Ухвала
від 24.10.2023 по справі 523/18913/23
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/18913/23

Провадження №2-о/523/583/23

У Х В А Л А

"24" жовтня 2023 р. м. Одеса

Суддя Суворовського районного суду м. Одеси Мурманова І.М., розглянувши заяву та додані до неї документи ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ), про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном, -

ВСТАНОВИВ:

Від імені та в інтересах ОСОБА_1 до Суворовського районного суду м. Одеси із заявою про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуном, звернулась адвокат Дабіжа Олена Анатоліївна.

В обґрунтування заяви представник зазначила, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка у свою чергу, відповідно до виписки з історії хвороби терапевтичного відділення хворіє на ІХС дифузний кардіосклероз та атеросклероз аорти, коронарних судин.

Представник зазначає, що ОСОБА_2 через слабкість організму постійно перебуває в ліжку та не здатна спілкуватись як фізично так і розумово, через порушення когнітивних функцій, що проявляються у погіршенні пам`яті, уваги та мислення.

На підставі викладеного представник заявника просить:

визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 та проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , що зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 та проживає за адресою: АДРЕСА_4 .

Призначити опікуном ОСОБА_2 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Після надходження та реєстрації зазначеної заяви, суддю визначено автоматизованою системою документообігу суду, відповідно до ст.ст. 14, 33 ЦПК України.

Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у закладі з надання психіатричної допомоги - за місцезнаходженням цього закладу (ч. 1 ст. 295 ЦПК України).

Суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна. У випадку існування потенційного опікуна, він час розгляду справи у суді звертається із заявою до органу опіки і піклування про видачу подання про можливість призначення його опікуном. До заяви додаються копії висновку судово-психіатричної експертизи та ухвали суду про відкриття провадження у цивільній справі та інші документи.

Згідно положення ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представникаоргану опікита піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У зв`язку з цим, вирішуючи питання щодо відкриття провадження у справі, суд вважає за необхідне залучити до участі в справі в якості заінтересованої особи - Орган опіки та піклування Пересипської районної адміністрації Одеської міської ради.

Крім іншого, 03.08.2023 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» № 3022-ІХ від 10.04.2023.

Відповідно до вказаних змін у ЦПК України статтю 293 доповнено частиною п`ятою такого змісту: «У випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання».

Перше речення абзацу першого частини першої статті 299ЦПК України відповідно до внесених змін викладено в такій редакції: «1. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування».

Відповідно до ч.3 ст.3 ЦПК України, провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Тобто з аналізу наведеного вбачається, що з 03.08.2023 року розгляд справ, зокрема, про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи проводяться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається така справа.

Згідно з вимогами п.24 ч.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб: особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2і3частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

В свою чергу ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правова допомога включає здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

Згідно з ч. 4 ст. 19 Закону у разі надходження судового рішення про залучення адвоката осіб, зазначених у пунктах 9, 24, 25 частини першої статті 14 цього Закону, центр з надання безоплатної правничої допомоги зобов`язаний невідкладно прийняти рішення про призначення адвоката та про надання безоплатної вторинної правничої допомоги.

Враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання фізичної особи недієздатною, суд вважає необхідним доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області - призначити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З урахуванням викладеного, вважаю за можливе прийняти заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном, до розгляду та відкрити провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 13, 175, 176, 187, 260, 261, 295-297, 353-355, п.п. 15.5 п.15 ч.1 Перехідних положень розділу ХІІІ ЦПК України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуном.

Залучити до участі в справі в якості заінтересованої особи Орган опіки та піклування Пересипської районної адміністрації Одеської міської ради.

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області призначити адвоката для здійснення представництва ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 та проживаєза адресою: АДРЕСА_1 та забезпечити його прибуття до Суворовського районного суду м. Одеси на 23 листопада 2023 року о 14 год. 50 хв.

Копію ухвали направити до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Одеській області для виконання.

Проведення судового засідання призначити на 23листопада 2023року о14годині 50хвилин в залі судових засідань № 6 в приміщенні Суворовського районного суду м. Одеси (вул. Чорноморського козацтва, 68, м. Одеса), з викликом сторін по справі.

Надіслати учасникам справи копію ухвали про відкриття провадження у справі одночасно з копією заяви та копіями доданих до неї документів.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://court.gov.ua/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114525286
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —523/18913/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Мурманова І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні