Рішення
від 30.10.2023 по справі 285/5502/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

30 жовтня 2023 року, місто Звягель Житомирської області

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючого - судді Мозгового В.Б.,

за участю секретаря судового засідання Горбатюк І.О.

(Справа № 285/5502/23, провадження у справі № 2/0285/1127/23)

розглянувши у судовому засіданні у загальному порядку цивільну справу за позовом виконавчого комітету Ярунської сільської ради в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

в с т а н о в и в :

Виконавчий комітет Ярунської сільської ради як орган опіки і піклуваннязвернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 та просить позбавити її батьківських прав у відношенні неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та стягувати з відповідача аліменти на користь дитини в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно.

В позовній заяві позивач посилається на те, що відповідач ОСОБА_1 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та утриманню неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який влаштований на цілодобове перебування до КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради.

Відповідач за час перебування дитини у КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради ні разу не відвідувала дитину, не цікавилась її життям та здоров`ям. Дитина знаходиться на повному державному утриманні та вихованні. Атому позивач просить суд позбавити відповідача ОСОБА_1 батьківських прав відносно неповнолітньої дитини.

Представник позивача в судове засідання не з`явилась. В матеріалах справи знаходиться її заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити, у разі неявки відповідача не заперечує проти винесення по справі заочного рішення.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про розгяд справи повідомлений належним чином.

Відповідач в судове засідання повторно не з`явилась, причини неявки не повідомила. Відзив на позовну заяву від відповідача до суду не надходив. Також до суду не надходили від відповідача заяви чи клопотання щодо розгляду справи.

З огляду на вказане, суд з урахуванням положень ч. 1 ст. 280, ст. 281 ЦПК України, вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

В зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, фіксація судового процесу на підставі ч.2 ст. 247 ЦПК України за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та давши їм належну оцінку, суд прийшов до наступного висновку.

Встановлено, що відповідач є матір`ю неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с.5/. Відомості про батька дитини записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України /а.с.7/.

Згідно повідомлення КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради № 376/03-14від 05.07.2023 року встановлено, що неповнолітня дитина ОСОБА_1 , перебуває на повному державному утриманні та вихованні в будинку дитини з 25.01.2023 року. За час перебування дитини у закладі, його мати ОСОБА_1 ні разу не відвідувала свою дитину, не цікавилась його життям та здоров`ям /а.с.12/. Відповідно до характеристики виданої Ярунською сільською радою від 08.08.2023 року, ОСОБА_1 не розуміє в повній мірі серйозність та складність виховання дитини, не має постійного місця проживання, на даний час місце проживання та перебування її невідоме /а.с.13/.

Згідно висновку органу опіки та піклування Ярунської сільської ради, який затверджений рішенням виконавчого комітету Ярунської сільської ради ОСОБА_1 доцільно позбавити батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 /а.с.16,17/.

Відповідно до ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини. Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» це має місце, коли батьки не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав неможливо лише, якщо мати чи батько, незважаючи на усі їхні старання, не змогли забезпечити дитині належного виховання.

Таким чином, суд приходить до висновку, що в судовому засіданні знайшов підтвердження факт того, що мати неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - ОСОБА_2 вихованням дитини не займається, не піклується про її фізичний та духовний розвиток, не спілкується з нею в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, самоусунулась від виконання батьківських обов`язків, тобто фактично ОСОБА_1 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дитини, тому вона може бути позбавлена батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно ст. 166 СК України, особа, що позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене суд вважає за необхідне стягувати з ОСОБА_2 на користь неповнолітньої дитини ОСОБА_1 аліменти в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно до досягнення дитиною повноліття.

На підставі ст. 141 ЦПК України також необхідно стягнути з відповідача на користь держави судовий збір в сумі 2147 грн. 20 коп.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 76-81, 141, 258, 259, 265, 273, 280-282, 354, 355ЦПК України, ст.ст. 150, 164, 165, 166, СК України, суд, -

у х в а л и в:

Позов виконавчого комітету Ярунської сільської ради (код ЄДРПОУ 04344146, місце знаходження: вул. Миру, 13, с. Ярунь, Звягельського району, Житомирської області) в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ), третя особа: КНП «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради (місце знаходження: вул. Корабельна, 8, м. Житомир) про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Неповнолітню дитинуОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , передати виконавчому комітету Ярунської сільської ради як ргану опіки і піклування для подальшого влаштування.

Стягувати з ОСОБА_2 аліменти на користь неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави 2147 (дві тисячі сто сорок сім) грн. 20 коп. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

Рішення суду набирає законної сили , якщо протягом тридцяти днів відповідачем не подано заяву про перегляд заочного рішення або позивачем апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне судове рішення складено - 30.10.2023 року.

Головуючий

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114545683
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —285/5502/23

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Мозговий В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні