Ухвала
від 18.10.2023 по справі 333/9154/23
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/9154/23

Провадження № 2/333/4099/23

У Х В А Л А

Іменем України

18 жовтня 2023 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Дмитрієвої М.М., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «2х2 ФІНАНС» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «СНАУТ», третя особа: Міністерство юстиції України, про визнання незаконним та скасування наказу, витребування з чужого незаконного володіння нерухомого майна, -

В С Т А Н О В И В:

До Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшла позовна заява ТОВ «2х2 ФІНАНС» до ОСОБА_1 , ТОВ «СНАУТ», третя особа: Міністерство юстиції України, про визнання незаконним та скасування наказу, витребування з чужого незаконного володіння нерухомого майна.

Зазначену справу передано у провадження судді Дмитрієвої М.М.

В своїх позовних вимогах позивач просить визнати незаконним та скасувати наказ Міністерства юстиції України від 29 квітня 2022 року №1687/5, витребувати з незаконного володіння ОСОБА_1 нерухоме майно, а саме цех по виготовленню миючих засобів літ. А-2 інв.№1100, вбиральня літ. Б, загальною площею 1253,3 кв.м. розташованих за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, зі змісту позовної заяви вбачається, що предметом позову є витребування з незаконного володіння нерухомого майна.

Відповідно до ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Згідно з положеннями ст. 181 ЦК України, до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, тобто спір може стосуватися як правового статусу нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним; про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна; про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна; про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у пунктах 41, 42 постанови від 1 березня 2013 року № 3 "Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ" роз`яснив, що перелік позовів, для яких визначено виключну підсудність, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. У разі конкуренції правил підсудності (наприклад, при об`єднанні позовів, на один з яких поширюється дія правила про виключну підсудність) мають застосовуватися правила виключної підсудності.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна та стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно тощо.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 09 вересня 2020 року у справі № 910/6644/18

Як вбачається з матеріалів позовної заяви, предметом спору є витребування майна із чужого незаконного володіння, а саме цеху по виготовленню миючих засобів літ. А-2 інв.№1100, вбиральня літ. Б, загальною площею 1253,3 кв.м. розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , яка знаходиться на території Шевченківського району м. Запоріжжя, на який розповсюджується юрисдикція Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.

Відповідно допостанови ВерховногоСуду від12січня 2021року усправі № 918/572/19, виключна підсудність означає, що певні категорії справ не можуть розглядатися за загальними правилами підсудності, а також за правилами альтернативної підсудності.

Відповідно до п. 1 ч. 1. ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншого суду якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Усі справи, що підлягають розгляду в порядку цивільного судочинства, розглядаються судом за встановленими правилами підсудності, а їх порушення є ознакою незаконності рішення. Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, закріпленого у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається "належний суд", тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

З оглядуна вищевикладене,беручи доуваги,що довідкриття провадженняу справі судустало відомо,що справаналежить допідсудності іншогосуду,судвважає за необхідне передати справу на розгляд іншого суду, а саме до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 27, 31, 170-177, 187, ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Цивільну справу № 333/9154/23 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «2х2 ФІНАНС» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «СНАУТ», третя особа: Міністерство юстиції України про визнання незаконним та скасування наказу та витребування з чужого незаконного володіння нерухомого майна, передати на розгляд до Шевченківського районного суду міста Запоріжжя за підсудністю.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції може бути подана Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання.

Копію ухвали направити позивачу.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя М.М. Дмитрієва

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114384423
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —333/9154/23

Ухвала від 07.10.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Трофимова Д. А.

Ухвала від 07.10.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Трофимова Д. А.

Ухвала від 25.09.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Трофимова Д. А.

Рішення від 23.08.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

Рішення від 23.08.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Дмитрієва М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні