Рішення
від 08.04.2024 по справі 442/7694/23
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/7694/23

Провадження №2-о/442/49/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

у складі:

головуючого - судді Хомика А.П.,

з участю присяжних: Бойко Р.Т., Гнатів І.М.,

секретаря судового засідання - Лужецької С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дрогобичі цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1 про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, за участю заінтересованої особи Органу опіки та піклування виконавчого комітету Дрогобицької міської ради, ОСОБА_2 , -

встановив:

30.10.2023 ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати його матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та призначити його, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її опікуном.

В заяві посилається на те, що його мати страждає стійким хронічним психічним розладом у вигляді розладів особистості, емоційно-вольовими розладами та за своїм психічним станом не може усвідомлювати своїх дій та керувати ними, потребує опіки. Вона не взмозі працювати, не усвідомлює наслідків своєї поведінки, не може орієнтуватись в простих життєвих ситуаціях. При таких обставинах вважає, що через стан здоров`я матері її слід визнати недієздатною та встановити над нею опіку.

06.11.2023 справу прийнято до розгляду та відкрито провадження.

29.11.2023 ухвалою суду призначено судово-психіатричну експертизу, провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

01.03.2024 ухвалою суду відновлено провадження у справі, призначено судовий розгляд.

В судовому засіданні представник заявника - адвокат Попів-Кішко Р.Й. заяву підтримала. Доповнила, що заявник є єдиною особою, яка може здійснювати догляд за матір`ю, оскільки ОСОБА_2 інших дітей крім нього не мала.

Представник Опікунської ради при виконкомі Дрогобицької міської ради Білоган Л.М. щодо задоволення заяви не заперечила.

Представник особи, щодо якої вирішується питання ОСОБА_2 адвокат Шулак О.І. щодо задоволення заяви не заперечила.

Вислухавши пояснення сторін, перевіривши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви.

Відповідно до ч. 1ст. 39 ЦК Українисуд може визнати фізичну особу недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу нездатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Частиною 3ст. 296 ЦПК Українивизначено, що заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є сином для ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №183 від 21.02.2024, складеного Львівською філією судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», ОСОБА_2 страждає хронічним, стійким психічним розладом у формі органічного розладу особистості та поведінки із вираженим психоорганічним синдромом та помірно вираженими когнітивними порушеннями. За своїм психічним не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Потребує стороннього догляду та опіки.

Таким чином, враховуючи вказаний висновок експертизи, ОСОБА_2 слід визнати недієздатною.

Відповідно до вимог ч. 6ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

За таких обставин, враховуючи вид психічного захворювання, яким страждає ОСОБА_2 , тривалість цього захворювання, суд вважає необхідним встановити строк дії рішення про визнання її недієздатною - два роки.

Відповідно дост. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до вимог ст.41,60 ЦК України, над недієздатною особою встановлюється опіка. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку, і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Згідно з ч. 2, 3ст. 63ЦК Україниопікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Як вбачається з Витягу з рішення виконавчого комітету Дрогобицької міської ради від 15.03.2024 №84, таким затверджено Подання опікунської ради при виконкомі Дрогобицької міської ради про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном матері ОСОБА_2 , 1949 року народження.

Дослідивши матеріали справи та вивчивши надані суду документи, суд дійшов висновку, що подана заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню у повному обсязі, оскільки зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатною та необхідність встановлення над нею опіки.

За замістом ч. 2ст. 299 ЦПК Україниусі судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною у розмірі 6483 грн. 60 коп. та встановлення над недієздатною особою опіки, та призначення їй опікуна, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст. ст.10,89,293,294,296,299,300,352,354 ЦПК України, ст. ст.39,40,60,63 ЦК України, суд, -

у х в а л и в :

Заяву задоволити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатною.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 недієздатною - два роки, починаючи з дня набрання рішенням законної сили.

Судові витрати за проведення експертизи Львівською філією судово - психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», в розмірі 6483 гривень 60 коп. компенсувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Роз`яснити учасникам, що дане рішення суду не є безтерміновим, його дія обмежена у часі. Строк дії даного судового рішення може бути продовжено судом за відповідним клопотанням. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного даним судовим рішенням.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 10.04.2024.

Суддя Хомик А.П.

Присяжні: Бойко Р.Т.

Гнатів І.М.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118276733
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

Судовий реєстр по справі —442/7694/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні