Ухвала
від 26.10.2023 по справі 524/7887/23
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/7887/23

Провадження № 2/524/2809/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.10.2023 року Суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука Предоляк О.С., розглянувши матеріали позовної заяви виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, як органу опіки та піклування до в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа: Кременчуцький міський центр соціальних служб про відібрання дітей від матері та батька без позбалення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла позовна заява Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, як органу опіки та піклування до в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа: Кременчуцький міський центр соціальних служб про відібрання дітей від матері та батька без позбалення батьківських прав та стягнення аліментів, яка не відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Так, відповідно до п.п. 4,5 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити:

- зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позивачем в порушення вказаних вимог не конкретизовано зміст позовних вимог. Так позивач просить відібрати малолітніх дітей ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та неповнолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , без позбалення батьківських прав, проте не зазначають, кому необхідно передати дітей - другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

Крім іншого, позивач просить стягнути з відповідачів аліменти на утримання дітей, проте не зазначає правові підстави такого стягнення та не обґрунтовує їх розмір.

Також, позивач просить про час та день слухання справи повідомити Кременчуцьку окружну прокуратуру. Разом з тим у позовній заяві не зазначено, на яких підставах прокурор повинен приймати участь у розгляді вказаної справи, чи проінформовані органи прокуратури про відібрання дітей, чи є постанова прокурора про відібрання дітей, чи вжито тимчасові заходи щодо відібрання дітей.

Крім того, позивач залучає до участі по справі в якості третьої особи Кременчуцький міський центр соціальних служб, однак не зазначає, яким чином розгляд вказаної справи може вплинути на права та обов`язки зазначеної особи.

Позовна заява подана до суду 24.10.2023 органом місцевого самоврядування виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, як органом опіки та піклування.

Водночас 18.10.2023 року введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-IX (далі Закон № 3200-IX).

Положення вказаного Закону № 3200-IX передбачають обов`язкову наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі з 18 жовтня 2023 року для, зокрема адвокатів, органів державної влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування;.

Офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності Законом № 3200-IX, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього Закону.

Згідно з частиною шостою статті 14ЦПК Україниадвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Абзацом другим частини першої статті 177 ЦПК України визначено, що у разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі через електронний кабінет позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положень статті 43 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої статті 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Крім того, абзацом другим частини першої статті 185 ЦПК України визначено, щосуд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

При цьому, якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 14 цього Кодексу (абзац другий частини другої статті 185 ЦПК України).

Таким чином, оскільки позовна заява подана та підписана особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет органом місцевого самоврядування, а томунеобхідно вказати відомості про наявність або відсутність у електронного кабінету. Уразі відсутності такого кабінету орган місцевого самоврядуваннязобов`язаний зареєструвати його відповідно до статті 14ЦПК України.

За таких обставин позовну заяву необхідно залишити без руху.

Роз`яснити позивачу, що у випадку невиконання вимог суду у встановлений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та буде повернута позивачеві.

Керуючись ст.ст. 175, 177,185 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Дійсну позовну заяву виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, як органу опіки та піклування до в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа: Кременчуцький міський центр соціальних служб про відібрання дітей від матері та батька без позбалення батьківських прав та стягнення аліментів - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків тривалістю 5 днів з дня отримання позивачем даної ухвали, попередивши, що у супротивному випадку позовна заява буде визнана неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Предоляк

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114440817
СудочинствоЦивільне
Сутьвідібрання дітей від матері та батька без позбалення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —524/7887/23

Рішення від 22.12.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні