Ухвала
від 30.10.2023 по справі 227/2451/21
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.10.2023 227/2451/21

У Х В А Л А

30 жовтня 2023 року м.Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Здоровиці О.В.,

за участю

секретаря судового засідання Сисенко Ю.В.

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

представник відповідача ОСОБА_3

розглянувши в підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Ім. Т.Г.Шевченка», Криворізької сільської ради про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває вказана цивільна справа. У зв`язку зі смертю в ході розгляду справи позивача ОСОБА_4 , ухвалою суду від 23.05.2023 року до участі у розгляді справи був залучений правонаступник останньої ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 02.10.2023 року справу повернуто до стадії підготовчого провадження.

До суду 09.10.2023 року від позивача надійшла заява про уточнення позовних вимог, в якій позивач фактично змінив підстави позову і просив, враховуючи, що він є правонаступником своєї матері ОСОБА_4 , яка і мала право на земельну частку (пай) та яка під час судового розгляду померла, визнати за ним, в порядку спадкування за законом після смерті матері, право на земельну частку (пай) площею 9,0 умовних кадастрових гектар, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), розташовану на території кошлишньої Шилівської сільської ради Добропільського району Донецької області, у землі, яка перебувала у колективній власності КСП ім.Т.Г.Шевченко згідно Державного акту на право колективної власності на землю від 15.05.1995 року.

В підготовчому засіданні позивач та представник позивача просили прийняти до розгляду уточнену позовну заяву.

Представник ПАТ "Ім. т.Г. Шевченка" Батицький В.М. не заперечував проти прийняття уточненої позовної заяви позивача до розгляду.

Представник Криворізької сільської ради в підготовче засідання не з`явився., про день та час розгляду справи був повідомлений своєчасно, належним чином. Звернувся до суду із заявою про проведення судового засіданні за відсутності представника сільської ради та вирішити справу на розсуд суду.

Суд, вирішуючи питання щодо прийняття заяви про уточнення позовних вимог, виходить з такого.

Згідно ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, суд у підготовчому судовому засіданні заслуховує уточнення позовних вимог та заперечень проти них та розглядає відповідні заяви.

Судом встановлено, що згідно з ч.3 ст.49 ЦПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Верховний Суд у постанові від 09 липня 2020 року по справі N 922/404/19 зазначив, що позовом у процесуальному сенсі є звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів, який складається із двох елементів: предмета і підстави позову.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Отже зміна предмета позову означає зміну матеріальної вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Враховуючи, що представник позивача у встановлений законом строк вказану заяву, суд вважає можливим прийняти її до розгляду.

Керуючись ст.ст. 49, 190 260, ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

1. Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Ім. Т.Г.Шевченка», Криворізької сільської ради про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом.

2. Підготовче судове засідання в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 доПублічного акціонерноготовариства «Ім.Т.Г.Шевченка»,Криворізької сільськоїради провизнання правана земельнучастку (пай)в порядкуспадкування зазаконом закрити.

3.Призначити вказану справу до судового розгляду по суті в приміщенні Добропільського міськрайонного суду Донецької області (м.Добропілля, вул.Банкова, 39а) на 04 грудня 2023 року на 11:30 годину.

4. В судове засідання викликати учасників справи.

5. Роз`яснити відповідачу, що він має право протягом 15 днів із дня вручення даної ухвали надати відзив на уточнену позовну заяву (заперечення проти позову) і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. У випадку ненадання відзиву суд згідно вимог ч. 8 ст.178 та ч. 2 ст.191 ЦПК України розгляне справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України, у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Відповідно до ч.2 ст.278 ЦПК України, у разі подання відповідачем відзиву, позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач заперечення протягом 10 днів з моменту їх отримання.

Роз`яснити учасникам справи, що до відповідіна відзивта запереченьна відповідьна відзивзастосовуються правила,встановлені частинамитретьою п`ятою статті178ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не оскаржується.

Суддя О.В. Здоровиця

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114565836
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —227/2451/21

Рішення від 11.12.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Рішення від 04.12.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 08.11.2022

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 19.11.2021

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 08.09.2021

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 02.07.2021

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні