Ухвала
від 23.10.2023 по справі 205/4271/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Єдиний унікальний номер 205/4271/23

1-кп/205/707/23

Ленінський районний суд м. Дніпропетровська

Провадження № 1-кп/205/707/23 Справа № 205/4271/23

У Х В А Л А

23 жовтня 2023 року м. Дніпро

Ленінський районний суд м. Дніпропетровська у складі головуючого судді ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження у зв`язку зі зміною обстановки під час розгляду кримінального провадження № 12023041690000527 від 15 квітня 2023 року стосовно

ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дніпропетровську, громадянки України, українки, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судима,

обвинуваченої у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 190 Кримінального кодексу України (далі КК),

за участю:

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченої ОСОБА_3

представника потерпілого ОСОБА_5

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Ленінського районного суду м. Дніпропетровська перебуває вищевказане кримінальне провадження.

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 заявила клопотання про закриття кримінального провадження у зв`язку зі зміною обстановки, відповідно до ст. 48 КК. В обґрунтування свого клопотання обвинувачена послалась на те, що вперше обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, повністю та беззастережно визнала свою провину у його скоєнні, добровільно та у повному обсязі відшкодувала завдані збитки, тобто усунула наслідки вчиненого кримінального правопорушення, що у своїй сукупності свідчить про те, що внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність та вона перестала бути суспільно небезпечною.

Прокурор та представник потерпілого не заперечували проти задоволення клопотання обвинуваченої та вважали за можливе закрити кримінальне провадження.

Суд, заслухавши заявлене клопотання, вислухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши їх доводи та обґрунтування, вважає, що заявлене клопотання задоволенню не підлягає з огляду на таке.

Відповідно до ст. 48 КК, особу, яка вперше вчинила кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, може бути звільнено від кримінальної відповідальності, якщо буде визнано, що на час кримінального провадження внаслідок зміни обстановки вчинене нею діяння втратило суспільну небезпечність або ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Вказаною нормою передбачено дві окремі самостійні умови для звільнення особи від кримінальної відповідальності внаслідок зміни обстановки - коли вчинене особою діяння втратило ознаки суспільної небезпечності, або коли ця особа перестала бути суспільно небезпечною.

Особу може бути визнано такою, що перестала бути суспільно небезпечною, у разі, коли вона сама або обстановка навколо неї зазнали таких змін, що унеможливлюють вчинення цією особою нового злочину. Такі зміни умов життєдіяльності особи повинні носити позитивний характер, дієво впливати на її поведінку і з великою долею ймовірності свідчити про те, що ця особа не вчинятиме у майбутньому кримінально караних діянь. У результаті таких змін у житті істотно змінюється морально-юридична оцінка особи, у зв`язку з чим втрачається доцільність застосування до неї заходів кримінально-правового впливу. (Постанова ККС ВС від 13.04.2023 у справі №157/1091/22).

Матеріальною підставою для застосування вказаного положення Закону є вперше вчинення особою кримінального правопорушення, яке належить до категорії кримінального проступку або нетяжкого злочину.

У даному випадку ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 та 2 ст. 190 КК, одне з яких вчинено повторно, не є триваючим чи продовжувальним кримінальним правопорушень, а тому для застосування положень ст. 48 КК у даному випадку відсутні матеріально-правові підстави у зв`язку з чим в задоволенні клопотання обвинуваченої слід відмовити у повному обсязі.

Керуючись ст. 48 КК, ст. 372 КПК, суд,

П О С Т А Н О В И В :

В задоволенні клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження у зв`язку зі зміною обстановки відмовити.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114413482
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —205/4271/23

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Калініченко Г. П.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Калініченко Г. П.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Калініченко Г. П.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Калініченко Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні