Ухвала
від 26.10.2023 по справі 930/256/22
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/256/22

Провадження №1-кп/930/103/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.10.2023 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючої - судді ОСОБА_1

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника обвинуваченого адвоката ОСОБА_5

представника потерпілого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції кримінальне провадження, внесене в ЄРДР за №42021021240000024 від 05.03.2021 року за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Немирівського районного суду перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України.

17.10.2023 на електронну пошту суду від обвинуваченого ОСОБА_4 надійшло клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст.49 КК України у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 та його захисник адвокат ОСОБА_5 клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Представник потерпілого ОСОБА_6 не заперечував щодо задоволення клопотання обвинуваченого.

Прокурор ОСОБА_3 щодо задоволення клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 не заперечував, вважав за можливе звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності за ч. 2ст. 191, ч.1 ст.366 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, кримінальне провадження закрити.

Суд, заслухавши учасників провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, а кримінальне провадження підлягає закриттю за наступних підстав.

Згідно зст. 44 КК Україниособа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності здійснюється виключно судом.

Відповідно до ч. 1ст. 285 КПК Україниособа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

За ч. 3ст. 285 КПК Україниобвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності, повинно бути роз`яснено суть обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави. У разі якщо обвинувачений, щодо якого передбачене звільнення від кримінальної відповідальності, заперечує проти цього, судове провадження проводиться в повному обсязі в загальному порядку.

Відповідно до ч. 4ст. 286 КПК Україниякщо під час здійснення судового провадження щодо кримінального провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Згідно п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності. Закриття кримінального провадження з цієї підстави не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує (ч. 8ст. 284 КПК України).

Положеннямист. 49 КК Українивизначено: строки давності з огляду на тяжкість вчиненого злочину, після закінчення яких особа звільняється від кримінальної відповідальності; підстави такого звільнення від кримінальної відповідальності; обчислення перебігу строків давності, його відновлення, зупинення та переривання.

Строк давності - це передбаченийст. 49 КК Українипевний проміжок часу з дня вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили, закінчення якого є підставою звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності.

Підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: закінчення встановлених ч. 1ст. 49 КК Українистроків; відсутність обставин, що порушують їх перебіг (частини 2-4ст. 49 КК України).

Процесуально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є: притягнення особи як обвинуваченого; згода обвинуваченого на закриття кримінального провадження (статті 284-288 КПК України).

Обвинувачений надав свою згоду на закриття кримінального провадження, про що надав суду відповідну заяву.

Підставою звільнення особи від кримінальної відповідальності заст. 49 КК Україниє лише таке закінчення відповідного строку давності, який сплив до дня набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо особи, яка вчинила злочин певної тяжкості.

Таким чином, строк давності спливає і під час досудового розслідування, і під час судового провадження, і після проголошення обвинувального вироку суду. Будь-які процесуальні дії протягом цих строків не припиняють їх перебіг. Якщо строк давності сплив до дня набрання законної сили обвинувальним вироком суду, то особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності незалежно від того, на якій стадії перебуває кримінальне провадження щодо цієї особи.

Згідно обвинувального акту, ОСОБА_4 вчинив кримінальні правопорушення впродовж листопада-грудня 2017.

Кримінальні правопорушення, передбачені ч. 2ст. 191, ч.1 ст. 366 КК України, у відповідностіст. 12 КК Українивідноситься до нетяжких.

Санкцією ч.2 ст.191 КК України передбачено основне покарання у вигляді обмеження волі на строк до п`яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Санкцією ч.1 ст. 366 КК України передбачено основне покарання у вигляді штрафу від двох до чотирьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на трок до трьох років.

Так відповідно до п. 3 ч. 1ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:п`ять років-у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини.

Таким, чином строк притягнення за вчинення даних кримінальних правопорушень до відповідальності, враховуючи санкції вказаних норм, становить п`ять років (п. 3 ч.1ст. 49 КК України).

Суд за наявності підстав для звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, передбаченихст. 49 КК України, та за згодою обвинуваченого ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ч. 3ст. 288 КПК Українисуд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з вимогамист. 372 КПК України, суд не повинен встановлювати обставини вчинення обвинуваченим кримінальних правопорушень, оскільки відповідно до положень ч. 4ст. 286 КПК Українисуд має розглянути вищезазначене клопотання невідкладно, не з`ясовуючи при цьому обставини, встановлені під час кримінального провадження та не перевіряючи їх доказами у порядку статей347,363 КПК України.

Викладене узгоджується з позицією Верховного суду, викладеною в ухвалах Верховного суду від 04 березня 2021 року справі 742/3594/14, від 24 лютого 2020 року справі 466/5490/17, від 12 листопада 2019 року справі 566/554/16-к та від 26 березня 2020 року у справі № 288/685/17.

Враховуючи, що з моменту вчинення ОСОБА_4 кримінальних правопорушень (листопад-грудень 2017) минуло понад п`ять років, обставини, передбачені ч.ч. 2-3ст. 49 КК Українине встановлені, а також те, що обвинувачений надав згоду на закриття кримінального провадження, суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі п. 3 ч. 1ст. 49 КК України.

Запобіжний захід відносно обвинуваченого ОСОБА_4 не обирався.

Порядок вирішення цивільного позову в кримінальному провадженні регламентованийглавою 9 КПК України.

Нормами кримінального процесуального закону, зокремаст. 129 КПК України, встановлено, що рішення про повне або часткове задоволення цивільного позову може бути винесене лише у разі визнання обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення і ухвалення обвинувального вироку чи винесення постанови про застосування до особи примусових заходів виховного або медичного характеру.

Вирішення цивільного позову при звільненні особи від кримінальної відповідальності із закриттям провадження по справі суперечить вказаним вище нормам закону.

У той же час, у випадку закриття кримінального провадження на встановленихКПК Українипідставах, суд зобов`язаний роз`яснити цивільному позивачеві його право пред`явити аналогічний позов у порядку цивільного судочинства.

Враховуючи вимоги ст.ст. 128-129 КПК України, суд роз`яснює цивільному позивачу прокурору Немирівської окружної прокуратури його право на пред`явлення цивільного позову у порядку цивільного судочинства та залишає позов, який був пред`явлений в даному кримінальному провадженні, без розгляду.

Долю речових доказів вирішити в порядкуст. 100 КПК України.

Арешт накладений ухвалою Немирівського районного суду Вінницької області від 19.01.2022 після набрання ухвалою про закриття провадження законної сили - скасувати, за збігом потреби.

Окрім цього, суд повинен вирішити питання щодо стягнення процесуальних витрат, понесених в даному кримінальному провадження в зв`язку із проведенням експертизи, оскільки КПК України не обмежує можливість вирішення питання розподілу процесуальних витрат та долю речових доказів виключно обвинувальним вироком.

Керуючись ст.49 КК України, ст.ст.100, 128-129,284,285-288,314,350,395 КПК України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання обвинуваченого - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності за ч. 2ст. 191, ч.1 ст.366 КК Україниу зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Закрити кримінальне провадження, яке внесене до ЄРДР №42021021240000024 від 05.03.2021 року за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2ст. 191, ч.1 ст.366 КК України, у зв`язку із звільненням обвинуваченого від кримінальної відповідальності.

Цивільний позов прокурора Немирівської окружної прокуратури ОСОБА_7 в інтересах держави в особі - Немирівської міської ради Вінницького району Вінницької області до ОСОБА_4 про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням - залишити без розгляду, роз`яснивши учасникам право на звернення в порядку цивільного судочинства.

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Немирівського районного суду Вінницької області від 19.01.2022 на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , скасувати.

Речові докази по справі: оригінал зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва на 38 арк. та оригінал робочого проекту від 2017 року на 45 арк. повернути Немирівській міській раді; оригінал зведеного кошторисного розрахунку вартості будівництва на 38 арк. та оригінал робочого проекту від 2017 року на 45 арк. повернути Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Вінницькій області; оригінал реєстраційної справи ТОВ «ГРІНБУД Україна» (код ЄДРПОУ 41511552) з усіма додатками повернути Білоцерківській районній державній адміністрації.

Процесуальні витрати в кримінальному провадженні за проведення будівельно-технічної експертизи в розмірі 9153 (дев`ять тисяч сто п`ятдесят три) грн. 20 коп., за проведення судової почеркознавчої експертизи в розмірі 4290 (чотири тисячі двісті дев`яносто) грн. 25 коп., за проведення судової почеркознавчої експертизи в розмірі 4290 (чотири тисячі двісті дев`яносто) грн. 25 коп. віднести на рахунок держави.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114622289
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191, ч.1 ст.366 КК України

Судовий реєстр по справі —930/256/22

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 26.10.2023

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 20.09.2023

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 28.06.2023

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 14.06.2023

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 02.02.2023

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 08.11.2022

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 29.09.2022

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

Ухвала від 05.09.2022

Кримінальне

Немирівський районний суд Вінницької області

Войницька Т. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні