Ухвала
від 30.10.2023 по справі 390/1504/23
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/1504/23

пров. 2-о/393/62/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2023 року смт Новгородка

Суддя Новгородківського районного суду Кіровоградської області Добрострой О.С., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою Обознівського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа орган опіки та піклування в особі Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області про встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

21.08.2023р. до Кіровоградського районного суду Кіровоградської області надійшла заява Обознівського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа орган опіки та піклування в особі Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, в якій представник заявника просить суд встановити опіку над недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити її опікуном директора Обознівського психоневрологічного інтернату Дудку О.С. Заява мотивована тим, що рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 24.11.1998р. ОСОБА_1 визнана недієздатною. Рішенням опікунської ради Обознівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області №1 від 09.02.1999р. опікуном недієздатної ОСОБА_1 призначено ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 25.08.2023р. відкрито провадження по цивільній справі за вказаною заявою.

11.10.2023р. головою Кіровоградського районного суду Кіровоградської області винесено розпорядження про передачу даної справи до Новгородківського районного суду Кіровоградської області як найбільш територіально наближеному до Кіровоградського районного суду Кіровоградської області (ч.4 ст.31 ЦПК України). Розпорядження мотивоване тим, що згідно ч.4 ст.293 ЦПК України розгляд справи про встановлення опіки та призначення опікуна проводиться у складі одного судді і двох присяжних. Відповідно до списку присяжних, затвердженого рішенням 29 сесії Кропивницької районної ради сьомого скликання від 04.11.2020р. №632, присяжні є неповноважними, а новий список не сформований та не затверджений, що унеможливлює утворити склад суду для розгляду даної справи (п.2 ч.1 ст.31 ЦПК України).

25.10.2023р. дана справа надійшла до Новгородківського районного суду Кіровоградської області та на підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.10.2023р. передана для розгляду судді Добрострой О.С.

Вирішуючи питання про прийняття вказаної цивільної справи до свого провадження, суддя встановила наступне.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядаєв порядкуокремого провадженнясправи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч.4 ст.293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 3, 4, 9, 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Таким чином, положеннями ч.4 ст.293 ЦПК України передбачено, що розгляд справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних. Водночас, норми ЦПК України не передбачають, що розгляд справи про встановлення опіки та призначення опікуна особі, яка вже визнана судом недієздатною, проводиться у складіодного суддіі двохприсяжних.Тому,підстав вважати,що уКіровоградському районномусуді Кіровоградськоїобласті неможливоутворити складсуду длярозгляду даноїсправи, немає.

Згідно з п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України суд передаєсправу нарозгляд іншомусуду,якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких підстав, дана цивільна справа не підсудна Новгородківському районномусуду Кіровоградської області та підлягає поверненню до Кіровоградського районного суду Кіровоградської області.

Керуючись п.1 ч.1 ст.31, ч.4ст.293 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Цивільну справу за заявою Обознівського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа орган опіки та піклування в особі Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області про встановлення опіки та призначення опікуна направити до Кіровоградського районного суду Кіровоградської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга буде подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.С. Добрострой

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114537786
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Інші справи окремого провадження

Судовий реєстр по справі —390/1504/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні