Ухвала
від 27.12.2017 по справі 482/864/17
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.12.2017

Справа № 482/864/17

Провадження № 2/482/484/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 грудня 2017 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Баранкевич В.О.,

секретаря судового засідання Андрусенко В.А.

за участю позивача ОСОБА_1 , його представників ОСОБА_2 та ОСОБА_3

відповідача ОСОБА_4 , та її представника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання відповідача про призначення земельно-технічної експертизи по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа Себинська сільська рада Новоодеського району Миколаївської області про звільнення самостійно зайнятих земельних ділянок, усунення перешкод в користуванні та відшкодування завданої шкоди,

ВСТАНОВИВ:

08 червня 2017 року до Новоодеського районного суду Миколаївської області з позовом звернувся ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про звільнення самостійно зайнятих земельних ділянок, усунення перешкод в користуванні та відшкодування завданої шкоди. В обґрунтування своїх вимог позивач вказав, що 09.04.2004 року він придбав у ліквідаційної комісії СГ ЗАТ «Перемога» нежитлову будівлю «В`язального цеху», яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 . поруч з будівлею «В`язального цеху» розташований двоповерховий котедж квартирного типу, в квартирі АДРЕСА_2 якого проживає ОСОБА_4 . Зазначив, що починаючи з 2005 року відповідачка, яка мешкає за сусідньою адресою ( АДРЕСА_3 ) систематично порушує земельне законодавство, а саме самозахват частини земельної ділянки, що виражається у будівництві огорожі біля стін «В`язального цеху», що в свою чергу не дає змоги позивачу обслуговувати вказану будівлю.

Крім того ОСОБА_1 вказав, що ОСОБА_4 самозахватом захопила навколо будівлі «В`язального цеху» землі загального користування: земельну ділянку площею 10 кв.м. з твердим покриттям та земельну ділянку площею 325 кв.м., де проходять комунікації до будівлі, в тому числі підземний газопровід низького тиску та інше.

Посилаючись на вищевикладене позивач просив суд зобов`язати ОСОБА_4 звільнити земельну ділянку, яка знаходиться у власності ОСОБА_1 (1 метр по периметру будівлі «В`язального цеху»); усунути перешкоди у вигляді огорожі з вказаної земельної ділянки; звільнити землі загального користування навколо будівлі «В`язального цеху», а також стягнути збитки та моральну шкоду.

27.12.2017 року до суду від ОСОБА_4 надійшло клопотання про призначення земельно-технічної експертизи, з метою визначення порядку користування зазначеною земельною ділянкою та встановлення меж цієї земельної ділянки в натурі, а проведення даної експертизи доручити експерту Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області Шапошніковій Олені Олександрівні.

Представник позивача, будучи в судовому засіданні підтримала клопотання позивача та просила його задовольнити.

Відповідач та його представник, будучи в судовому засіданні, заперечували проти призначення та проведення земельно-технічної експертизи, оскільки це є недоцільним у даному випадку.

Вивчивши вказане клопотання та заслухавши думку сторін, суд приходить до висновку, що воно підлягає задоволенню.

У відповідності до ст. 103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза). Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Виходячи з вищевикладеного, з метою повного та всебічного розгляду справи, суд вважає за необхідне призначити земельно-технічну експертизу по справі.

Керуючись ст. ст. 103-104, п. 5 ч. 1 ст. 252, статтями 258-260 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання відповідача про призначення у справі експертизи задовольнити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа Себинська сільська рада Новоодеського району Миколаївської області про звільнення самостійно зайнятих земельних ділянок, усунення перешкод в користуванні та відшкодування завданої шкоди судову земельно-технічну експертизу з метою визначення порядку користування земельною ділянкою та встановлення меж земельної ділянки в натурі, доручивши її проведення експерту Регіональної торгово-промислової палати Миколаївської області Шапошніковій Олені Олександрівні, попередивши її про кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивого висновку та відмову без поважних причин від виконання покладених на неї обов`язків згідно ст.384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1.Яка історично сформована межа земельної ділянки по АДРЕСА_3 , яка перебуває у користуванні ОСОБА_4 ;

2.Яка фактична площа та дійсна межа земельної ділянки по АДРЕСА_3 , яка перебуває у користуванні ОСОБА_4 ;

3.Чи є наявність самозахоплення земельною ділянкою по АДРЕСА_3 або її частиною інших земельних ділянок, у тому числі загального користування;

4.Чи є у ОСОБА_1 можливість для обслуговування будівлі «В`язального цеху» та облаштування проїзду (проходу) до зазначеної будівлі і земельної ділянки по АДРЕСА_1 ;

5.Чи є перешкодою непрацюючий трубопровід зрідженого газу для оформлення ОСОБА_4 права власності (приватизації) земельної ділянки по АДРЕСА_3 .

В розпорядження експерту надати:

- матеріали цивільної справи № 482/864/17 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа Себинська сільська рада Новоодеського району Миколаївської області про звільнення самостійно зайнятих земельних ділянок, усунення перешкод в користуванні та відшкодування завданої шкоди;

- копію ухвали суду про призначення земельно-технічної експертизи.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача, роз`яснити положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі у експертизі.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Новоодеський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий :

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.12.2017
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114450170
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/864/17

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 27.12.2017

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 24.11.2021

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 28.05.2021

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 10.09.2019

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Постанова від 19.02.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Галущенко О. І.

Ухвала від 31.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Галущенко О. І.

Ухвала від 30.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Галущенко О. І.

Ухвала від 23.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Галущенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні