Ухвала
від 26.10.2023 по справі 132/6/23
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 132/6/23

УХВАЛА

Іменем України

"26" жовтня 2023 р. Калинівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого Аліменко Ю.О.

секретаря Безулої К.В.

адвоката Піпко А.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Калинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальність «Лан-Агро» про усунення перешкод у користуванні і розпоряджені майном, скасування рішення державного реєстратора,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Калинівського районного суду Вінницької області перебуває вищезазначена справа.

В підготовче судове засідання призначене на 11:00 год. 26 жовтня 2023 року з`явився представник позивача ОСОБА_1 адвокат Піпко А.М.

25.10.2023 року, через систему електронний суд, від представника відповідача адвоката Зелінського Я.В. надійшла заява про відкладення підготовчого судового засідання в зв`язку з хворобо. До заяви долучено копію виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого ОСОБА_2 .

В підготовчому судовому засіданні представник позивача наполягав на задоволенні, поданого ним раніше клопотання про призначення судових експертиз, оскільки представник відповідача зловживає своїм процесуальним правом та майже завжди відкладає судовий розгляд по справі, а непризначення даних експертиз лише затягує розгляд справи. Клопотання при призначення у справі судових експертиз, мотивоване тим, що ТОВ «Лан-Агро» маючи в своєму розпорядженні оригінали раніше укладених договорів оренди земельних ділянок з ОСОБА_1 використали сторінку з реквізитами, де виконані підписи сторін, одного з таких договорів як згоду орендодавця щодо укладення договору оренди земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року, а саме є підстави вважати, що було використано реквізити договору оренди землі № 103 від 18.09.2014 року, який було розірвано угодою про розірвання договору оренди від 18.09.2014 року № 103 від 29.07.2016 року, підпис якої було підроблено відповідачем. Тобто ОСОБА_1 не бажала переукладати договір оренди земельної ділянки з ТОВ «Лан-Агро» на більш тривалий строк, а тим паче укладати угоду про розірвання договору оренди землі від 18.09.2014 року № 103 від 29.07.2016 року, якою було розірвано попередній договір оренди земельної ділянки. Підписи в договорі оренди земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року та зазначеній угоді, які були підписані в проміжку двох днів, тобто підписи виконані в найкоротший строк та підписані позивачем, по суті підписані різними уповноваженими особами ТОВ «Лан-Агро», які виконували свої обов`язки у різний проміжок часу, що в свою чергу викликає істотні сумніви щодо реального часу вчинення таких правочинів та створює підстави вважати, що відповідач використав сторінку з реквізитами раніше укладеного договору оренди землі, який розірвав наведеною угодою від 29.07.2016 року.

Для встановлення істини у справі та підтвердження ідентичності між зазначеними договорами оренди необхідно провести технічну експертизу реквізитів документів.

Окрім судової технічної експертизи існує потреба призначення судової почеркознавчої експертизи, адже позивач стверджує, що підпис виконаний в Угоді про розірвання договору оренди землі від 29.07.2016 року, а також в додатковій угоді № 1 від 15.07.2016 року від імені ОСОБА_1 вчинений не ОСОБА_1 , а іншою особою, яка і уклала дану Угоду.

З метою економії процесуального часу, суд вважає за необхідне розглянути клопотання про призначення експертиз за відсутності представника відповідача. З клопотанням про призначення експертиз та запропонованими запитаннями представник відповідача ознайомлений, заперечень на клопотання та запропоновані запитання не надавав.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання про призначення судових експертиз, з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи предметом доказування у даній справі є встановлення відсутності волі позивача на укладення вищевказаних угод, доказом чого може бути відсутність їх підписання позивачем, а доводи позивача ґрунтуються на тому, що вказаний договір вона особисто не підписувала, підпис зроблено іншою особою, тому для з`ясування даної обставини необхідні спеціальні знання у сфері ідентифікації виконання рукописного тексту.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги ОСОБА_1 посилається на те, що ТОВ «Лан-Агро» маючи в своєму розпорядженні оригінали раніше укладених договорів оренди земельних ділянок з ОСОБА_1 використали сторінку з реквізитами, де виконані підписи сторін, одного з таких договорів як згоду орендодавця щодо укладення договору оренди земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року, а саме є підстави вважати, що було використано реквізити договору оренди землі № 103 від 18.09.2014 року, який було розірвано угодою про розірвання договору оренди від 18.09.2014 року № 103 від 29.07.2016 року, підпис якої було підроблено відповідачем. Тобто ОСОБА_1 не бажала переукладати договір оренди земельної ділянки з ТОВ «Лан-Агро» на більш тривалий строк, а тим паче укладати угоду про розірвання договору оренди землі від 18.09.2014 року № 103 від 29.07.2016 року, якою було розірвано попередній договір оренди земельної ділянки.

Підписи в договорі оренди земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року та зазначеній угоді, які були підписані в проміжку двох днів, тобто підписи виконані в найкоротший строк та підписані позивачем, по суті підписані різними уповноваженими особами ТОВ «Лан-Агро», які виконували свої обов`язки у різний проміжок часу, що в свою чергу викликає істотні сумніви щодо реального часу вчинення таких правочинів та створює підстави вважати, що відповідач використав сторінку з реквізитами раніше укладеного договору оренди землі, який розірвав наведеною угодою від 29.07.2016 року.

Для встановлення істини у справі та підтвердження ідентичності між зазначеними договорами оренди необхідно провести технічну експертизу реквізитів документів.

Окрім судової технічної експертизи існує потреба призначення судової почеркознавчої експертизи, адже позивач стверджує, що підпис виконаний в Угоді про розірвання договору оренди землі від 29.07.2016 року, а також в додатковій угоді № 1 від 15.07.2016 року від імені ОСОБА_1 вчинений не ОСОБА_1 , а іншою особою, яка і уклала дану Угоду.

Згідно із ст.ст. 77, 81 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підягають встановленню при ухваленні рішення. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України для повного та всебічного розгляду справи, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, виникає необхідність призначення судової технічної і почеркознавчої експертизи.

Відповідно до ч. 4, 5 ст. 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їх думку, потребує висновку експерта.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно до ст. 102 ЦПК України висновок експерта це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Стаття 1 Закону України «Про судову експертизу» визначає, що судова експертиза це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства.

Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції № 53/5 від 08.10.1998 року з наступними змінами та доповненнями, зареєстрованих наказом Міністерства юстиції України за N 705/3145 від 03.11.1998 року.

Відповідно доп.3 розділу І Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року №53/5 технічна експертиза документів поділяється на експертиз у реквізитів документів, експертизу друкарських форм та експертизу матеріалів документів. Основними завданнями технічної експертизи реквізитів документів є визначення відносної давності виконання документа або його фрагментів, а також послідовності нанесення штрихів, що перетинаються.

Згідно з п. 3.6. Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, призначаючи експертизу з метою встановлення відносної давності виготовлення документа (встановлення відповідності дати, зазначеної на документі, періоду часу нанесення на нього відтиску печатки), до експертної установи органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), обов`язково надаються вільні зразки відтисків печатки з їх супровідним листом.

В розділу 1 Рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень надано роз`яснення щодо судової почеркознавчої експертизи.

Відповідно до пункту 3.5 Розділу ІІІ Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 N 53/5, відповідно до яких для проведення почеркознавчого дослідження рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Таким чином, оскільки встановлення обставин щодо ідентичності між зазначеними договорами оренди та щодо того, чи виконано підпис в угоді про розірвання договору оренди землі від 29.072016 року, а також в додатковій угоді № 1 від 15.07.2016 року особисто ОСОБА_1 чи іншою особою, має значення для прийняття законного та обґрунтованого рішення у справі, та для з`ясування цієї обставини потрібні спеціальні знання, суд вважає за необхідне, призначити судову почеркознавчу експертизу.

Відповідно до частини четвертої та п`ятої статті 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Розглянувши питання запропоновані представником ОСОБА_1 адвокатом Піпко А.М. суд погоджується з їх змістом та формулюванням.

Відповідно до частини третьої статті 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Відповідно до статей 252, 253 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, на час проведення експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.103, 106, 252, 253, 259, 260, 268, 353, 354 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника ОСОБА_1 - адвоката Піпко Андрія Миколайовича про призначення судових експертиз - задоволити.

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальність «Лан-Агро» про усунення перешкод у користуванні і розпоряджені майном, скасування рішення державного реєстратора судову технічну і почеркознавчу експертизи, на вирішення якої поставити питання:

- Чи відповідає давність підписів, відбитку печатки, тексту, вказані в розділі «Реквізити сторін», договору оренди земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року, укладеному між ОСОБА_1 та ТОВ «Лан-Агро» вказаній у ньому даті 30.07.2016 року?

- Чи відмінні між собою по шрифту, часу складання перші чотири сторінки договору оренди землі земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року та остання сторінка, що містить розділ «Реквізити сторін»?

- Чи ідентичні між собою розділи «Реквізити сторін» в договорі оренди землі № 103 від 18.09.2014 року та договорі оренди земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року, що укладені між ОСОБА_1 та ТОВ «Лан-Агро»?

- Чи є на договорі оренди земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року ознаки впливу, що призвели до «штучного» старіння реквізитів?

- Підпис у графі "Орендодавець" в угоді про розірвання договору оренди землі від 18.09.2014 року № 103, укладеній між ОСОБА_1 та ТОВ «Лан-Агро» 29.07.2016 року, виконаний ОСОБА_1 чи іншою особою?

- Підпис у графі "Орендодавець" в додатковій угоді до договору оренди землі № 1 від 15.07.2016 року, укладеній між ОСОБА_1 та ТОВ «Лан-Агро», виконаний ОСОБА_1 чи іншою особою?

Проведення судової технічної і почеркознавчої експертизи доручити експертам Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (21007, м. Вінниця, вул. Батозька, 1) та попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Лан-Агро» (вул. Революційна. 1 А, с. Шепіївка, Калинівський район (нині - Хмільницький), Вінницька область, 22421) надати в експертну установу (розпорядження експерта (експертів)) оригінали договору оренди землі № 103 від 18.09.2014 року, угоди про розірвання договору оренди землі від 29.07.2016 року, договору оренди земельної ділянки № 103 від 30.07.2016 року, укладені між ОСОБА_1 та TOB «Лан-Агро».

Надати в розпорядження експерта (експертів) матеріали цивільної справи № 132/6/23.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивачку ОСОБА_1 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Роз`яснити сторонам по справі положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення у порядку, передбаченому ст.354 ЦПК України.

СУДДЯ:

СудКалинівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено01.11.2023
Номер документу114541281
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —132/6/23

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 16.05.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні