Ухвала
від 31.10.2023 по справі 924/818/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

31 жовтня 2023 р. Справа № 924/818/23

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Виноградової В.В., розглянувши матеріали справи

за позовом ОСОБА_1 , м. Нетішин Хмельницької області

до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Енергетик місто Нетішин", м. Нетішин Хмельницької області

про визнання незаконними і скасування рішень, визнання незаконним протоколу

представники сторін не з`явилися

встановив: ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Енергетик місто Нетішин", у якому просить (з урахування клопотання від 10.10.2023) визнати незаконними та скасувати Рішення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Енергетик місто Нетішин» про затвердження «Звіту правління про господарську діяльність за період з 01.04.2018 року по 01.04.2023 року», згідно пункту 2 порядку денного Загальних зборів, що проведені 01.05.2023; визнати незаконними та скасувати Рішення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Енергетик місто Нетішин» про затвердження обрання ревізійної комісію ОСББ в складі ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4 , згідно пункту 8 порядку денного Загальних зборів, що проведені 01.05.2023; визнати незаконними «Протокол № 1 загальних зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Енергетик місто Нетішин», проведених 01 травня 2023 року від 16 травня 2023 року», за підписом: «Голова загальних зборів ОСОБА_5 ; Протокол склала Голова Правління Світлана Папіж».

В обґрунтування позову позивач зазначив, що рішення, внесені до протоколу №1( від 16.05.2023) загальних зборів співвласників будинку, що проведені від 01.05.2023, прийняті з порушенням Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Енергетик місто Нетішин", порушують його права як члена ОСББ, зокрема, перекручують факти, які мали місце на загальних зборах, ґрунтуються на завідомо неправдивих відомостях про результати голосування. Як на правову підставу позову посилається на положення ст. ст. 10, 14 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Відповідач у відзиві на позов (від 14.09.2023) проти позовних вимог заперечив. Зауважив, що позивач не вказує, які конкретно його права порушені оспореними рішеннями та яким чином скасування протоколу від 16.05.2023 призведе до поновлення прав позивача. Позивач був присутнім на загальних зборах, реалізував своє право на голосування, а його незгода із виключенням зі складу ревізійної комісії не може вважатися порушенням прав позивача. З наведеного робить висновок про неефективність обраного позивачем способу судового захисту. Крім того, посилаючись на наявність у відповідача копії статуту ОСББ, зазначає про вибіркове зазначення позивачем його окремих пунктів, зокрема, щодо прийняття рішень загальними зборами співвласників. Повідомив, що у прийнятті рішень по порядку денному зборів, оформлених протоколом від 16.05.2023, взяли участь 163 співвласника, що становить 66,1% голосів (90 присутніх на зборах осіб та 73 особи, які проголосували шляхом поіменного письмового опитування), що відображено у самому протоколі. Також з огляду на відмову секретаря загальних зборів співвласників підраховувати голоси та підписувати протокол, підрахунок голосів та підписання протоколу здійснила голова правління ОСББ, що законодавством не заборонено. Звернув увагу на те, що позивач, будучи ревізором в ОСББ, мав доступ і можливість ознайомлюватися зі звітами правління та отримувати будь-які документи щодо фінансової діяльності ОСББ, але жодного разу не звертався із запереченнями.

Позивач у запереченнях на відзив посилається на наявність прав, передбачених ч. 1 ст. 14 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" в частині "обирати та бути обраним до складу статутних органів об`єднання" та п. 3.9 Статуту об`єднання щодо прийняття рішень шляхом відкритого голосування із зазначенням результату його голосування "за" чи "проти". Зауважив, що віднесення відповідачем п. п. 1, 7 та 8 порядку денного до виключної компетенції загальних зборів співвласників суперечить Закону та п. 3.3 Статуту ОСББ. Вказує на маніпуляції з підрахунком голосів, відсутність рядку "Секретар Загальних Зборів" при підготовці протоколу. Повідомляє, що будучи ревізором ОСББ, при перевірці діяльності позивач міг використовувати виключно документи, що надані Головою правління ОСББ, що унеможливлює надати об`єктивний висновок про її діяльність для Загальних зборів та членів Правління ОСББ.

Сторони представників у засідання не направили. При цьому ухвалами суду від 05.10.2023, 17.10.2023 участь учасників справи у засідання визнавалась обов`язковою.

В ухвалах суду про відкладення підготовчого засідання суд звернув увагу позивача на визначений ст. ст. 74 - 80 ГПК України порядок доказування та ненадання позивачем доказів у підтвердження обставин, викладених у клопотанні про проведення засідань у справі без його участі; на передбачене ст. 197 ГПК України право учасників справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів та передбачене ч. 1 ст. 16 ГПК України право учасників справи користуватися правничою допомогою.

Від відповідача на адресу суду надійшли пояснення, згідно з якими відповідач направив до суду додатки №3-№6 до протоколу від 16.05.2023 №1 техніко-економічні показники ОСББ як документальне підтвердження кількості співвласників ОСББ - 252 квартири. Також зазначив, що загальна кількість голосів - 160 квартир, що становить 9278,8 кв.м. на загальних зборах співвласників, проведених 01.05.2023, що складає 66,2%.

Разом з тим, письмових пояснень із документальним підтвердженням щодо кількості співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 , враховуючи співвласників як квартир, так і нежитлових приміщень, та щодо порядку визначення кількості належних їм голосів на загальних зборах співвласників ОСББ «Енергетик місто Нетішин» з урахуванням положень статуту ОСББ «Енергетик місто Нетішин»; зазначення загальної кількості співвласників, від якої визначено відсоток співвласників, які голосували за чи проти прийняття рішень на загальних зборах співвласників ОСББ «Енергетик місто Нетішин» 01.05.2023 з доказами надіслання цих пояснень позивачу, відповідачем не подано.

Суд акцентує увагу сторін на тому, що відповідно до ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно з ч. 2 ст. 182 ГПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема: з`ясовує, чи бажають сторони укласти мирову угоду, провести позасудове врегулювання спору шляхом медіації, передати справу на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді; у разі необхідності заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви; може роз`яснювати учасникам справи, які обставини входять до предмета доказування, які докази мають бути подані тим чи іншим учасником справи; з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; з`ясовує, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом чи причини їх неподання; вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання, вирішує питання про забезпечення доказів, якщо ці питання не були вирішені раніше; вирішує заяви та клопотання учасників справи; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 2 ст. 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

З огляду на наведене, з метою всебічного, об`єктивного, неупередженого, безперешкодного та своєчасного вирішення спору, виконання завдань підготовчого засідання суд відповідно до ч. 1 ст. 177 ГПК України вважає за необхідне повторно запропонувати відповідачу надати пояснення, про які зазначено в ухвалах від 05.10.2023, 17.10.2023 (з урахуванням поданої відповідачем частини доказів).

Отже, беручи до уваги вищенаведене, а також визначені ст. 177 ГПК України завдання підготовчого провадження, відсутність можливості розглянути у цьому підготовчому засіданні питання, визначені ст. 182 ГПК України, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

При цьому судом вкотре звертається увага на передбачене ст. 197 ГПК України право учасників справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, з використанням власних технічних засобів, а також на передбачене ч. 1 ст. 16 ГПК України право учасників справи користуватися правничою допомогою.

Керуючись ст. ст. 120, 121, 177, 182, 183, 184, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відкласти підготовче засідання у справі №924/818/23 на 12:00 год 07 листопада 2023 року.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Хмельницької області за адресою:

м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1.

Запропонувати відповідачу до 07.11.2023 надати суду письмові пояснення із документальним підтвердженням щодо кількості співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_1 станом на час проведення загальних зборів співвласників ОСББ «Енергетик місто Нетішин» 01.05.2023 (власників квартир і нежитлових приміщень) та щодо порядку визначення кількості належних їм голосів на загальних зборах співвласників ОСББ «Енергетик місто Нетішин» з урахуванням положень статуту ОСББ «Енергетик місто Нетішин»; зазначення загальної кількості співвласників, від якої визначено відсоток співвласників, які голосували за чи проти прийняття рішень на загальних зборах співвласників ОСББ «Енергетик місто Нетішин» 01.05.2023; докази направлення пояснень із доданими документами позивачу.

Участь учасників справи у засіданні є обов`язковою.

Ухвала набирає законної сили 31.10.2023, оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Виноградова

1 - до справи,

2 - позивачу ( АДРЕСА_2 ; ІНФОРМАЦІЯ_1).

Дата ухвалення рішення31.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114552158
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання незаконними і скасування рішень, визнання незаконним протоколу

Судовий реєстр по справі —924/818/23

Постанова від 29.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Гудак А.В.

Рішення від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні