Ухвала
від 01.11.2023 по справі 442/7694/23
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/7694/23

Провадження № 2-о/442/395/2023

УХВАЛА

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

"01" листопада 2023 р. Суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Хомик А.П., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, з участю заінтересованих осіб: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, ОСОБА_2 , -

встановив :

30.10.2023 року до Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області надійшла заява ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Перевіривши матеріали справи, приходжу до таких висновків.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом.

Вказана заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України. Зокрема відсутній виклад обставин, якими заявник обґрунтовує свої вимоги та не зазначено доказів, що підтверджують вказані обставини.

Частиною 3 статті 297 ЦПК України передбачено, що у заяві про визнання фізичної особи недієздатної мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Однак всупереч наведеній нормі, ОСОБА_1 у заяві про визнання ОСОБА_2 недієздатною, не викладає обставин, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого остання не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Заявником подано лише витяг з історії хвороби №05480, з якого вбачається, що ОСОБА_2 знаходилась на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні з 22.05.2023 по 29.05.2023. Також надано медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 в якій також зазначено скарги хворого на підвищений артеріальний тиск, болі серця, головну біль.

Суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

ОСОБА_1 заявлено вимогу про призначення його опікуном над ОСОБА_2 , проте вона суперечить ч. 1 ст. 60 ЦК України, оскільки призначення опікуна для недієздатних осіб відбувається за поданням органу опіки та піклування. За поданням органу опіки та піклування суд своїм рішенням призначає фізичній особі, визнаній обмежено дієздатною чи недієздатною, відповідно піклувальника чи опікуна. Однак вирішення питання щодо кандидатури опікуна (піклувальника) віднесено до органу опіки та піклування. В матеріалах поданих до заяви про визнання фізичної особи недієздатною відсутні відомості щодо звернення ОСОБА_1 до органу опіки та піклування щодо вирішення питання про можливість призначення його опікуном недієздатної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статті 175 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 185 ЦПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вказане та відповідно до положень ч. 1 ст. 185 ЦПК України подану позовну заяву слід залишити без руху та надати строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Враховуючи вище наведене та керуючисьст.ст.175,185 ЦПК України, суддя,-

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, з участю заінтересованих осіб: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, ОСОБА_2 залишити без руху.

Вказані в ухвалі недоліки заяви заявнику слід усунути протягом десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали у визначений в ухвалі спосіб.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо він відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, то заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя Хомик А.П.

Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено02.11.2023
Номер документу114566468
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, з участю заінтересованих осіб: Органу опіки та піклування виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —442/7694/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні