Ухвала
від 13.03.2024 по справі 205/4271/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Єдиний унікальний номер 205/4271/23

1-кп/205/450/24

Ленінський районний суд м. Дніпропетровська

Провадження № 1-кп/205/450/24 Справа № 205/4271/23

У Х В А Л А

13 березня 2024 року м. Дніпро

Ленінський районний суд м. Дніпропетровська у складі головуючого судді ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження у зв`язку з дійовим каяттям під час розгляду кримінального провадження № 12023041690000527 від 15 квітня 2023 року стосовно

ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дніпропетровську, громадянки України, українки, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судима,

обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (далі КК),

за участю:

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченої ОСОБА_3

представника потерпілого ОСОБА_5

В С Т А Н О В И В:

У невстановлений час з 14 квітня 2022 року, у ОСОБА_3 , виник злочинний умисел на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), а саме грошовими коштами державного бюджету України у вигляді допомоги по безробіттю, з коштів Фонду загальнообов?язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

14 квітня 2022 року та 03 червня 2022 року ОСОБА_3 , прибула до будівлі Дніпровського міського центра зайнятості, за адресою: АДРЕСА_3 , де склала заяви про надання статусу безробітної, бланк якої затверджений Наказом Міністерства соціальної політики України №848 від 17.08.2015, якою інформувала, що через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, у тому числі не забезпечує себе особисто, та просить зареєструвати її як безробітну відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» та призначити виплату допомоги по безробіттю у розмірі передбаченому Закону України «Про загальнообов`язкове державне страхування на випадок безробіття».

Згідно наказів Дніпровського міського центру зайнятості м. Дніпро №HT 220420 від 20.04.2022, №HT 220609 від 09.06.2022 ОСОБА_3 , надано статус безробітної відповідно до ст. 2 ЗУ «Про зайнятість населення» та призначена допомога по безробіттю.

06 січня 2022 року ОСОБА_3 , була прийнята на роботу до АТ «НВО «Созидатель» (код ЄДРПОУ 13416334) згідно наказу №3-ок від 05.01.2022 року, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 (iз змінами) унеможливлювало перебування її у статусі безробітної та відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 44 «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 (із змінами) унеможливило б отримання ОСОБА_3 , матеріального забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне страхування на випадок безробіття».

Відповідно до положень п. 4 ч. 2 ст. 44 Закону України «Про зайнятість населення» зареєстровані безробітні зобов`язані інформувати територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, протягом трьох робочих днів про обставини припинення реєстрації, визначені у частині першій статті 45 цього Закону.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 45 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено, що реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, припиняється у разі, зокрема, зайнятості особи.

Однак, ОСОБА_3 , керуючись своїм злочинним умислом, маючи на меті заволодіти грошовими коштами Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у вигляді допомоги по безробіттю, не повідомила Дніпровський міський центр зайнятості про свою зайнятість та продовжила отримувати допомогу по безробіттю до 26 липня 2022 року.

ОСОБА_3 з 14 квітня 2022 року по 26 липня 2022 року замовчувала відомості, які мала повідомити Дніпровському міському центру зайнятості про свою зайнятість, про що працівники Дніпровського міського центру зайнятості завідомо не були обізнані.

Таким чином, в період з 14.04.2022 по 26.07.2022 Дніпровським міським центром зайнятості перераховано на особистий банківський рахунок на ім`я ОСОБА_6 , грошові кошти в розмірі 15 433 гривні 94 копійок, якими остання заволоділа шляхом обману та розпорядилась на власний розсуд.

народження, що виразилися в заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), кваліфікуються за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Таким чином ОСОБА_3 , вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК, а саме заволоділа чужим майном шляхом обману (шахрайство).

В судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_3 заявила клопотання про закриття кримінального провадження за її обвинуваченням у зв`язку з дійовим каяттям, на підставі ст. 45 КК.

В обґрунтування свого клопотання зазначила, що вона у повному обсязі визнає свою провину у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення, щиро кається у скоєному, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, у повному обсязі відшкодувала завдані збитки.

Представник потерпілого підтримала клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 та не заперечувала проти закриття кримінального провадження. Також зазначила, що обвинуваченою було відшкодовано завдані збитки у повному обсязі.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечував проти закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_3 на підставі ст. 45 КК та звільнення її від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 190 КК, посилаючись на те, що остання раніше кримінальних правопорушень не вчиняла, щиро розкаялась у скоєному, у повному обсязі відшкодувала заподіяну шкоду.

Суд, розглянувши зазначене клопотання, вислухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши їх доводи та обґрунтування, доходить наступних висновків.

Відповідно до ст. 45 КК особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності згідно зі ст. 45 КК є її дійове каяття. Таке каяття характеризується трьома складовими елементами, взятими у своїй єдності, а саме: 1) щирим розкаянням у вчиненому злочині; 2) активним сприянням розкриттю цього злочину; 3) повним відшкодуванням завданих цією особою збитків або усуненням заподіяної шкоди.

Відсутність хоча б одного з цих складових елементів виключає підставу звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст. 45 КК.

Щире розкаяння передбачає визнання особою факту вчинення злочину, дійсне, відверте, а не уявне визнання своєї провини у вчиненому певному злочині невеликої тяжкості або необережному злочині середньої тяжкості, щирий жаль з приводу цього та осуд своєї поведінки.

Активне сприяння розкриттю злочину - це будь-які дії особи, яка вчинила злочин, що мають на меті надати допомогу органам досудового слідства у встановленні обставин даної справи, а також осіб, які брали участь у вчиненні злочину або були причетні до нього.

Відшкодування збитків або усунення шкоди повинно бути добровільним.

Згідно ч. 4 ст. 12 КК, кримінальне правопорушення передбачене ч. 1 ст. 190 цього Кодексу є кримінальним проступком.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 2 ст. 288 КПК, яка регламентує порядок розгляду питання про звільнення від кримінальної відповідальності, суд зобов`язаний з`ясувати думку потерпілого щодо можливості звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Як убачається із завдань кримінального, сформульованих у ст. 2 КПК, до кожного учасника кримінального провадження має бути застосована належна правова процедура.

Як видно з матеріалів кримінального провадження, за даними органу досудового розслідування, кримінальне правопорушення за ч. 1 ст. 190 КК, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 , вчинено нею вперше.

Шляхом опитування сторін кримінального провадження судом встановлено, що обвинувачена ОСОБА_3 правильно розуміє і не оспорює формулювання та характер пред`явленого їй обвинувачення, правову кваліфікацію її дій за ч. 1 ст. 190 КК, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності такої позиції, а відтак діяння, яке поставлено обвинуваченій у провину, дійсно мало місце, вчинене нею, і отримало правильну кримінально-правову оцінку та визнано самою обвинувачено.

Крім того, судом встановлено, що обвинувачена цілком розуміє свої права, визначені ч. 3 ст. 285 КПК, підставу звільнення від кримінальної відповідальності за ст. 45 КК, а також наслідки закриття провадження з цієї підстави і після роз`яснення цих положень наполягала на закритті провадження з підстави, передбаченої ст. 45 КК.

Судом було з`ясовано, відповідно до вимог ч. 2 ст. 288 КПК, думку представника потерпілого, яка вважала за можливе задовольнити заявлене клопотання, у зв`язку з наявністю підстав й можливості звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності.

Обставин, які б виключали звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК, та закриття даного кримінального провадження у зв`язку з дійовим каяттям, судом не встановлено.

Враховуючи наведене, думку прокурора щодо можливості задоволення клопотання та відсутності будь-яких перешкод для цього, суд вважає за можливе клопотання задовольнити, звільнити обвинувачену ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності керуючись ст. 12 КК, та на підставі ст. 45 КК, в порядку ст. 284-288 КПК, із закриттям даного кримінального провадження щодо неї.

Також, необхідно вирішити питання речових доказів згідно ст. 100 КПК.

Запобіжний захід стосовно обвинуваченої ОСОБА_3 не застосовувався.

Керуючись ст. 174, 284, 288, 372 КПК, 46 КК, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання обвинуваченої ОСОБА_3 про закриття кримінального провадження на підставі ст. 45 КК задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 190 КК у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження №12023041690000527 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК закрити.

Речові докази, якими визнано: оптичний диск DVD-R на якому міститься інформація щодо руху грошових коштів по банківському рахунку ОСОБА_3 залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом семи днів з дня її проголошення до Дніпровського апеляційного суду через Ленінський районний суд м. Дніпропетровська.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118174451
СудочинствоКримінальне
Сутьзакриття кримінального провадження у зв`язку з дійовим каяттям під час розгляду кримінального провадження № 12023041690000527 від 15 квітня 2023 року стосовно ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дніпропетровську, громадянки України, українки, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судима, обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (далі КК),

Судовий реєстр по справі —205/4271/23

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Калініченко Г. П.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Калініченко Г. П.

Ухвала від 13.07.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Калініченко Г. П.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Калініченко Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні