Ухвала
від 20.10.2023 по справі 638/15294/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/15294/23

Провадження № 6/638/790/23

УХВАЛА

Іменем України

20 жовтня 2023 року м. Харків

Дзержинський районний суд міста Харкова у складі судді Латки І. П., вирішуючи питання про прийняття до свого розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс», про заміну сторони стягувача у виконавчому провадженні, заінтересовані особи: первісний стягувач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Женева», боржник - ОСОБА_1 , приватний виконавець Кудряшов Дмитро Вячеславович, заінтересована особа, яка не заявляє самостійних вимог - ТОВ «Кампсіс Фінанс», ТОВ «Вердикт Капітал», -

встановив:

У жовтні 2023 року засобами поштового зв`язку до суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс», про заміну сторони стягувача у виконавчому провадженні № 63721951, відкритому на підставі виконавчого напису № 2028, вчиненого 05 листопада 2020 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Секістовою Тетяною Іванівною, про стягнення з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Вердикт Капітал» заборгованості у розмірі 48192,32 грн.

Перевіривши матеріали заяви та додатки до неї, суд дійшов висновку, що заява не підсудна Дзержинському районному суду м.Харкова, виходячи з наступного.

Відповідно правової позиції викладеної у постанові Великої Палати Верховного Суду від 12 жовтня 2022 року у справі № 183/4196/21, оскільки тільки вЦПК Україниврегульовано правило заміни сторони виконавчого провадження, порушеного через необхідність виконання рішення «несудового» органу, можна зробити такий висновок: заява про заміну сторони виконавчого провадження, відкритого на виконання виконавчого напису нотаріуса, підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

За нормою частини 2 ст. 446 ЦПК України, процесуальні питання, пов`язані з виконанням рішень інших органів (посадових осіб), вирішуються судом за місцем виконання відповідного рішення.

Зі змісту заяви та відомостей Єдиного реєстру приватних виконавців України вбачається, що приватний виконавець Кудряшов Д.В. здійснює професійну діяльність за адресою: 61003, Харківська обл., м. Харків, вулиця Університетська, 33, оф. 7, що знаходиться в адміністративно-територіальних межах Основ?янського району м. Харкова.

У заяві зазначено, що боржником у виконавчому провадженні по виконанню виконавчого напису нотаріуса № 2028 від 05 листопада 2020 року є ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно положень пункту 3 частини 1 ст. 3Закону України «Про виконавче провадження», відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих документів - виконавчих написів нотаріусів.

Відповідно до положень статті 24 «Місце виконання рішення» Закону України «Про виконавче провадження» приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника. Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

За правилами частин першої та другої наведеної статті виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу.

Приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника-фізичної особи, за місцезнаходженням боржника-юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника. Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Виходячи зі змісту статті 24 Закону України «Про виконавче провадження», місцем виконання судового рішення є місце провадження виконавчих дій з його примусового виконання. Такі виконавчі дії провадяться за місцем проживання боржника, місцем його перебування, роботи або за місцем знаходження його майна. Отже, місце виконання рішення та місце прийняття до виконання виконавчих документів уповноваженим виконавцем можуть не співпадати та є відмінними правовими категоріями.

Такий висновок суду узгоджується правовою позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 29 жовтня 2020 року у справі № 263/14171/19 (провадження № 61-21991св19).

Зі змісту заяви вбачається, що ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

20 жовтня 2023 року судом отримано Відповідь № 282283 з Єдиного державного демографічного реєстру, відповідно до якої відомостей щодо ОСОБА_1 в Єдиному державному демографічному реєстру не знайдено.

До заяви не долучено доказів, які би свідчили, що в межах Шевченківського району міста Харкова та інших територій, на які поширюється територіальна юрисдикція Дзержинського районного суду м. Харкова, проводяться будь-які виконавчі дії в межах виконавчого провадження № 63721951 або знаходиться належне боржнику майно.

Водночас зПостанови приватноговиконавця Кудряшова Дмитра Вячеславовича від 27 листопада 2020 року про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника у виконавчому провадженні № 63721951, отриманої судом шляхом вільного доступу до системи АСВП за посиланням https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors, у вкладці доступ сторін виконавчого провадження, реєстраційний номер ВП №67055998, ідентифікатор доступу 56778Д21Б88Д, ОСОБА_1 отримує дохід у Відділі освіти Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області за адресою: Україна, 64200, Харківська обл., Балаклійський р-н, місто Балаклія, вул. Жовтнева, будинок 18, код ЄДРПОУ 02146386.

Враховуючи викладене, відсутні підстави вважати, що місцем виконання виконавчого напису є місцезнаходження офісу приватного виконавця, оскільки з матеріалів заяви встановлено, що місцем його виконання є місце провадження виконавчих дій з його примусового виконання, а саме звернення стягнення на дохід боржника.

За таких обставин заява не підсудна Дзержинському районному суду м. Харкова.

Таким чином судом встановлено місцем виконання виконавчого напису є місцезнаходження Відділу освіти Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, яке знаходиться за адресою: Україна, 64200, Харківська обл., Балаклійський р-н, місто Балаклія, вул. Жовтнева, будинок 18, що відноситься до територіальної юрисдикції Балаклійського районного суду Харківської області.

Відповідно пункту 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно положень ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якомувона надіслана.

Враховуючи викладене, заява ТОВ «Дебт Форс» про заміну сторони стягувача не підсудна Дзержинському районному суду м.Харкова, у зв`язку з чим суд передає матеріали заяви для розгляду за належною підсудністю до Балаклійського районного суду Харківської області за місцем провадження виконавчих дій з примусового виконання виконавчого напису.

Керуючись ст. 31, 32, 260-261, 354, 442, 446 ЦПК України, суд,-

постановив:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс», про заміну сторони стягувача у виконавчому провадженні, заінтересовані особи: первісний стягувач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Женева», боржник - ОСОБА_1 , приватний виконавець Кудряшов Дмитро Вячеславович, заінтересована особа, яка не заявляє самостійних вимог - ТОВ «Кампсіс Фінанс», ТОВ «Вердикт Капітал», - передати за підсудністю до Балаклійського районного суду Харківської області.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст ухвали складено 20 жовтня 2023 року.

Суддя І.П. Латка

Дата ухвалення рішення20.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114311584
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони стягувача у виконавчому провадженні, заінтересовані особи: первісний стягувач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Женева», боржник - ОСОБА_1 , приватний виконавець Кудряшов Дмитро Вячеславович, заінтересована особа, яка не заявляє самостійних вимог - ТОВ «Кампсіс Фінанс», ТОВ «Вердикт Капітал

Судовий реєстр по справі —638/15294/23

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні