ «Крушина», призначення платежу «Оплата за договором №8 про відступлення майнових прав на житлове приміщення-квартиру від 27.12.2022 року від ОСОБА_1 », що підтверджується копією платіжної інструкції №1 від 01.03.2023року.

Як встановлено з матеріалів справи, 09 травня 2023 року державним реєстратором речових прав на нерухоме майно - приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Олинець А.М. прийнято рішення №67516780 про відмову в проведенні реєстраційних дій у зв`язку з наявними суперечностями між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями. Вказану відмову в проведенні реєстраційних дій було надано у зв`язку фактичною реєстрацією (на момент звернення Позивача) права власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_4 за громадянином ОСОБА_3 . Реєстрацію права власності на квартиру за адресою: АДРЕСА_4 на ім`я ОСОБА_3 було здійснено 27.12.2022 на підставі Договору про відступлення майнових прав на житлове приміщення - квартиру, серія та номер 8, виданий 27.12.2022, видавник: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю «КРУШИНА», ОСОБА_3 ; акт прийому-передачі приміщення, серія та номер: б/н. виданий 27.12.2022, видавник: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю «Крушина», ОСОБА_3 .

Таким чином, факт реєстрації за ОСОБА_3 квартири за адресою: АДРЕСА_4 унеможливлює реєстрацію права власності на таку квартиру за ОСОБА_1 та порушує право ОСОБА_1 на нерухоме майно.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Цивільного кодексу України Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов`язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Правовідносини, пов`язані з державною реєстрацією прав на нерухоме майно та їх обтяжень врегульовані Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» № 1952 від 01.07.2004 року.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; державний реєстр речових прав на нерухоме майно - єдина державна інформаційна система, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об`єкти та суб`єктів цих прав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державній реєстрації підлягає право власності.

Відповідно п. 2 ч. 1 ст.. 10 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державним реєстратором може бути нотаріус.

Згідно п. 9 ч. 1 ст. 27 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі судового рішення, що набрало законної сили, щодо набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до ч.1 ст. 26 вищевказаного Закону, записи до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. У разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Відповідно до п.51 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011року №1141 внесення записів про скасування державної реєстрації прав, скасування записів Державного реєстру прав здійснюється за заявою особи, заінтересованої у внесенні/скасуванні відповідних записів, виключно у випадках, передбачених законом.

У Державному реєстрі прав під час внесення записів про скасування державної реєстрації прав за допомогою програмних засобів його ведення автоматично поновлюються записи про речові права, їх обтяження, що існували до проведення державної реєстрації прав, що скасована, у разі їх наявності в Державному реєстрі прав.

Беручи доуваги вищенаведене,проаналізувавши матеріалисправи,суд дійшоввисновку,що оскількиналежним способомзахисту порушеногоправа позивачав даномувипадку єскасування рішеннядержавного реєстраторапро реєстраціюза ОСОБА_3 ,права власностінаквартируза адресою: АДРЕСА_4 та припинення його права власності на неї позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,12,81,89,258-259,263-265,268, 280 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Крушина», ОСОБА_3 про скасування права власності на нерухоме майно, скасування рішення державного реєстратора - задовольнити.

Скасувати право власності ОСОБА_3 на квартиру за адресою АДРЕСА_4 .

Скасувати рішення державного реєстратора приватного нотаріуса Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Олинець Алли Миколаївни про державну реєстрацію права власності за ОСОБА_3 на квартиру АДРЕСА_1 , індексний номер 65988625 від 30.12.2022 року.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суд або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Учасники справи:

позивач ОСОБА_1 , зареєстрована в Чадца, Словаччина.

Відповідачі: ОСОБА_2 , АДРЕСА_5 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Товариство з обмеженою відповідальністю "Крушина", с.Бистричі, Березнівського району, Рівненської області, вул.. Надслучанська, буд. 272, код ЄДРПОУ 39360078.

ОСОБА_3 , АДРЕСА_6 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Повне судове рішення складене 15 листопада 2023 року.

Суддя -

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення15.11.2023
Оприлюднено17.11.2023
Номер документу114948734
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі)

Судовий реєстр по справі —569/14789/23

Рішення від 15.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Галінська В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні