Ухвала
від 16.10.2023 по справі 496/4104/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/4104/23

Провадження № 1-кс/496/2134/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2023 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2

розглянувши увідкритому судовомузасіданні клопотанняслідчого СВОдеського районногоуправління поліції№2Головного управлінняНаціональної поліціїв Одеськійобласті старшоголейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,за матеріаламидосудового розслідування,внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023162250000005 від 16.01.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням в якому просила суд зобов`язати ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , надати слідчому слідчого відділу Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , в тому числі слідчим: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи по розслідуванню кримінального провадження та прокурорам групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні на тимчасовий доступ до оригіналів реєстраційної справи ПП « ОСОБА_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів вказаної реєстраційної справи.

Своє клопотання слідчий мотивувала тим, що ПП « ОСОБА_14 » та службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 в період з 01.12.2022 року по 31.12.2022 року привласнили грошові кошти, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, в умовах воєнного стану в результаті укладання договору на надання послуг по капітальному ремонту та облаштуванню споруди цивільного захисту (найпростішого укриття) в комунальному закладі ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_2 .

ПП « ОСОБА_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснює свою діяльність, за адресою: АДРЕСА_3 , зареєстроване як платник податку у ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Встановлено, що саме в установчих документах ПП « ОСОБА_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) містяться відомості щодо засновників підприємства, види діяльності підприємства, органи управління підприємства, накази про призначення та/або зміну директора, протоколи загальних зборів засновників, права та обов`язки директора та інші відомості, які мають суттєве значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні.

З метою збору доказів та всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, виникла необхідність здійснити тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю ознайомлення та вилучення завірених належним чином копій документів, а саме: реєстраційної справи ПП « ОСОБА_14 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Речі і документи, до яких планується отримати тимчасовий доступ, перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, що мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному проваджені та можуть бути використанні як доказ, оскільки вони містять фактичні данні про засновників підприємства, види діяльності підприємства, органи управління підприємства, накази про призначення та/або зміну директора, протоколи загальних зборів засновників, права та обов`язки директора та інші відомості, які мають суттєве значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, у зв`язку з чим слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням.

Крім того, слідчий просить розгляд клопотання без виклику осіб у володіння яких знаходяться документи, оскільки існує загроза зміни або знищення вказаних документів.

Однак стороною кримінального провадження згідно з вимогами до ч.2 ст. 163 КПК України не доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів. Клопотання містять формальні посилання на можливість знищення особами документів, однак вони жодним чином не підтверджені будь-якими доказами, а тому суд вважає за необхідне повідомити ІНФОРМАЦІЯ_1 , про час та місце судового засідання.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 , у судове засідання не з`явився, хоча про день час розгляду клопотання був повідомлений належним чином, що не є перешкодою для розгляду клопотання відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України.

Слідчий ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, однак в прохальній частині клопотання просила розглянути клопотання без її участі та участі прокурора.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснюється, згідно з ч.4 ст.107 КПК України.

Вивчивши матеріали справи, вважаю, що заявлене клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Клопотання прокурора, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Згідно з ч.ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим доведено, що документи які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , та самі по собі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні - можуть сприяти розкриттю кримінального правопорушення. Крім того, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, знайшла своє підтвердження у судовому засіданні, виходячи з чого суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159-164,166 КПК України, слідчий суддя -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого СВОдеського районногоуправління поліції№2Головного управлінняНаціональної поліціїв Одеськійобласті старшоголейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовийдоступ доречей ідокументів,за матеріаламидосудового розслідування,внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023162250000005 від 16.01.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України - задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділу Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , в тому числі слідчим: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 ОСОБА_17 та прокурорам групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 на тимчасовий доступ до оригіналів реєстраційної справи ПП « ОСОБА_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів реєстраційної справи.

Строк дії ухвали один місяць.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу114449938
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовийдоступ доречей ідокументів,за матеріаламидосудового розслідування,внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023162250000005 від 16.01.2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —496/4104/23

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Пасечник М. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні