Ухвала
від 23.10.2023 по справі 290/908/23
РОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

Романівський районнийсуд Житомирської області

290/908/23

У Х В А Л А

23жовтня 2023 року смт. Романів

Романівський районний суд Житомирської області в складі судді Ковальчука М.В., з участю секретаря судового засідання Багінської В.І.,розглянувши у підготовчому засіданніцивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Миропільської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання незаконним рішення та скасування державної реєстрації земельної ділянки, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , Головне управління Держгеокадастру в Житомирській області, -

В С Т А Н О В И В :

В липні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати незаконним та скасувати рішення 14 сесії VIII скликання Миропільської селищної ради Житомирського району Житомирської області «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), проектів із землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачу у приватну власність» № 27 від 23 грудня 2021 року та скасувати державну реєстрацію земельної ділянки кадастровий номер 1821455600:12:000:0370 площею 1,0000 га з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка передана згідно оспорюваного рішення у власність ОСОБА_2 , з припиненням речового права на вказану земельну ділянку, посилаючись на те, що зазначена площа земельної ділянки знаходиться у її приватній власності.

Заперечуючи відносно наведених позивачем обставин, Миропільською селищною радою Житомирського району Житомирської області подано до суду відзив, в якому, посилаючись на необґрунтованість позовних вимог, просить відмовити у задоволенні позову.

В підготовче засідання, призначене на23 жовтня 2023 року,учасники справи не з`явилися. Головним управлінням Держгеокадастру в Житомирській області заявлено клопотання про розгляд справи за відсутності представника третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, при ухваленні рішення покладаються на розсуд суду.

Позивачем подано до суду клопотання про залишення її позову без розгляду та про повернення судового збору, сплаченого при поданні позову.

За змістом статті 200 частини 2, статті 257 частини 1 пункту 5 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Згідно з пунктом 4 частини першоїстатті 7 Закону України «Про судовий збір»сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розглядуу зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, абоза його заявою (клопотанням).

Верховний Суд у постанові від 11 січня 2022 року у справі № 449/1290/20 дійшов висновку, що за наявності заяви позивача про залишення позову без розгляду суд, не перевіряючи підстави подання такої заяви, в силу вимог пункту 5 частини першоїстатті 257 ЦПК Українизобов`язаний постановити ухвалу про залишення позову без розгляду. Разом з тим особі, позов якої судом залишено без розгляду за її заявою, не повертається сплачена сума судового збору за подання позовної заяви, що узгоджується в приписами пункту 4 частини першоїстатті 7 Закону України «Про судовий збір».

Таким чином, за змістом наведеної норми вказаногоЗаконуу випадку залишення судом позову без розгляду на підставі відповідної заяви позивача сплачена останнім сума судового збору не повертається.

Керуючись статтями200, 257, 258-260 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Миропільської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання незаконним рішення та скасування державної реєстрації земельної ділянки, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 , Головне управління Держгеокадастру в Житомирській області, залишити без розгляду.

Ухвалу може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її постановлення в порядку передбаченому підпунктом 15.5 пункту 1 розділу XIII «Перехідні положення» ЦПК України.

Суддя М.В. Ковальчук

СудРоманівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114365060
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —290/908/23

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Романівський районний суд Житомирської області

Ковальчук М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні