Ухвала
від 27.10.2023 по справі 910/1747/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"27" жовтня 2023 р. Справа№ 910/1747/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Алданової С.О.

суддів: Євсікова О.О.

Корсака В.А.

розглянувши заяву Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ"

про відвід колегії суддів апеляційного господарського суду у складі суддів Кравчука Г.А., Козир Т.П., Коробенка Г.П. від розгляду

апеляційної скарги Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ"

на рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023

у справі № 910/1747/23 (суддя Балац С.В.)

за позовом Фізичної особи-підприємця КУНИЦЬ ОЛЕКСАНДРА ДМИТРОВИЧА

до Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ"

про стягнення 352 771,82 грн,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 13.06.2023 задоволено клопотання Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023 у справі № 910/1747/23, поновлено Дочірньому підприємству "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" строк на апеляційне оскарження рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023 у справі № 910/1747/23, відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" на рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023 у справі № 910/1747/23, справу № 910/1747/23 призначено до розгляду на 28 червня 2023 року об 11 год. 40 хв.

Розпорядженням Керівника апарату Північного апеляційного господарського суду від 27.06.2023 призначено повторний автоматизований розподіл справи у зв`язку з перебуванням судді Чорногуза М.Г. у відпустці.

Згідно Витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.06.2023 справу № 910/1747/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючого судді (судді-доповідача) Кравчука Г.А., суддів Козир Т.П., Коробенка Г.П.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 28.06.2023 вищезазначеною колегією суддів прийнято до свого провадження апеляційну скаргу Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" на рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023 у справі № 910/1747/23, справу № 910/1747/23 призначено до розгляду на "03" серпня 2023 року об 11 год. 00 хв.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 03.08.2023 задоволено клопотання представника Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" адвоката Токарчука Б.В. про відкладення розгляду справи, розгляд апеляційної скарги Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" на рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023 у справі № 910/1747/23 відкладено на 26 вересня 2023 року об 11 год. 00 хв.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 26.09.2023 задоволено клопотання представника відповідача адвоката Максимова М.В. про відкладення розгляду справи, оголошено перерву у справі № 910/1747/23 до 10 год. 20 хв. 31.10.2023.

25.10.2023 до Північного апеляційного господарського суду від Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" надійшла заява про відвід колегії суддів у складі суддів Кравчука Г.А., Козир Т.П., Коробенка Г.П. від розгляду справи №910/17447/23.

Заява мотивована тим, що, за твердженням заявника, заміна судді - члена колегії Чорногуза М.Г. на суддю - члена колегії Козир Т.П. може свідчити про втручання невідомих осіб у роботу системи автоматизованого розподілу суддів та втручанням в роботу суду. Така заміна судді призвела до умисного та упередженого ставлення судді, що була включена до складу колегії, проти заявника та може свідчити про обґрунтовані сумніви в об`єктивності та неупередженості колегії суддів. Крім того, у заявника, під час судового розгляду склалося враження, що суддя Козир Т.П. вплинула на ставлення колегії суддів до позиції відповідача, що викладена в апеляційній скарзі та свідчить про відсутність безсторонності колегії суддів та завчасній визначеності позиції щодо розгляду даної справи не на користь відповідача.

Ухвалою Північного апеляційного господарського сулу від 26.10.2023 заявлений Дочірнім підприємством "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" відвід колегії суддів у складі суддів Кравчука Г.А., Козир Т.П., Коробенка Г.П. від розгляду справи №910/1747/23 - визнано необґрунтованим; справу № 910/1747/23 для вирішення питання про відвід колегії суддів у складі суддів Кравчука Г.А., Козир Т.П., Коробенка Г.П. від розгляду справи №910/1747/23 передано у порядку, встановленому статтею 32 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.10.2023 заяву Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" про відвід колегії суддів апеляційного господарського суду у складі суддів Кравчука Г.А., Козир Т.П., Коробенка Г.П. від розгляду апеляційної скарги у справі № 910/1747/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: Алданова С.О. (головуючий), Євсіков О.О., Корсак В.А.

Розглянувши заяву Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" про відвід колегії суддів апеляційного господарського суду у складі суддів Кравчука Г.А., Козир Т.П., Коробенка Г.П. від розгляду апеляційної скарги Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" на рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023 у справі № 910/1747/23, суд не вбачає підстав для її задоволення з огляду на наступне.

Підстави для відводу (самовідводу) судді визначає стаття 35 Господарського процесуального кодексу України.

Так, згідно зі ст. 35 ГПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу.

До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Стаття 36 ГПК України встановлює недопустимість повторної участі судді у розгляді справи.

Колегія суддів зауважує, що право подавати заяву про відвід судді є однією з гарантій законності здійснення правосуддя і об`єктивності та неупередженості розгляду справи. Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод закріплені основні процесуальні гарантії, якими може скористатися особа при розгляді її цивільного позову в національному суді, серед яких - розгляд справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Бочан проти України" суд нагадує, що "безсторонність", в сенсі п. 1 статті 6, має визначатися відповідно до суб`єктивного критерію, на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі - тобто, жоден з членів суду не має проявляти будь-якої особистої прихильності або упередження, та об`єктивного критерію - тобто, чи були у судді достатні гарантії для того, щоб виключити будь-які легітимні сумніви з цього приводу. Відповідно до об`єктивного критерію має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності судів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі.

У рішенні у справі "Олександр Волков проти України" зазначено наступне. Як правило, безсторонність означає відсутність упередженості та необ`єктивності. Згідно з усталеною практикою Суду існування безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції повинно встановлюватися згідно з: суб`єктивним критерієм, врахувавши особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом встановлення того, чи забезпечував сам суд та, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності. Проте між суб`єктивною та об`єктивною безсторонністю не існує беззаперечного розмежування, оскільки поведінка судді не тільки може викликати об`єктивні побоювання щодо його безсторонності з точки зору стороннього спостерігача (об`єктивний критерій), а й може бути пов`язана з питанням його або її особистих переконань (суб`єктивний критерій). Отже, у деяких випадках, коли докази для спростування презумпції суб`єктивної безсторонності судді отримати складно, додаткову гарантію надасть вимога об`єктивної безсторонності. У цьому відношенні навіть вигляд має певну важливість - іншими словами, "має не лише здійснюватися правосуддя - ще має бути видно, що воно здійснюється". Адже йдеться про довіру, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти у громадськість. Насамкінець, концепції незалежності та об`єктивної безсторонності тісно пов`язані між собою та залежно від обставин можуть вимагати спільного розгляду.

Відвід - це процесуальний інститут, що містить умови, за яких особа не може брати участі у конкретній справі. Відвід судді в господарському процесі як правова категорія - це висловлена в письмовій формі недовіра колегії господарського суду на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі внаслідок виявлення будь-якої особистої прихильності чи упередженості, заявлена учасником розгляду конкретної справи.

В обугрунутвання заявленого колегії суддів відводу, заявник посилається, зокрема, на втручання у здійснення автоматизованого розподілу під час заміни члена колегії суддів.

З цього приводу, колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до частин 4 та 8 статті 15 Закону України "Про судоустрій та статус суддів" визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційною (автоматизованою) системою у порядку, визначеному процесуальним законом. Несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи та в розподіл справ між суддями має наслідком відповідальність, встановлену законом. На розподіл судових справ між суддями не може впливати бажання судді чи будь-яких інших осіб.

Згідно з частиною 3 статті 6 ГПК України визначення судді або колегії суддів (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою у порядку, визначеному цим Кодексом (автоматизований розподіл справ).

Поряд з цим, відповідно до підпункту 17.4 пункту 17 частини першої Розділу XI "Перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" від 03.10.2017 №2147-VІІІ (далі - Закон №2147-VІІІ) зміни до цього Кодексу вводяться в дію з урахуванням таких особливостей, зокрема: до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, визначення судді або колегії суддів (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється після приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність із цією редакцією Кодексу в частині порядку визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи - за допомогою автоматизованої системи документообігу суду за правилами, встановленими цією редакцією Кодексу.

Відповідно до Положення Ради Суддів України від 26.11.2010 (з подальшими змінами та доповненнями) №30, зокрема, розподіл судових справ, здійснюється модулем автоматизованого розподілу виключно в автоматизований спосіб (без участі посадових осіб) під час реєстрації в суді передбачених законом процесуальних документів, на підставі інформації, внесеної уповноваженими особами суду до АСДС та до підсистеми обліку кадрів.

Засади використання автоматизованої системи документообігу суду (далі - Засади використання АСДС) - це затверджені рішенням зборів суддів відповідного суду правила застосування Положення про автоматизовану систему документообігу суду з урахуванням юрисдикції та інстанційності суду, норм процесуальних кодексів та законів України.

Збори суддів Північного апеляційного господарського суду мають визначені Положенням про автоматизовану систему документообігу суду повноваження щодо розгляду питань стосовно порядку функціонування автоматизованої системи (п. 2.2 Засад).

Відповідно до п. 4.2 вказаних Засад використання автоматизованої системи документообігу у Північному апеляційному господарському суді автоматизований розподіл судових справ, які надходять до Північного апеляційного господарського суду, проводиться між постійними колегіями суддів з урахуванням спеціалізації суддів, табеля КП "ДСС", із визначенням автоматизованою системою судді-доповідача (головуючого судді), у тому числі, якщо кількісний склад постійної колегії суддів більший ніж три судді.

Для здійснення можливої заміни судді у складі постійної колегії суддів, за винятком судді-доповідача, до складу колегій вводяться резервні судді згідно з Додатком №1 до цих Засад. Склад постійних колегій з урахуванням резервних суддів затверджується зборами суддів із числа суддів, що належать до складу відповідних судових палат згідно зі спеціалізацією.

Відповідно до п. 5.1. Засад використання автоматизованої системи документообігу суду у Північному апеляційному господарському суді, у випадку неможливості участі судді, який не є суддею-доповідачем, у розгляді справи (тимчасова непрацездатність, відпустка, відрядження, припинення повноважень тощо) заміна такого судді у складі визначеної автоматизованою системою колегії суддів здійснюється системою на виконання службової записки судді-доповідача (головуючого судді) у справі, що додається до матеріалів справи, за розпорядженням керівника апарату суду щодо призначення повторного автоматизованого розподілу судових справ, із числа суддів постійної колегії з урахуванням резервних суддів.

У разі неможливості визначити суддю із зазначеного в абз. 1 п. 5.1 Засад використання АСДС складу суддя визначається з числа суддів відповідної судової палати з урахуванням їх спеціалізації; у разі такої неможливості - з числа всіх суддів Північного апеляційного господарського суду.

Відповідний протокол повторного автоматизованого розподілу створюється автоматизованою системою та долучається до матеріалів справи (п. 5.2 Засад використання автоматизованої системи документообігу суду).

В матеріалах справи міститься витяг з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.06.2023 відповідно до якого справу № 910/1747/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючого судді (судді-доповідача) Кравчука Г.А., суддів Козир Т.П., Коробенка Г.П. (т.1, а.с. 129), який сформовано у відповідності до ГПК України, Положення про автоматизовану систему документообігу суду та Засад використання автоматизованої системи документообігу суду у Північному апеляційному господарському суді, чинних на момент відповідного автоматизованого розподілу.

На підставі викладеного, колегія суддів не встановила порушень порядку автоматичного розподілу справи між суддями.

Щодо тверджень заявника про відсутність безсторонності колегії суддів та завчасної визначеності позиції щодо розгляду даної справи не на користь відповідача, колегія суддів зауважує, що приписами частини 4 статті 35 ГПК України імперативно визначено, що незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Колегія суддів також наголошує на тому, що сама лише наявність сумнівів стосовно об`єктивності судді під час розгляду справи дійсно надає право учаснику справи заявити відвід такому судді. Однак, на переконання апеляційного суду, такий відвід повинен бути достатньо вмотивованим, містити підстави його заявлення та підкріплений відповідними доказами. Однак, заявником не наведено переконливих обставин, які б свідчили про упередженість та необ`єктивність суддів під час розгляду даної справи.

Таким чином, розглянувши заяву Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" про відвід колегії суддів апеляційного господарського суду у складі суддів Кравчука Г.А., Козир Т.П., Коробенка Г.П. від розгляду апеляційної скарги Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" на рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023 у справі № 910/1747/23, суд не вбачає підстав для її задоволення, оскільки наведені заявником доводи у розумінні ст. ст. 35, 36 ГПК України не можуть бути підставою для відводу судді.

Згідно з п. п. 7, 11 ст. 39 ГПК України питання про відвід має бути розглянуто не пізніше двох днів з дня надходження заяви про відвід. За результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу.

Керуючись ст. ст. 35, 38-40, 234 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні заяви Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" про відвід колегії суддів апеляційного господарського суду у складі суддів Кравчука Г.А., Козир Т.П., Коробенка Г.П. від розгляду апеляційної скарги Дочірнього підприємства "КІЕП ІНЖИНІРИНГ" Акціонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ІНСТИТУТ "ЕНЕРГОПРОЕКТ" на рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2023 у справі № 910/1747/23.

2. Матеріали справи № 910/1747/23 повернути на розгляд колегії суддів у складі: Кравчук Г.А. (головуючий), Козир Т.П., Коробенко Г.П..

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя С.О. Алданова

Судді О.О. Євсіков

В.А. Корсак

Дата ухвалення рішення27.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114525609
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 352 771,82 грн

Судовий реєстр по справі —910/1747/23

Постанова від 31.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 27.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 28.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 13.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Кравчук Г.А.

Рішення від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні