Рішення
від 14.07.2023 по справі 160/17770/20
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2023 року Справа № 160/17770/20

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кадникової Г.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження (у письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом Дніпропетровської Обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» до відповідача-1: Першотравневської сільської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області, відповідача-2: Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, про визнання дій протиправними та стягнення грошової застави,

ВСТАНОВИВ:

Дніпропетровська Обласна організація ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ «СЛУГА НАРОДУ» (далі позивач) звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом про:

- визнання дії Першотравневської сільської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області (далі відповідач-1) протиправними щодо не здійснення дій з повернення грошової застави позивачу в розмірі 1000грн.00коп. за реєстрацію кандидатів в депутати, та перерахування грошової застави до бюджету Першотравневської сільської ради;

- стягнення з Першотравневської сільської ради (далі відповідач-2) на користь позивача грошової застави в розмірі 1000грн.00коп.

В обґрунтування позову зазначено, що 21 вересня 2020 року Дніпропетровською Обласною організацією політичної партії «Слуга Народу» було здійснено безготівковий платіж на спеціальний (депозитний) рахунок відповідної територіальної виборчої комісії для внесення грошової застави у сумі 5 000грн. 00коп. для реєстрації кандидатів у депутати до Першотравневської сільської ради, що підтверджується платіжним дорученням №92 від « 21» вересня 2020 року. За результатами виборів Дніпропетровська Обласна організація політичної партії «Слуга Народу» отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів, Першотравневської сільської ради на виборах депутатів Першотравневської сільської ради 25.10.2022 року. Позивач зазначає, що станом на 28.12.2020 року Першотравневська сільська рада територіальна виборча комісія Нікопольського району Дніпропетровської області не повернула грошову заставу в розмірі 1000 грн. на рахунок Дніпропетровської Обласної організації політичної партії «Слуга Народу» у відповідності до частини п`ятої статті 225 Виборчого кодексу України. Оскільки грошова застава у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів перераховується до сільського бюджету, то 1000 грн. грошової застави, на переконання позивача, належить стягнути з Першотравневської сільської ради.

Ухвалою суду позовну заяву залишено без руху на підставі ст.169 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України), зі встановленням строку для усунення виявлених недоліків.

На виконання ухвали суду, позивачем усунуті виявлені недоліки позовної заяви.

Ухвалою суду позовну заяву прийнято до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання.

Відповідачі про розгляд справи повідомлені належним чином та своїм правом на подання відзиву не скористались, жодних пояснень, заяв або клопотань не подано.

Вивчивши матеріали справи, оцінивши наведені сторонами доводи, суд виходить з наступного.

З матеріалів справи вбачається, що Постановою Верховної ради України від 15 липня 2020 року №795-ІХ «Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році» було призначено чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (крім визначених пунктами 2 і 3 цієї Постанови) на неділю 25 жовтня 2020 року.

Постановою Центральної виборчої комісії від 08 серпня 2020 року №160 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2020 року» було призначено на неділю, 25 жовтня 2020 року, перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів за переліками згідно з додатками 1- 24.

Згідно офіційному веб-сайту Центральної виборчої комісії за посиланням, а саме: https://www.cvk.gov.ua/pls/vm2020/pvшl09pt001f01=695.html, вбачається, що політична партія «Слуга Народу» було прийнято рішення про участь її місцевих організацій у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 10.09.2020 року № 246 «Про розмір грошової застави на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року» було визначено розмір грошової застави на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

21 вересня 2020 року Дніпропетровською Обласною організацією політичної партії «Слуга Народу» було здійснено безготівковий платіж на спеціальний (депозитний) рахунок відповідної територіальної виборчої комісії для внесення грошової застави у сумі 5 000грн. 00коп. (п`ять тисяч грн. 00 коп.) для реєстрації кандидатів у депутати до Першотравневської сільської ради, що підтверджується платіжним дорученням №92 від « 21» вересня 2020 року.

Відповідно до офіційних даних на веб-сайті ЦВК, які знаходяться у відкритому доступі за посиланням https://www.cvk.gov.ua/pls/vm2020/pvm057pid112=61ріd102=64056рf7691=63995рt001f01=695геj=0рt00_t001f01=695.html, було встановлено результати виборів до Першотравневської сільської ради 25 жовтня 2020 року, що підтверджується витягом, який міститься в матеріалів справи.

Згідно вищезазначеної інформації, Дніпропетровська Обласна організація політичної партії «Слуга Народу» отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів Першотравневської сільської ради на виборах депутатів Першотравневської сільської ради 25 жовтня 2020 року.

Станом на 28 грудня 2020 року Першотравневської сільська територіальна виборча комісія Нікопольского району Дніпропетровської області не повернула грошову заставу в розмірі 1 000грн. 00коп., на рахунок Дніпропетровської Обласної організації політичної партії «Слуга Народу» у відповідності до частини п`ятої статті 225 Виборчого кодексу України.

У зв`язку з неповерненням грошової застави у розмірі 1000 грн., позивач звернувся з відповідним позовом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з наступного.

Згідно із пунктом 3 частини 2 статті 32 ВК України до виборчих комісій належать територіальні виборчі комісії.

Частиною 8 статті 33 ВК України визначено, що територіальні виборчі комісії є постійно діючими органами.

Відповідно до частин 5, 6, 7 статті 225 ВК України грошова застава, внесена організацією партії, яка висунула кандидатів у депутати, або організацією відповідної партії вищого рівня, або кандидатом, який висувався шляхом самовисування, повертається у разі, якщо за підсумками виборів організація партії отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів або кандидата визнано обраним у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, на рахунок суб`єкта внесення застави, з якого вносилася грошова застава.

Грошова застава повертається відповідному суб`єкту внесення, якщо за результатами місцевих виборів кандидата визнано обраним сільським, селищним, міським головою.

В інших випадках грошова застава у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів перераховується відповідно до сільського, селищного, районного у місті, міського, районного, обласного, республіканського Автономної Республіки Крим бюджету.

Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави встановлюється Центральною виборчою комісією спільно з Міністерством фінансів України не пізніш як за шістдесят днів до дня голосування.

Процедура повернення грошової застави регламентована Постановою ЦВК від 21.08.2020 №193 "Про Порядок внесення, повернення та перерахування грошової застави на місцевих виборах" (далі - Порядок №193) та наказом Міністерства фінансів України від 21.08.2020 №517 "Про затвердження порядку внесення, повернення та перерахування грошової застави на місцевих виборах" (далі - Наказ №517).

Відповідно до пунктів 9, 10, 11 Порядку №193 грошова застава повертається відповідному суб`єкту внесення у випадку, якщо відмовлено в реєстрації відповідного кандидата, всіх кандидатів, включених до виборчого списку, протягом десяти днів з дня прийняття рішення про відмову в реєстрації відповідного кандидата, всіх кандидатів, включених до виборчого списку, на рахунок, зазначений у заяві, поданій до територіальної виборчої комісії вказаним суб`єктом.

Грошова застава повертається відповідному суб`єкту внесення у випадку, якщо відповідні вибори були визнані такими, що не відбулися, протягом десяти днів з дня прийняття рішення про визнання виборів такими, що не відбулися, на рахунок, зазначений у заяві, поданій до територіальної виборчої комісії вказаним суб`єктом.

Грошова застава повертається відповідному суб`єкту внесення у випадку, якщо за результатами місцевих виборів кандидат визнаний обраним міським головою або місцева організація партії, що висунула список кандидатів у депутати, отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів, протягом десяти днів з дня офіційного оприлюднення результатів відповідних виборів на рахунок, зазначений у заяві, поданій до територіальної виборчої комісії вказаним суб`єктом.

При цьому територіальна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття рішення про відмову в реєстрації відповідного кандидата, всіх кандидатів, включених до виборчого списку, про визнання виборів такими, що не відбулися, офіційного оприлюднення результатів відповідних виборів інформує кандидатів, місцеві організації політичних партій (організації відповідних політичних партій вищого рівня) про необхідність подання заяви про повернення грошової застави.

В інших випадках грошова застава не повертається і перераховується територіальною виборчою комісією протягом десяти днів з дня офіційного оприлюднення результатів відповідних виборів: до Державного бюджету України в разі проведення чергових, позачергових та перших місцевих виборів; до бюджету Автономної Республіки Крим, місцевого бюджету в разі проведення повторних виборів.

Спеціальний рахунок, відкритий територіальною виборчою комісією для внесення грошової застави, після повернення та перерахування грошової застави відповідно до пункту 8 цього Порядку закривається нею в установленому законодавством України порядку.

Аналогічні норми також закріплені в Наказі №517. Аналізуючи норми ВК України, Порядку №193 та Наказу №517 в їх сукупності, суд дійшов висновку, що внесена відповідною організацією політичної партії грошова застава повертається відповідною територіальною комісією у разі, якщо за підсумками виборів організація партії отримала право на участь у розподілі депутатських мандатів або кандидата визнано обраним у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів, на рахунок суб`єкта внесення застави - відповідною організацією політичної партії, з якого вносилася грошова застава. В інших випадках грошова застава у восьмиденний строк з дня офіційного оприлюднення результатів виборів перераховується відповідною територіальною комісією до відповідного місцевого бюджету.

Водночас, як зазначено позивачем, та не спростовано відповідачами, така грошова застава відповідачем-1 у визначений чинним законодавством строк позивачу у розмірі 1000 грн. не повернута, що свідчить про протиправну бездіяльність такого суб`єкта владних повноважень.

Крім того, вимога в частині визнання дій протиправними не підлягає задоволенню, оскільки дії суб`єкта владних повноважень - активна поведінка, яка може мати вплив на права, свободи та інтереси фізичних та юридичних осіб, в той час коли бездіяльність - пасивна поведінка суб`єкта владних повноважень, яка може мати вплив на реалізацію прав, свобод та інтересів фізичної та юридичної особи.

У даному ж випадку відповідачем-1 були вчинені пасивні дії, а саме: грошова застава у визначений чинним законодавством строк позивачу не повернута, у зв`язку з чим вимоги в цій частині не підлягають задоволенню.

Згідно із частиною 2 стаття 73 КАС України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до частин першої та другої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

На підставі викладеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.143 Кодексу адміністративного судочинства України суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

На підставі ч.3 ст.139 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати розподіляються пропорційно до задоволених вимог позивача.

При зверненні до суду позивачем сплачено суму судового збору у розмірі 2102,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №245 від 29.12.2020 року та 2270,00 грн., що підтверджується платіжним дорученням №295 від 05.03.2021 року.

Отже, оскільки основну вимогу позовної заяви позивача задоволено, сплачений судовий збір за подачу позову до суду в загальній сумі 4372грн. 00коп. підлягає стягненню на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань відповідачів у повному розмірі 4372грн. 00коп.

Керуючись ст.ст. 9, 72-77, 90, 139, 241-246, 250, 257, 262, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Дніпропетровської Обласної організації ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» до відповідача-1: Першотравневської сільської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області, відповідача-2: Першотравневської сільської ради Нікопольського району Дніпропетровської області, про визнання дій протиправними та стягнення грошової застави - задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Першотравневської сільської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області щодо неповернення Дніпропетровській Обласній організації політичної партії «Слуга Народу» грошової застави в розмірі 1000 грн. (одна тисяча гривень).

Стягнути з Першотравневської сільської ради (53264, Дніпропетровська обл., Нікопольський р-н, с.Першотравневе, вул. Гагаріна, буд.23; ЄДРПОУ 43780583) на користь Дніпропетровської Обласної організації політичної партії «Слуга Народу» (49000, м. Дніпро, вул.Європейська, буд.20А; ЄДРПОУ 43721791) грошову заставу в розмірі 1000грн. 00коп. (одна тисяча грн. 00коп.).

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути солідарно за рахунок бюджетних асигнувань Першотравневської сільської територіальної виборчої комісії Нікопольського району Дніпропетровської області (53264, Дніпропетровська обл., Нікопольський р-н, с.Першотравневе, вул. Дидика, буд.13; ЄДРПОУ 43780583) та Першотравневської сільської ради (53264, Дніпропетровська обл., Нікопольський р-н, с.Першотравневе, вул. Гагаріна, буд.23; ЄДРПОУ 03315885) на користь Дніпропетровської Обласної організації політичної партії «Слуга Народу» (49000, м. Дніпро, вул.Європейська, буд.20А; ЄДРПОУ 43721791) судові витрати у розмірі 4372грн. 00коп. (чотири тисячі триста сімдесят дві грн. 00 коп.).

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в строки, передбачені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Г. В.Кадникова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.07.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114394238
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —160/17770/20

Рішення від 14.07.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кадникова Ганна Володимирівна

Ухвала від 15.05.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кадникова Ганна Володимирівна

Ухвала від 24.05.2022

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кадникова Ганна Володимирівна

Ухвала від 10.03.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кадникова Ганна Володимирівна

Ухвала від 05.01.2021

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кадникова Ганна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні