Ухвала
від 02.11.2023 по справі 711/5782/22
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/5782/22

Провадження № 2/711/251/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 листопада 2023 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Булгакової Г.В.,

за участю секретаря судового засідання - Дубини В.В.,

представників позивача адвокатів Радченко О.П., Потапенко С.В., відповідача ОСОБА_1 , представника відповідача адвоката Смоляра А.О.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання ОСОБА_2 про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про визнання батьківства,-

в с т а н о в и в:

В провадженні Придніпровського районного суду м. Черкаси перебуває на розгляді вищезазначена цивільна справа.

31.01.2023 від позивача ОСОБА_3 надійшло клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи, в якому просила призначити по справі судову молекулярно-генетичну експертизу з використанням ДНК, на вирішення якої поставити питання: Чи є біологічна спорідненість між ОСОБА_1 та неповнолітнім ОСОБА_4 .

В підготовчому судовому засіданні представники позивача адвокат Радченко О.П., Потапенко С.В. підтримали клопотання та просили його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_5 та його представник адвокат Смоляр А.О. заперечували щодо задоволення клопотання.

Суд, заслухавши думку сторін щодо клопотання про призначення експертизи, оглянувши матеріали цивільної справи, дійшов наступних висновків.

Відповідно до положень статей 12, 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як вбачаєтьсяіз змістустатті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно частини 1 статті 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Оскільки для правильного вирішення справи суду необхідно встановити наявність/відсутність кровного споріднення між неповнолітнім ОСОБА_4 та померлим ОСОБА_6 , рідним братом якого є відповідач ОСОБА_1 , для чого необхідні спеціальні знання в галузі науки, зокрема, генетики, якими суд не володіє, суд вважаєза необхідне задовольнити клопотання позивача та призначити в данійсправі судовумолекулярно-генетичнуекспертизу,на вирішення якої поставити питання: 1. Чи є біологічна спорідненість між ОСОБА_1 та неповнолітнім ОСОБА_4 .?

Проведення відбору біологічних зразків для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи у ОСОБА_1 та ОСОБА_4 , а також пересилку генетичного матеріалу до експертної установи суд вважає за доцільне доручити Комунальній установі «Черкаське обласне бюро судово-медичної експертизи».

Проведення судової молекулярно-генетичноїекспертизи по отриманому генетичному матеріалу суд вважає за необхідне доручити Вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України.

Витрати за проведення експертизи покласти на позивача.

Оскільки для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи потрібний значний проміжок часу, відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 76, 77, 84, 197, 200, 260 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання ОСОБА_2 про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі № 711/5782/23за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 провизнання батьківствасудову молекулярно-генетичнуекспертизу,на вирішенняякої поставитинаступне питання:

-Чи є біологічна спорідненість між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та неповнолітнім ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Проведення відбору біологічних зразків для судової молекулярно-генетичноїекспертизи у ОСОБА_1 та ОСОБА_4 та пересилку генетичного матеріалу до експертної установи доручити Комунальній установі «Черкаське обласне бюро судово-медичної експертизи» (ЄДРПОУ 02004918, адреса: вул. Грузиненка, буд. 11, м. Черкаси, 18009).

Проведення судової молекулярно-генетичноїекспертизи по встановленню біологічної спорідненості по отриманому генетичному матеріалу доручити Вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України (адреса: вул. В. Порика, буд. 8, м. Вінниця, 21000).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на експертів обов`язків.

У розпорядження експерта надати копію даної ухвали суду для виконання.

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_2 .

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з моменту її постановлення або з моменту отримання копії ухвали.

Головуючий: Г. В. Булгакова

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114621534
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —711/5782/22

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Кондрацька Н. М.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Кондрацька Н. М.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Булгакова Г. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Булгакова Г. В.

Постанова від 27.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 27.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 27.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 27.12.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні