Рішення
від 01.11.2023 по справі 293/994/23
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 293/994/23

Провадження № 2/293/367/2023

01 листопада 2023 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Збаражського О.М.,

за участю секретаря судового засідання Крисюк О.О.,

представника відповідача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Черняхів в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про збільшення розміру аліментів,-

ВСТАНОВИВ:

І. СУТЬ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ

03.07.2023 позивач звернулась до Черняхівського районного суду Житомирської області в якому просила збільшити розмір аліментів, що стягуються з ОСОБА_3 , в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягувати з відповідача на її користь аліменти на утримання доньки аліменти в розмірі 1/4 частки всіх видів заробітку платника аліментів щомісяця, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку від дня пред`явлення позову та до досягнення дитиною повноліття.

Поданий позов обґрунтовувався тим, що за рішенням Черняхівського районного суду Житомирської області від 03.01.2018 шлюб між сторонами розірвано. Після розірвання шлюбу малолітня дитина сторін ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 залишена проживати разом із її матір`ю - ОСОБА_5 . Позивач зазначає, що відповідач за рішенням суду сплачує аліменти на утримання дитини ОСОБА_4 в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до повноліття дитини. Визначений розмір аліментів, не задовольняє мінімальні потреби дитини, та є такими, що не забезпечує нормального функціонування організму дитини, підтримання та збереження її здоров`я, придбання продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та отримання мінімального набору медичних послуг. Позивач зазначає, що відповідач має можливість сплачувати аліменти в більшому розмірі, адже отримує пенсію та працює приватним підприємцем у сфері роздрібної торгівлі.

ІІ. ПРОЦЕДУРА та ПОЗИЦІЇ СТОРІН

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями від 03.07.2023, справа №293/994/23 передана на розгляд судді Збаражського О.М.

На виконання вимог ч.8 ст.187 ЦПК України судом 05.07.2023 отримано відомості про місце реєстрації відповідача з Єдиного державного демографічного реєстру.

05.07.2023 ухвалою Черняхівського районного суду Житомирської області відкрито провадження у справі №293/994/23 про збільшення розміру аліментів, справу вирішено розглядати у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін, судове засідання призначено на 22.08.2023.

18.07.2023 до суду надійшла заява позивач ОСОБА_2 , згідно якої, позивач підтримала свої позовні вимоги та просила розглянути справу без її участі.

Ухвалою занесеною до протоколу судового засідання у порядку ч.5 ст.259 ЦПК України від 22.08.2023, суд постановив відкласти розгляд справи 02.10.2023.

02.10.2023 до суду надійшло клопотання про поновлення строку на подання відзиву на позов та відзив на позов.

01.11.2023 сторони в судове засідання не прибули. Представник відповідача адвокат Яницька М.В. позов не визнала, просила відмовити в його задоволенні.

В судовому засіданні від 01.11.2023 відповідно до ст. 268 Цивільного процесуального кодексу України, суд оголосив вступну та резолютивну частину рішення.

ІІІ. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ та ДОКАЗИ НА ЇХ ПІДТВЕРДЖЕННЯ

Сторони є батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.6).

За рішенням Черняхівського районного суду Житомирської області від 03.01.2018 року дитина сторін ОСОБА_4 залишена проживати разом з матір`ю ОСОБА_5 (а.с.7).

Відповідно до судового наказу виданого Черняхівським районним судом Житомирської області 11.12.2017 року з ОСОБА_3 стягуються аліменти на користь ОСОБА_5 на утримання доньки ОСОБА_4 в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 29.11.2017 року та до повноліття дитини (а.с.8).

На виконання вказаного рішення суду Черняхівським районним відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області відкрито виконавче провадження №55567043 (а.с.9).

08.06.2019 року ОСОБА_5 змінила своє прізвище на шлюбне « ОСОБА_6 » у зв`язку із реєстрацією шлюбу з ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 (а.с.12).

Згідно листа Черняхівського відділення Коростенської ОДПІ від 19.04.2018, ОСОБА_3 припинив підприємницьку діяльність як фізична особа-підприємець 09.06.2017 (а.с.36).

Згідно довідки про доходи виданої Хорошівським об`єднаним управлінням ПФУ в Житомирській області, ОСОБА_3 отримує пенсію по інвалідності та за період з 01.03.2023 по 31.08.2023 його дохід склав 6279,00гривень (а.с.37).

ІV. ЗАКОНОДАВСТВО, ЩО ПІДЛЯГАЄ ЗАСТОСУВАННЮ

Відповідно до положень статей 18, 27 Конвенції про права дитини визнається принцип загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування. Кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку. Батько(-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За змістом ст.51 Конституції України, дитинство являється об`єктом охорони держави.

Згідно ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч.3 ст.181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

При цьому, підстави визначення розміру аліментів у частках до заробітку (доходу) або у твердій сумі визначаються з урахуванням як положень ст.182 СК України, так і положень ст.ст.183,184 СК України.

Згідно ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів судом враховується стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідно до ст.192 СК України розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

З огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження за положеннями ст.192 СК України зміна розміру аліментів може мати під собою зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів, визначений у певній твердій грошовій сумі та навпаки).

V. ОЦІНКА та МОТИВИ СУДУ

Встановлено, що між сторонами у справі виникли спірні правовідносини з приводу розміру стягуваних аліментів на неповнолітню дитину.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_4 проживає з матір`ю та знаходиться на її утриманні.

Мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою (стаття 141 Сімейного кодексу України). Обов`язок батьків щодо утримання своїх дітей є одним з головних конституційних обов`язків і закріплюється в сімейному законодавстві, відповідно до якого на батьків покладено обов`язок по утриманню дитини до досягнення нею повноліття.

Згідно п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справи щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Згідно постанови Черняхівського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області від 19.01.2018 року за №55567043 з ОСОБА_3 стягуються аліменти на користь ОСОБА_5 на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 29.11.2017 року та до повноліття дитини.

Враховуючи зміст ст.ст.181, 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним.

Звертаючись до суду з позовом про збільшення розміру аліментів, позивач посилається на те, що стягуваний розмір аліментів в розмірі 50 відсотків від прожиткового мінімуму не забезпечує нормального функціонування організму дитини, підтримання та збереження її здоров`я, придбання продуктів харчування, отримання медичних послуг.

Разом з тим, у позовній заяві позивачка не посилається на зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я платника чи отримувача аліментів, та відповідно не надає будь - яких доказів на підтвердження того, що матеріальне становище відповідача значно покращилося.

Слід зазначити, що у справах за позовом стягувача аліментів про збільшення розміру аліментів, він має довести обставини, які б свідчили про те, що матеріальний стан платника аліментів з часу присудження аліментів значно покращився. Такі обставини доводяться шляхом порівняльного аналізу документів про доходи, які мав платник аліментів на час ухвалення рішення про стягнення з нього аліментів та документів про доходи, які він має на час розгляду справи про збільшення розміру аліментів.

Платник аліментів заперечуючи проти вимог позивача надав докази про те, що він перебуває в тяжкому матеріальному становищі, а саме: довідку видану Черняхівським відділенням Коростенської об`єднаної державної податкової інспекції від 19.04.2018 року про припинення ОСОБА_3 підприємницької діяльності з червня 2017 року, довідку про доходи за період з березня по серпень 2023 року, з якої вбачається, що дохід відповідача не перевищує 1046,50 гривень на місяць, та довідку МСЕК, згідно якої вбачається, що ОСОБА_3 призначена друга група інвалідності та йому протипоказана важка фізична праця.

Позивач не надала доказів про свої доходи на час ухвалення рішення про стягнення аліментів та на час розгляду даної справи.

Таким чином, аналізуючи зазначені сторонами обставини та надані докази, суд дійшов висновку, що в матеріалах справи відсутні докази, які б вказували на покращення матеріального стану платника аліментів, погіршення матеріального стану стягувача чи стану здоров`я, або стану здоров`я дитини.

З огляду на наведене та з урахуванням визначених цивільним процесуальним законом принципів змагальності і диспозитивності цивільного процесу, положень ЦК України, слід зробити висновок, що позивачка, наполягаючи на наявності підстав для зміни розміру аліментів, шляхом їх збільшення, належних та допустимих доказів їх існування суду не надала.

Відтак, відсутні підстави для збільшення розміру аліментів, передбачені ст.192 СК України, в зв`язку з чим у задоволенні позову слід відмовити.

При цьому, суд роз`яснює, що сторони не позбавлені права звернення до суду з позовом про зміну розміру аліментів у разі зміни їх матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я сторін, інших випадках, передбачених Сімейним кодексом України (ст. 192 СК України).

VI. РОЗПОДІЛ СУДОВИХ ВИТРАТ

Зважаючи, що за наслідком розгляду справи у задоволенні позову відмовлено, судові витрати покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 89, 259, 265, 268, 273, 354, 355 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач:

ОСОБА_2 ,

ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

зареєстрована за адресою:

АДРЕСА_1 ,

РНОКПП НОМЕР_3

Відповідач:

ОСОБА_3 ,

ІНФОРМАЦІЯ_3 ,

зареєстрований за адресою:

АДРЕСА_2 ,

РНОКПП НОМЕР_4

Повне рішення складено та підписано 02.11.2023.

Суддя Олег ЗБАРАЖСЬКИЙ

Дата ухвалення рішення01.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114619806
СудочинствоЦивільне
Сутьзбільшення розміру аліментів

Судовий реєстр по справі —293/994/23

Рішення від 01.11.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Рішення від 01.11.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Збаражський О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні