Ухвала
від 02.11.2023 по справі 683/3651/23
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/3651/23

1-кс/683/668/2023

У Х В А Л А

02 листопада 2023 року м.Старокостянтинів

Слідчий суддя Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання заступника начальника СВ відділу поліції № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні №42023242210000048 від 13 жовтня 2023 року,

встановив:

02 листопада 2023 року заступник начальник СВ відділу поліції № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області із клопотанням погодженим зпрокуроромпро тимчасовий доступ до документів, а саме до оригіналів документів, а саме: журналів реєстрації вхідної документації сільської ради, журналів обліку звернень громадян, в тому числі із реєстрацією заяв громадян по земельних питаннях за період з січня по грудень 2020 року, які містяться відомості про реєстрацію заяв про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність та заяв громадян про виділення їм земельних ділянок за період січня по грудень 2020 року; заяв громадян з додатками про надання дозволу про розроблення проектів землеустрою земельних ділянок за період з січня по грудень 2020 року; заяв з додатками, в тому числі проектами землеустрою про їх затвердження та передачу земельних ділянок у власність за період з січня по грудень 2020 року; реєстри присутності депутатів та реєстри голосувань про надання дозволу на розробку проектів землеустрою; плани територій земельних ділянок та інші наявні документи щодо земельних ділянок, які були надані громадянам у власність за період січня по грудень 2020 року, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (бувша ІНФОРМАЦІЯ_2 ), що знаходиться по АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення.

В обґрунтування даного клопотання зазначив, що посадові особи колишньої ІНФОРМАЦІЯ_3 за попередньою змовою з іншими громадянами, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, діючи умисно в інтересах інших осіб, шляхом підроблення рішення сесій в період часу з січня по грудень 2020 року та внесення до них відомостей про передачу землі особам, які не звертались із заявами про це, сприяли передачі та вибуттю з комунальної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що спричинило тяжкі наслідки.

13.10.2023 року Хмельницькою окружною прокуратурою за вказаним фактом внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023242210000048 від 13.10.2023 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Так, встановлено, що посадові особи колишньої ІНФОРМАЦІЯ_3 за попередньою змовою з іншими громадянами, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч інтересам служби, діючи умисно в інтересах інших осіб, шляхом підроблення рішень сесій в період часу з січня по грудень 2020 року та внесення до них відомостей про передачу землі особам, які не звертались із заявами про це, сприяли передачі та вибуттю з комунальної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що спричинило тяжкі наслідки.

Згідно рішення 12 сесії ІНФОРМАЦІЯ_4 сьомого скликання № 3 від 04.12.2020 року у власність громадян передано 37 земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства із зазначенням у рішенні їх кадастрових номерів, окрім ділянок для ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Відомості про передачу ділянок з пункту 20 по 25 рішення взагалі відсутні в рішенні.

Натомість вивченням даних поземельних книг, отриманих на запит із ІНФОРМАЦІЯ_5 та даних Національної кадастрової системи, кадастрові номера на вищевказані земельні ділянки зареєстровані в державному земельному кадастрі на підставі проектів землеустрою після 04.12.2020 року, що свідчить про фальсифікацію та підроблення рішення сесії від 04.12.2020 року, у якому вже зазначено кадастрові номери. Окрім того, згідно результатів поіменного голосування депутатів сільської ради за вказане рішення сесії, голосування здійснювалось за розгляд заяв інших громадян, ніж цих, які зазначені в самому рішенні.

В ході досудового розслідування встановлено, що рішення сесій ІНФОРМАЦІЯ_3 у період часу з січня по грудень 2020 року було надано дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок орієнтовною площею по 2 га у приватну власність для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення комунальної власності, з подальшою її передачею у приватну власність.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного, об`єктивного дослідження усіх обставин кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, яке розслідується у кримінальному провадженні, викриття осіб, винних у його вчиненні, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: журналів реєстрації вхідної документації сільської ради, журналів обліку звернень громадян, в тому числі із реєстрацією заяв громадян по земельних питаннях за період з січня по грудень 2020 року, які містяться відомості про реєстрацію заяв про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність та заяв громадян про виділення їм земельних ділянок за період січня по грудень 2020 року; заяв громадян з додатками про надання дозволу про розроблення проектів землеустрою земельних ділянок за період з січня по грудень 2020 року; заяв з додатками, в тому числі проектами землеустрою про їх затвердження та передачу земельних ділянок у власність за період з січня по грудень 2020 року; реєстри присутності депутатів та реєстри голосувань про надання дозволу на розробку проектів землеустрою; плани територій земельних ділянок та інші наявні документи щодо земельних ділянок, які були надані громадянам у власність за період січня по грудень 2020 року, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 ), що знаходиться по АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення.

Заступник начальника в своєму клопотанні зазначив, що вилучення вищевказаних оригіналів документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та вони будуть використані, як доказ у кримінальному провадженні.

Заступник начальник СВ відділу поліції № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, проте разом із даним клопотанням подав заяву якою просить здійснити розгляд даного клопотання без його участі, клопотання підтримує в повному обсязі та просить його задовольнити.

Беручи до уваги, що заступником начальника у клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення запитуваної інформації, тому розгляд клопотання з урахуванням положень ч. 2ст. 163 КПК України

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, робити копії та вилучити їх (здійснити виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Оцінивши обґрунтованість та підставність наведених заступником начальника доводів, слідчий суддя дійшов висновку, що заступником начальникадоведено наявністьдостатніх підстав,передбачених ч.5ст.163КПК України, вважати,що речіта документи,про тимчасовийдоступ дояких клопочезаступник начальника,знаходяться уволодінні ІНФОРМАЦІЯ_6 ), що знаходиться по АДРЕСА_1 , самі по собі так і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відтак, з урахуванням доведених заступником начальника СВ відділу поліції № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 обставин, а саме: підстав для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів, визначених у ст.160,163 КПК України; що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи; за допомогою саме такого виду заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ, може бути виконане завдання слідчого щодо забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, слідчий суддя вважає, що дане клопотання є підставним, обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.159,163-164 КПК України,-

постановив:

Клопотання заступника начальника СВ відділу поліції № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати заступнику начальника СВ відділу поліції № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , слідчому СВ відділу поліції № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_6 та слідчому СВ відділу поліції № 1 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_7 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: журналів реєстрації вхідної документації сільської ради, журналів обліку звернень громадян, в тому числі із реєстрацією заяв громадян по земельних питаннях за період з січня по грудень 2020 року, які містяться відомості про реєстрацію заяв про надання дозволу на складання проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність та заяв громадян про виділення їм земельних ділянок за період січня по грудень 2020 року; заяв громадян з додатками про надання дозволу про розроблення проектів землеустрою земельних ділянок за період з січня по грудень 2020 року; заяв з додатками, в тому числі проектами землеустрою про їх затвердження та передачу земельних ділянок у власність за період з січня по грудень 2020 року; реєстри присутності депутатів та реєстри голосувань про надання дозволу на розробку проектів землеустрою; плани територій земельних ділянок та інші наявні документи щодо земельних ділянок, які були надані громадянам у власність за період січня по грудень 2020 року, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_6 ), що знаходиться по АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення.

Відповідно до ч.1ст.166 КПК України,у разі не виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 02 січня 2024 року включно.

Ухвалаоскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114616295
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —683/3651/23

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 22.11.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Луговий О. М.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Луговий О. М.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Луговий О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні