Рішення
від 30.10.2023 по справі 390/1081/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 390/1081/23

Провадження № 2-о/390/73/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" жовтня 2023 р.Кіровоградський районний суд Кіровоградської області у складі:

головуючого - суддіБойко І.А.

присяжних Беспеки Ю.В., Шіпіка В.М.,

при секретарі Пікущій І.М.,

за участю: заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницький, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , яка діє як законний представник та в інтересах малолітнього сина - ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Державний нотаріальний архів в Кіровоградській області, Катеринівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області, про оголошення фізичної особи померлою,

ВСТАНОВИВ:

Заявниця, яка діє як законний представник та в інтересах малолітнього сина - ОСОБА_3 , звернулася до суду із заявою, в якій просить оголосити ОСОБА_4 , уродженку с. Олексіївка, Кіровоградського району Кіровоградської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлою.

В обґрунтування заяви зазначила, що ОСОБА_5 та ОСОБА_1 перебували у шлюбі. Від шлюбу мають спільного сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 05.10.2018 укладений між ними шлюб розірвано. ІНФОРМАЦІЯ_3 під час виконання обов`язків військової служби ОСОБА_5 загинув. Мати ОСОБА_5 та відповідно бабуся малолітнього ОСОБА_3 - ОСОБА_4 за місцем постійного проживання не з`являється з 2012 року, її місцезнаходження невідоме.

Для заявниці, яка діє від імені та в інтересах свого малолітнього сина ОСОБА_3 , метою звернення до суду з заявою про оголошення ОСОБА_4 померлою є усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме (настання правових наслідків оголошення ОСОБА_4 померлою з метою оформлення спадщини та вжиття заходів щодо охорони спадкового майна). Таким чином, наведені ОСОБА_1 фактичні обставини та мета свідчать про наявність між заявником та особою, яку вона просить оголосити померлою, такого матеріально-правового зв`язку. Окрім того, в даному випадку існують і перешкоди у реалізації заявницею прав, пов`язаних з відсутністю особи, яку вона просить оголосити померлою.

У даному випадку тривала відсутність ОСОБА_4 за місцем реєстрації та постійного проживання, а також відсутність будь-якої інформації про дійсне місце перебування останньої та неможливість отримати такі відомості свідчить про наявність юридичного складу для оголошення особи померлою. При цьому, відсутність ОСОБА_4 за місцем постійного проживання не є умисною.

У судовому засіданні заявниця та її представник заяву підтримали, надали пояснення по обставинам справи.

Представники заінтересованих осіб: Державного нотаріального архіву в Кіровоградській області та Катеринівської сільської рада Кропивницького району Кіровоградської області в судове засідання не з`явивлся, про час, дату та місце розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку, причини неявки суду не повідомили.

Свідок ОСОБА_6 у судовому засіданні пояснила, що вона з 2006 по 2017 працювала головою Олексіїівської сільської ради, а після 2017 по даний час працює головою Олексіїівського старостинського округу. ОСОБА_4 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , але приблизно з 2012 на території сільської ради не проживає. В період проживання на території с. Олексіївка ОСОБА_4 вела аморальний спосіб життя.

Заслухавши пояснення заявниці, її представника та свідка, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Суд установив, що ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_5 , батьками якого записані ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а.с. 64,68-69).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00042051442 від 28.10.2023 ОСОБА_8 змінила прізвище на ОСОБА_9 (а.с. 73-74).

ОСОБА_5 та ОСОБА_10 перебували у шлюбі. Рішенням Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 05.10.2018 укладений між ними шлюб розірвано (а.с.13)

Під час перебування у шлюбі у ОСОБА_5 та ОСОБА_10 народився син - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 30.11.2015 (а.с.14)

Після розірвання шлюбу ОСОБА_10 змінила прізвище на ОСОБА_11 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 від 07.06.2022 (а.с. 12).

Відповідно до лікарського свідоцтва про смерть № 1916 від 14.05.2022 ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 внаслідок військових дій (а.с.17).

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 16).

Згідно довідки № 126 від 21.06.2023, виданої Олексіївським старостинським округом Катеринівської сільської ради ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , але з 2012 року на території Олексіївського старостиніського округу не проживає (а.с.19).

Як вбачається з витягу з єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом зникнення безвісти у 2015 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , 15.02.2023 заведено кримінальне провадження № 12023121040000132 за заявою ОСОБА_1 (а.с.20).

Згідно довідки слідчого СВ ВП № 2 (м. Кропивницький) Кропивницького РУП ГУПН в Кіровоградській області № 10517/11-3-23 від 27.10.2023 слідчі дії у кримінальному провадженні № 12023121040000132 тривають, рішення по кримінальному провадженні не прийнято (а.с.72).

Відповідно до інформації наданої Генеральним директором КНП «Обласна клінічна психіатрична лікарня» № 6527/01 від 12.10.2023 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на стаціонарному лікуванні в закладі не перебувала та медичною допомогою не зверталася (а.с.66).

Згідно відповіді генерального директора КНП «Кропивницька центральна районна лікарня» № 702 від 11.10.2023 в період з 2012 року по даний час ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не була госпіталізована та не перебувала на стаціонарму лікуванні у вказаному закладі (а.с.71).

Відповідно до інформації начальника Кропивницького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кропивницькому районі Кіровоградської області № 576-33.8-31 від 17.10.2023 актові записи про державну реєстрацію смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відсутні (а.с.70).

Відповідно до п.3 ч.2ст.293 ЦПК Українисуд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Відповідно дост.305 ЦПК Українизаява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Згідно з ч.1ст.308 ЦПК Українисуд розглядає справу за участю заявника, свідків, зазначених у заяві, та осіб, яких сам суд визнає за потрібне допитати, і ухвалює рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або про оголошення її померлою.

Відповідно до ч. 1ст. 46 Цивільного кодексу Українифізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку - протягом шести місяців.

Оголошення особи померлим має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме.

Рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку,- протягом шести місяців.

Особливості цієї категорії справ, є те що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи.

Як роз`яснено у п. 13Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року за №5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", слід звернути увагу суду на необхідність відрізняти оголошення особи померлою від встановлення факту смерті особи. Оголошення фізичної особи померлою - це ствердження судовим рішенням припущення про смерть даної особи, тобто констатація високого ступеня ймовірності смерті. Встановлення факту смерті можливо, якщо суд на підставі незаперечних доказів ствердить, тобто доведе обставини, які вірогідно свідчать про смерть особи у точно визначений час, обставини, за яких настала смерть і факт неможливості реєстрації органом державної РАЦС факту смерті.

У постанові Верховного Суду від 7 липня 2021 року по справі №390/1443/19-ц зроблено наступний висновок: «рішення про оголошення фізичної особи померлою може бути прийняте судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців; 3) неможливість одержання відомостей про місце перебування особи, незважаючи на вжиті заходи. Особливістю цієї категорії справ, є те, що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи.

Згідно з частиною першою ст. 306 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу приспускати її загибель від певного нещасного випадку. Системний аналіз вказаних норм дозволяє дійти висновку, що сама по собі відсутність відомостей про місце перебування фізичної особи протягом трьох років у місці її постійного проживання не може бути підставою для оголошення цій фізичної особи померлою. Суд повинен мати достатні належні та допустимі докази для встановлення обставин, па підставі яких можливо зробити вірогідне припущення про смерть громадянина. Тобто особливістю цієї категорії справ є те, що висновок суду про оголошення фізичної особи померлою ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи. При розгляді справ вказаної категорії судам слід, крім іншого, з`ясовувати, чи може бути відсутність особи умисною, тобто чи не переховується вона від правоохоронних органів з метою уникнення юридичної відповідальності. Вказаний висновок висловлено у постанові Верховного Суду від 06 листопада 2019 року у справі №226/3053/18. Відсутність безумовних доказів або суперечність у доказах на підтвердження обставин, що надаються заявником та/або заінтересованими особами, унеможливлює оголошення особи померлою. Подібний висновок висловлено у постанові Верховного Суду від 27 листопада 2019 року у справі №461/424/15-ц.

При цьому заявник має мати особисту цивільну-правову заінтересованість і зміні правового стану особи, яку він просить оголосити померлою. Для підтвердження цього повинні бути наведені обставини, які свідчать про те, що між заявником та особою, яку він просить оголосити померлою, існують особисті або майнові правовідносини, матеріально-правовий зв`язок або за відсутності такого зв`язку, дані про те, що відсутність фізичної особи є для заявника перешкодою у реалізації суб`єктивних прав або виконання обов`язків.

Відповідно дост. 47 ЦК Україниправові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини. Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

Відповідно дост. 48 ЦК України, у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилась, або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи, або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Згідно ч. 3ст. 46 ЦК Українифізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Матеріалами справи підтверджується, що ОСОБА_4 з 2012 року відсутня за місцем реєстрації, місце її знаходження невідомо, вона не виходить на зв`язок з рідними, а отже ймовірно є особою, що померла, але юридично це не оформлено.

Враховуючи вищевикладене, оцінивши наведені заявником обставини та мету, з якою їй необхідно оголосити особу померлою, є підстави для висновку про наявність між заявником та особою, яку вона просить оголосити померлою, матеріально-правового зв`язку.

З урахуванням наведеного, у суду не має підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених заявницею у заяві та в судовому засіданні. Задоволення заяви ОСОБА_12 має для її сина юридичне значення, оскільки оголошення його бабусі померлою необхідне для подальшого отримання сином спадщини.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 , яка дії як законний представник та в інтересах малолітнього сина - ОСОБА_3 , про оголошення фізичної особи померлою є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

На підставі ст. 46 ЦК України, керуючись ст.10,89,259,263,264,265,268 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , яка діє як законний представник та в інтересах малолітнього сина - ОСОБА_3 , заінтересовані особи: Державний нотаріальний архів в Кіровоградській області, Катеринівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області, про оголошення фізичної особи померлою,- задовольнити.

Оголосити померлою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Олексіївка, Кіровоградського району Кіровоградської області, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Днем смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Олексіївка, Кіровоградського району Кіровоградської області, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , вважати день набрання цим рішення суду законної сили.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя Кіровоградського районного суду

Кіровоградської області І.А. Бойко

Дата ухвалення рішення30.10.2023
Оприлюднено03.11.2023
Номер документу114600620
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —390/1081/23

Рішення від 30.10.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Бойко І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні