Ухвала
від 30.10.2023 по справі 260/8617/23
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття провадження в адміністративній справі

30 жовтня 2023 рокум. Ужгород№ 260/8617/23

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Калинич Я.М., розглянувши матеріали позовної заяви Керівника Ужгородської окружної прокуратури Закарпатської області в інтересах держави (вул. Небесної Сотні, буд. 6, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ 02909967) до Відділу освіти, культури, молоді, спорту та соціального захисту населення Великоберезнянської селищної ради (вул. Шевченка, буд. 27, смт. Великий Березний, Ужгородський район, Закарпатська область, 89000, код ЄДРПОУ 43919849) про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Керівник Ужгородської окружної прокуратури Закарпатської області в інтересах держави звернувся до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовом до Відділу освіти, культури, молоді, спорту та соціального захисту населення Великоберезнянської селищної ради, в якому просить: 1. Визнати протиправною бездіяльність відділу освіти, науки, молоді спорту та соціального захисту населення Великоберезнянської селищної рад Ужгородського району Закарпатської області в частині приведення і належного стану захисної споруди - протирадіаційного укриття, №25009, що розташоване за адресою: смт. Великий Березний, вулиця Б.Хмельницького, 6А, Ужгородського району Закарпатської області, з метою використання її призначенням у відповідності до Вимог щодо утримання та експлуатаї захисних споруд цивільного захисту, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України №579 від 09.07.2018. 2. Зобов`язати відділ освіти, науки, молоді, спорту та соціального захисту населення Великоберезнянської селищної ради привести у стан готовності захисну споруду - протирадіаційне укриття №25009, що розташоване адресою: смт. Великий Березний, вулиця Б.Хмельницького, 6А Ужгородського району Закарпатської області, з метою використання її за призначенням відповідності до Вимог щодо утримання та експлуатації захисних спор; цивільного захисту, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України №579 від 09.07.2018.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 13 жовтня 2023 року було залишено позовну заяву без руху та надано позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви. Недоліки позовної заяви усунуто в строк, наданий судом.

26 жовтня 2023 року до суду надійшло клопотання керівника Ужгородської окружної прокуратури Закарпатської області про залучення до участі у справі третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, а саме: Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Закарпатській області.

Спір виник із публічно-правових відносин, належить до юрисдикції адміністративних судів та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства.

Згідно з частиною 2 статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до статті 50 КАС України якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

З огляду на те, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки третьої особи, доходжу висновку, що необхідно залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Закарпатській області.

Відповідно до частини першої статті 12 КАС України, адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Згідно приписів частин другої, третьої статті 12 КАС України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

З урахуванням критеріїв визначених частиною третьою статті 257 КАС України, а також того, що дана справа не підпадає під перелік справ, які розглядаються виключно за правилами загального позовного провадження (ч.4 ст.12 КАС України), суд дійшов висновку про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) сторін.

Керуючись статтями 2, 12, 19, 25, 26, 49, 160-162, 168, 243, 248, 257-262, Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом Керівника Ужгородської окружної прокуратури Закарпатської області в інтересах держави (вул. Небесної Сотні, буд. 6, м. Ужгород, Закарпатська область, 88000, код ЄДРПОУ 02909967) до Відділу освіти, культури, молоді, спорту та соціального захисту населення Великоберезнянської селищної ради (вул. Шевченка, буд. 27, смт. Великий Березний, Ужгородський район, Закарпатська область, 89000, код ЄДРПОУ 43919849) про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії.

2. Справа розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження суддею Закарпатського окружного адміністративного суду Калинич Я.М. одноособово, без повідомлення сторін (у письмовому провадженні) за наявними у справі матеріалами (ст. 263 КАС України).

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Закарпатській області (88006, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Болгарська, буд. 2, код ЄДРПОУ 38629032).

4. Запропонувати відповідачу в разі не визнання адміністративного позову, надіслати у строк протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі:

- до суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують фактичні обставини;

- позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

5. Третя особа має право подати до суду пояснення протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

6. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин спір буде вирішено за наявними матеріалами справи.

7. З інформацією по справі учасники можуть ознайомитися за веб-адресою: http://adm.zk.court.gov.ua на офіційному веб-порталі судової влади.

8. Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

СуддяЯ. М. Калинич

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114554286
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —260/8617/23

Рішення від 21.02.2024

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 29.12.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 30.10.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 13.10.2023

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні