Ухвала
від 27.10.2023 по справі 567/788/23
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/788/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 жовтня 2023 року м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя - Венгерчук А.О.

при секретарі - Пономаренко Р.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представникапозивача прозупинення провадженняу цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 до ТОВ"ЗахідАгро",ТОВ "Західнаагровиробнича компанія"про скасуваннярішень державногореєстратора таусунення перешкодв користуванніземельними ділянками

встановив:

в провадженні Острозького районного суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Захід Агро", ТОВ "Західна агровиробнича компанія" про скасування рішень державного реєстратора та усунення перешкод в користуванні земельними ділянками.

Підставою для звернення до суду з вищевказаним позовом є заперечення позивачем факту підписання та укладення додаткових угод до договорів оренди землі на підставі яких ТОВ "Західна агровиробнича компанія" зареєструвало право оренди на належні позивачу земельні ділянки.

27.10.2023на адресусуду надійшлоклопотання представникапозивача прозупинення провадженняу справідо закінченняперегляду укасаційному порядкусправ №567/1007/22,№567/1020/22,№567/1408/22,№567/983/22та оприлюдненнявідповідних постанов.В обґрунтуванняклопотання представникпозивача вказує,що позовнівимоги уданих справах,відповідачі таобраний спосібзахисту єідентичними ізцивільною справою№567/788/23за позовом ОСОБА_1 .При цьомусудами апеляційноїінстанції увказаних справахприймались рішенняяк накористь позивачів,так іна користьвідповідачів,а томувважає,що висновкиКасаційного цивільногосуду євизначальними та мають вагоме значення для вирішення даної справи. Розгляд клопотання просить здійснювати без участі позивача та її представника.

Представники відповідачів ТОВ "Західна агровиробнича компанія", ТОВ "Захід Агро" в судове засідання не з`явились, про час та дату розгляду справи були повідомлені належним чином.

Суд, вивчивши клопотання, вважає, що клопотання не підлягає до задоволення, виходячи з такого.

Пунктом 10 ч. 1 ст. 252 ЦПК України передбачено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (у іншій справі) у касаційному порядку палатою, об`єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду.

З огляду на вимоги закону для вирішення питання про зупинення провадження у справі суду слід у кожному конкретному випадку з`ясовувати: як пов`язана справа, яка розглядається, зі справою, що розглядається іншим судом; чим обумовлюється об`єктивна неможливість розгляду справи.

Відповідно до положень ч. 1, 2 ст. 273 ЦПК України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Аналіз наведених норм процесуального права свідчить про те, що підставою зупинення провадження у справі не може бути касаційне оскарження попередніх судових рішень в іншій справі, оскільки рішення суду вже набрало законної сили.

Крім того, визначаючи наявність підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі застосовується в тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

У постанові Верховного Суду в складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 14 лютого 2022 викладено висновок про те, що метою зупинення провадження у справі згідно з пунктом 6 частини першої статті 251ЦПК України є виявлення обставин (фактів), які не можуть бути з`ясовані та встановлені в цьому провадженні, але мають значення для справи, провадження у якій зупинено. Об`єктивна неможливість розгляду справи до вирішення іншої справи полягає у тому, що рішення суду в іншій справі встановлює обставини, які впливають на збирання та оцінку доказів у справі, провадження у якій зупинено, зокрема факти, що мають преюдиційне значення.

Отже, підставою для зупинення провадження у справі є не лише існування іншої справи на розгляді в суді та припущення про те, що рішення в ній має значення для цивільної справи, що розглядається, а саме неможливість її розгляду до вирішення іншої справи.

Суд, проаналізувавши матеріали справи, вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання про зупинення провадження у зв`язку з відсутністю безумовних підстав для об`єктивної неможливості розгляду даного позову. В даному випадку є всі процесуальні можливості розглянути справу без зупинення провадження, оскільки зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Пунктом 1 ст.6 Конвенціїпро захистправ людиниі основоположнихсвобод зазначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав».

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі задоволенню не підлягає.

На підставі ст. 251, ст. 252 ЦПК України, суд

постановив:

в задоволенніклопотання представникапозивача прозупинення провадженняу справіза позовом ОСОБА_1 доТОВ "ЗахідАгро",ТОВ "Західнаагровиробнича компанія"про скасуваннярішень державногореєстратора таусунення перешкодв користуванніземельними ділянками до закінчення перегляду у касаційному порядку справ №567/1007/22, №567/1020/22, №567/1408/22, №567/983/22 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Острозького районного суду Венгерчук А.О.

СудОстрозький районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114472743
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —567/788/23

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 27.10.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні