Ухвала
від 18.10.2023 по справі 496/6715/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/6715/23

Провадження № 2/496/2211/23

УХВАЛА

18 жовтня 2023 року м. Біляївка

Суддя Біляївського районного суду Одеської області Пендюра Л.О., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Біляївської районної державної адміністрації Одеської області про визнання спадщини відумерлою та передачі майна в користування та володіння військовослужбовцю,

УСТАНОВИВ:

Адвокат Деменчук Д.А. звернувся до суду з позовом від імені та в інтересах позивача ОСОБА_1 і просить:

-визнати будинок АДРЕСА_1 відумерлою спадщиною та передати його у власність територіальної громади;

-зобов`язати відповідача передати в володіння і користування будинок АДРЕСА_1 ОСОБА_1 відповідно до вимог Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, вважаю, що провадження у справі не може бути відкрито з наступних підстав.

Згідно положеньч.1та 2ст.19ЦПК Українисуди розглядаютьу порядкуцивільного судочинствасправи,що виникаютьз цивільних,земельних,трудових,сімейних,житлових таінших правовідносин,крім справ,розгляд якихздійснюється впорядку іншогосудочинства. Цивільне судочинствоздійснюється заправилами,передбаченими цимКодексом,у порядку: 1)наказного провадження; 2)позовного провадження(загальногоабо спрощеного); 3) окремого провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав, а п. 8 ч. 2 вказаної статті встановлено, що справи про визнання спадщинивідумерлою суд розглядає в порядку окремого провадження.

Водночас, представник позивача звернувся до суду із позовною заявою про визнання спадщини відумерлою в порядку позовного провадження, а не із заявою в порядку окремого провадження, тобто за правилами іншого судочинства.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 186 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин суд дійшов висновку, що у відкритті провадження по справі слід відмовити, оскільки порушені представником позивача питання мають розглядатися не в порядку цивільного позовного провадження, а в порядку окремого провадження з посиланням на відповідні нормиЦПК, що регулюють окреме провадження.

Крім цього, вважаю за необхідне зазначити наступне.

Абз. 1 та 3 ч. 1 ст. 1277 ЦК України встановлено, що у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцезнаходженням нерухомого майна, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходженням основної частини рухомого майна зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Заява про визнання спадщини відумерлою може також бути подана кредитором спадкодавця, а якщо до складу спадщини входять земельні ділянки сільськогосподарського призначення - власниками або користувачами суміжних земельних ділянок. У такому разі суд залучає до розгляду справи органи місцевого самоврядування за місцезнаходженням нерухомого майна, що входить до складу спадщини.

Отже, за вказаною нормою права до суду із заявою про визнання спадщини відумерлою може звернутись не будь-яка особа, а орган місцевого самоврядування або кредитор спадкодавця, або у разі якщо до складу спадщини входять земельні ділянки сільськогосподарського призначення власники або користувачі суміжних земельних ділянок. Тобто для справ про визнання спадщини відумерлою визначено спеціальний порядок та встановлено обмеження стосовно суб`єкта звернення до суду з відповідною заявою, яка має бути подана у строк, встановлений ст. 336 ЦПК України та відповідати вимогам ст. 335 ЦПК України.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 186, 258-260, 353 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у відкритті провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до Біляївської районної державної адміністрації Одеської області про визнання спадщини відумерлою та передачі майна в користування та володіння військовослужбовцю.

Позовну заяву разом з доданими до неї документами повернути позивачу.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня складання її повного тексту до Одеського апеляційного суду через Біляївський районний суд Одеської області.

Повний текст ухвали складено 18.10.2023 року.

Суддя Л.О. Пендюра

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114307448
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —496/6715/23

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Постанова від 12.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Комлева О. С.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні