Рішення
від 25.01.2024 по справі 390/1504/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/1504/23

Провадження №2-о/390/134/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" січня 2024 р. Кіровоградський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого судді Гершкул І.М.,

при секретарі Лазаренко А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Кропивницький в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою Обознівського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа: орган опіки та піклування в особі Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Обознівський психоневрологічний інтернат звернулися до суду з заявою про встановлення опіки над недієздатною ОСОБА_1 і призначення директора Обознівського психоневрологічного інтернату опікуном. В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю загального захворювання ІІ групи безстроково. Рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 24.11.1998 року ОСОБА_1 визнано недієздатною. Наказом по Обознівському психоневрологічному інтернату від 19.04.2007 року №15 на підставі путівки департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА від 02.05.2007 року №99 ОСОБА_1 влаштована до Обознівського ПНІ, де перебуває до цього часу. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , яка була призначена опікуном над недієздатною ОСОБА_1 . Враховуючи, що ОСОБА_1 визнана недієздатною, потребує постійного стороннього догляду, знаходиться у Обознівському ПНІ, який фактично здійснює над нею опіку, заявник звернувся до суду з вказаною заявою.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, подав суду заяву в якій заявлені вимоги підтримав і просив їх задовольнити, розгляд справи провести без його участі.

Заінтересована особа свого представника у судове засідання не направили, проте подали суду заяву в якій просили розглянути справу без участі їх представника, а також не заперечували проти задоволення заяви.

Ухвалою Новгородківського районного суду Кіровоградської області від 30.10.2023 року визначено, що справа підлягає розгляду суддею одноособово та повернуто матеріали для розгляду до Кіровоградського районного суду Кіровоградської області.

Дослідивши письмові матеріали справи суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з таких підстав.

Згідно ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Статтею 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно ст.60 ч.1 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 63 ЦК України передбачено: опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу; опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Згідно ст.66 ЦК України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась ОСОБА_1 , що підтверджується копією паспорта НОМЕР_1 , виданий Кіровоградським РВ УМВС України в Кіровоградській області 14.06.2002 року (а.с.3).

Згідно витягу з акту огляду МСЕК ОСОБА_1 , 1953 року народження, є особою з інвалідністю загального захворювання ІІ групи безстроково (а.с.8).

Рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 24.11.1998 року, яке набрало законної сили, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнано недієздатною (а.с.6).

Протоколом №1 засідання опікунської ради Обознівської сільської ради Кіровоградського району Кіровоградської області від 09.02.1999 року опікуном недієздатної ОСОБА_1 призначено ОСОБА_2 (а.с.7).

Згідно витягу з наказу №15 по Обознівському психоневрологічному інтернату від 19.04.2007 року та на підставі путівки департаменту соціального захисту населення Кіровоградської ОДА від 02.05.2007 року №99 ОСОБА_1 влаштована до Обознівського психоневрологічного інтернату, де відповідно до довідки №133 від 18.08.2023 року перебуває по теперішній час та являється підопічною інтернату (а.с.9-11).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, актовий запис №45 (а.с.5).

Рішенням виконавчого комітету Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області №69-7/23 від 04.08.2023 року затверджено висновок органу опіки і піклування про погодження кандидатури опікуна над недієздатною повнолітньою особою №16 від 04.08.2023 року, яким погоджено та рекомендовано кандидатуру опікуна адміністрацію Обознівського психоневрологічного інтернату в особі Дудки Олександра Сидоровича над недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.12-14).

Катеринівською сільською радою Кропивницького району Кіровоградської області надано суду подання про призначення директора Обознівського психоневрологічного інтернату опікуном Неділько Світлани Миколаївни (а.с.49-50).

Таким чином, зібрані по справі докази та їх оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви та встановлення опіки над ОСОБА_1 , яку визнано недієздатною, призначення їй опікуна директора Обознівського психоневрологічного інтернату.

Згідно ст.299 ч.2 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться за рахунок держави.

Керуючись ст.ст.55, 58, 60, 63, 66 ЦК України, ст.ст.259, 263-265, 268, 293, 299, 300, 352, 354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Обознівського психоневрологічного інтернату, заінтересована особа: орган опіки та піклування в особі Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, про встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити.

Встановити опіку над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 24.11.1998 року визнана недієздатною.

Опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначити директора Обознівського психоневрологічного інтернату.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У порядку ст.265 ч.5 п.4 ЦПК України зазначаються наступні реквізити сторін та інших учасників справи:

заявник: Обознівський психоневрологічний інтернат, ЄДРПОУ 03190366, адреса місезнаходження: Кіровоградська область, Кропивницький район, с.Обознівка, вул. Польова, 1

заінтересована особа: орган опіки та піклування Катеринівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 41744542, адреса місцезнаходження: 27640, Кіровоградська область, Кропивницький район, с.Катеринівка, просп.Гагаріна, 8.

Суддя Кіровоградського районного суду

Кіровоградської області І.М. Гершкул

Дата ухвалення рішення25.01.2024
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу116563989
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —390/1504/23

Рішення від 25.01.2024

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Добрострой О. С.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Гершкул І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні