Ухвала
від 20.10.2023 по справі 199/4071/23
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/4071/23

(2/199/1809/23)

УХВАЛА

про зупинення провадження

20.10.2023 року Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська в складі: головуючого судді Руденко В.В., при секретарі Циганок К.С., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «ОВЕРКОМ ЕНЕРДЖІ» про захист прав споживачів шляхом стягнення коштів, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «ОВЕРКОМ ЕНЕРДЖІ» про захист прав споживачів шляхом стягнення коштів.

Ухвалою суду від 07 серпня 2023 року в даній цивільній справі було призначено інженерно-технічну експертизу, виконання якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Київ, вул. Смоленська, буд. 6), а провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

28 серпня 2023 року передані Київському науково-дослідному інституту судових експертиз для дослідження матеріали даної цивільної справи було повернуто на адресу суду, а ухвалу від 07 серпня 2023 року про призначення інженерно-технічної експертизи залишено без виконання. Зазначеною експертною установою повідомлено, що для вирішення поставлених питань необхідне залучення експертів, які мають спеціальні знання за спеціальністю 10.30 «Теплотехнічні дослідження». Однак у Київському НДІСЕ відсутні експерти, які мають спеціальні знання за вищезгаданою спеціальністю 10.30 «Теплотехнічні дослідження», тому поставлені питання експертами Київського НДІСЕ вирішені бути не можуть. У свою чергу, з приводу проведення даної експертизи Київський НДІСЕ радить звернутися до Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

За змістом ст. 102 ЦПК України висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права. Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Висновок експерта викладається у письмовій формі і приєднується до справи.

Згідно ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. У разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза). Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну. Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта. Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Вирішуючи питання про визначення експертної установи, якій слід доручити проведення експертизи суд враховує відсутність експертів у Київському НДІСЕ, які мають спеціальні знання за спеціальністю 10.30 «Теплотехнічні дослідження» та відповідно неможливість проведення даною експертною установою інженерно-технічної експертизи, а тому з урахуванням викладеного суд визначає експертну установу для проведення судової експертизи Національний науковий центр «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса».

Керуючись ст. ст. 103,107-109 ЦПК України, суд-

ПОСТАНОВИВ:

Поновити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «ОВЕРКОМ ЕНЕРДЖІ» про захист прав споживачів шляхом стягнення коштів.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «ОВЕРКОМ ЕНЕРДЖІ» про захист прав споживачів шляхом стягнення коштів судову інженерно-технічну експертизу, виконання якої доручити експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса» (61177, м. Харьків, вул. Залютинська, 8) попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384-385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1.Які несправності має тепловий насос FA-05 марки FOLANSІ (19 кВт) та внаслідок чого могли виникнути несправності теплового насосу FA-05 марки FOLANSІ (19 кВт)?

2.Чи пов`язане виникнення технічних несправностей теплового насосу FA-05 марки FOLANSІ (19 кВт) з порушення вимог монтажу?

3.Чи пов`язане виникнення технічних несправностей теплового насосу FA-05 марки FOLANSІ (19 кВт) з порушенням правил його використання?

4.Чи пов`язане виникнення технічних несправностей теплового насосу FA-05 марки FOLANSІ (19 кВт) з порушенням правил його зберігання?

Проведення судової інженерно-технічної експертизи здійснити на підставі огляду вказаного теплового насосу.

Зобов`язати Приватне підприємство «ОВЕРКОМ ЕНЕРДЖІ» надати експертній установі тепловий насос FA-05 марки FOLANSІ (19 кВт) для дослідження та оплатити вартість судової інженерно-технічної експертизи.

Попередити сторони за наслідки ухилення від участі в експертизі, передбачені ст. 109 ЦПК України.

У розпорядження експертів направити цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного підприємства «ОВЕРКОМ ЕНЕРДЖІ» про захист прав споживачів шляхом стягнення коштів.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі в 15-денний строк з дня проголошення ухвали апеляційної скарги.

Суддя Руденко В.В.

СудАмур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення20.10.2023
Оприлюднено24.10.2023
Номер документу114345081
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —199/4071/23

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

РУДЕНКО В. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

РУДЕНКО В. В.

Ухвала від 19.05.2023

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

РУДЕНКО В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні