Ухвала
від 19.10.2023 по справі 369/6005/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/6005/23

Провадження №2/369/4061/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.10.2023 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Янченка А.В.,

при секретарі судового засідання Безкоровайній М.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу № 369/6005/23 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Петрівський квартал 3» про зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

26.04.2023 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Києво-Святошинського районного суду Київської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Петрівський квартал 3», в якому просила суд зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Петрівський квартал 3» виконати умови п. 1.3 договору, а саме: передати покупцю документи, необхідні для державної реєстрації права власності на квартиру.

19.10.2023 року представником позивача ОСОБА_1 адвокатом Ярошинською Іриною Анатоліївни через канцелярію суду зареєстровано заяви про зміну предмету позову, залучення співвідповідача та третьої особи.

В поданій заяві, представник позивача просила суд прийняти до розгляду позовну заяву в новій редакції з такими позивними вимогами:

Визнати недійсним договір іпотеки № 2992 від 11.11.2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Альта капітал» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Петрівський квартал 3» в частині передачі в іпотеку приміщення 30, АДРЕСА_1 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна № 2468436032000.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_2 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна № 2468436032000.

Сторони в судове засідання не з`явилися.

Відповідно до ч. 1 статті 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. 2 ч. 2, ч. 3 ст. 49 ЦПК України позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Оскільки заява подана представником позивача на відповідній стадії, позивач не обмежений у праві на вчинення даної процесуальної дії, заява відповідає вимогам, встановленим ст. ст. 175, 177 ЦПК України, не тягне за собою зміни підсудності, підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позивачеві чи залишенні без розгляду - немає.

А тому, суд приходить до висновку про прийняття заяви про зміну предмета позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 48 ЦПК України сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

В свою чергу, положеннями ч. 1 ст. 51 ЦПК України передбачено, що суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

З огляду на викладене, дослідивши матеріали справи, суд вважає за можливе задовольнити заяву представника позивача та залучити до участі в справі в якості співвідповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Альта капітал».

Статтею 53 ЦПК України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Таким чином, суд дослідивши матеріали справи вважає за доцільне заяву представника позивача про залучення третьої особи задовольнити та залучити в якості третьої особи приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Андрущенко Людмилу Миколаївну.

Керуючись ст. ст. 49, 51, 53, 261, 353, 354 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Ярошинської Ірини Анатоліївни про зміну предмета позову.

В подальшому розглядати справу з урахуванням заяви про зміну предмету позову.

Роз`яснити, що відповідачі мають право протягом 5 днів з дня отримання копії ухвали надати відзив на заяву про зміну предмета позову, копія якого одночасно підлягає направленню на адресу суду та позивача.

Роз`яснити, що позивач має право протягом 5 днів з дня отримання копії відзиву на заяву про зміну предмета позову, подати до суду відповідь на відзив, копія якого одночасно підлягає направленню на адресу відповідача/ів, а відповідачі протягом 5 днів мають право подати свої заперечення.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (заява; відзив на заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Ярошинської Ірини Анатоліївни про залучення співвідповідача та третьої особи задовольнити.

Залучити до участі в цивільній справі № 369/6005/23 співвідповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Альта капітал», код ЄДРПОУ 40270590, адреса: 01001, м. Київ, площа Спортивна, 3-В.

Визначити відповідачу Товариству зобмеженою відповідальністю«Фінансова компанія«Альта капітал» п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Згідно з ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

За приписами ч. 1 ст. 193ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам ч. ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам ч. ч. 3-5 ст. 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Залучити в якості третьої особи у цивільній справі № 369/6005/23 приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Андрущенко Людмилу Миколаївну, адреса: 02098, м. Київ, вул. Антоновича, 12-Б.

Третій особі для надання суду пояснень щодо позову або відзиву та доказів встановити строк протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії цієї ухвали, попередивши, що у разі їх ненадання у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Третій особі направити копію ухвали, позовну заяву з додатками для відома та дачі пояснень по справі.

Ухвалу в частині прийняття заяви про зміну предмету позову може бути оскаржено безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала в частині залучення співвідповідача та третьої особи окремо від рішення суду оскарженню не підлягає і заперечення на неї можуть бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 261 ЦПК України.

Повний текст ухвали складено 20.10.2023 року.

Суддя А.В. Янченко

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114310233
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —369/6005/23

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні