Ухвала
від 02.11.2023 по справі 905/1427/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

02.11.2023 Справа № 905/1427/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Огороднік Д.М., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ»

до Дочірнього підприємства «Донецький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України»

про стягнення боргу у розмірі 658495,88 грн

Без повідомлення (виклику) учасників справи

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Донецької області передано позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ» до Дочірнього підприємства «Донецький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» про стягнення боргу у розмірі 658495,88 грн; судового збору у розмірі 9877,44 грн та стягнення витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 7000,00 грн.

Позов обґрунтований тим, що між позивачем та відповідачем підписані: договір купівлі продажу (поставки) товарів (з доставкою) №198/2020 від 05.10.2020, договір купівлі продажу (поставки) товарів (з доставкою) №23/2021 від 25.02.2021 та договір закупівлі №36/2021 від 18.03.2021. У зв`язку з порушенням відповідачем умов договорів у останнього утворилась заборгованість у розмір 658495,88 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Основні вимоги, що пред`являються до форми та змісту позовної заяви, а також вимоги щодо надання разом з нею певних доказів, визначені статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Згідно з ч.6. ст.6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Судом встановлено, що згідно бази даних Автоматизованої системи «Діловодства спеціалізованого суду» електронний кабінет Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ» в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі відсутній.

Враховуючи вищевикладене, Товариству з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ» необхідно зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

Відповідно до ч.2 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно з ст.16 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Частиною 1 ст.58 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

При цьому, юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника (ч.3 статті 56 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з ч.5 ст.164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Одночасно, у відповідності до ч.4 ст.60 Господарського процесуального кодексу України повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: довіреністю; ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність"; дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України "Про безоплатну правничу допомогу".

Вищенаведені положення Господарського процесуального кодексу України кореспондуються з вимогами Закону України «Про адвокатську діяльність».

Так, згідно з пунктом 2 частини першої статті 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема: представляти і захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб у суді, органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, громадських об`єднаннях, перед громадянами, посадовими і службовими особами, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань в Україні та за її межами.

Рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 №41 затверджено Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги у новій редакції і водночас надано дозвіл адвокатам України в строк до 01.01.2022 використовувати Типову форму ордера, виготовлену друкарським способом на замовлення ради адвокатів регіону відповідно до Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 17.12.2012 №36.

При цьому, підпунктом 12.4 пункту 12 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 №41, встановлено, що ордер повинен містити реквізити щодо назви органу, у якому надається правова допомога адвокатом, із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до ст.19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Типова форма ордера на надання правової допомоги, наведена у додатку 1 до Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 17.12.2012 №36, яка діє станом на даний час, також містить реквізит "назва органу, у якому надається правова допомога".

Отже, чинним законодавством закріплено вимогу щодо зазначення конкретної назви органу, зокрема суду, що повинна бути окремо зазначена в ордері на надання правової допомоги, а саме в графі «Назва органу, в якому надається правова допомога».

У постанові від 05.06.2019 у справі № 9901/847/18 Велика Палата Верховного Суду зазначила, що звернення до суду з використанням правничої допомоги інших осіб, зокрема, адвоката, при реалізації права на справедливий суд передбачає надання до суду належних доказів дійсної волі особи, що є учасником справи, на уповноваження іншої особи на право надання правничої допомоги. Такі докази повинні виключати будь-які сумніви стосовно справжності та чинності такого уповноваження на момент вчинення певної процесуальної дії (докази повинні бути в оригіналі або у формі копії, якісно оформленої особою, що є учасником справи, із зазначенням назви судового органу, у якому надається правова допомога позивачу), а також стосовно охоплення такої дії дійсним колом повноважень представника, що делеговані йому особою, що реалізує право на справедливий суд. Представник повинен демонструвати повагу до суду, підтверджуючи наявність повноважень на представництво, а також не позбавляти довірителя права знати про дії представника.

Дослідивши подану позовну заяву, судом встановлено, що вона підписана представником позивача адвокатом Скримою Валерієм Анатолійовичем. На підтвердження повноважень представника, до позовної заяви додано в копіях: ордер серії АР №1121844 від 18.04.2022 та свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю ЗП 001829 від 27.09.2018.

Як вбачається зі змісту наданого ордеру серії ЗП 001829 останній видано на надання правової допомоги Товариству з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ» адвокатом на підставі договору про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги №16/20 від 28.08.2020 «у Запорізькому окружному адміністративному суді, Господарському суді Запорізької області».

Таким чином, адвокатом Скримою Валерієм Анатолійовичем, який підписав позовну заяву від імені Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ», не надано належного доказу на підтвердження своїх повноважень, а саме в Господарському суді Донецької області.

Відповідно до приписів ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обгрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

З матеріалів позовної заяви судом встановлено, що позовні вимоги пред`явлені до Дочірнього підприємства «Донецький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» є майновими, проте позивачем ціну позову відповідно до ст. 162 Господарського процесуального кодексу України не вказано.

Враховуючи вищевикладене, позивачу необхідно зазначити ціну позову, відповідно до вимоги Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

За змістом п. 17 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою №270 від 05.03.2009 Кабінету Міністрів України (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10.10.2023 № 1071) внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою, згідно з тарифами оператора поштового зв`язку.

Послуга опису вкладення до поштового відправлення полягає в підтвердженні у визначеному оператором поштового зв`язку порядку відповідно до технологічного процесу здійснення такої операції вмісту вкладення до поштового відправлення із зазначенням індивідуальних ознак відповідного вкладення (конкретний вид, кількість тощо), що відрізняє його від інших речей.

За таких обставин, належним доказом надіслання копії позовної заяви з доданими до неї всіма документами є опис вкладення відправленої поштової кореспонденції.

На підтвердження направлення копії позовної заяви на адресу відповідача, позивачем надано поштову накладну №6906304379953 від 24.10.2023, відповідно до якої вказано одержувачем ДП Донецький Облавтодор (вул.Захисників України, 2, Покровськ, Донецька область, 85307).

Матеріали позовної заяви не містять опису вкладення у цінний лист на ім`я Дочірнього підприємства «Донецький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», що позбавляє можливості суду перевірити, що саме було направлено на адресу відповідача у поштовому відправленні №6906304379953 від 24.10.2023.

Враховуючи вищевикладене, позивачу необхідно надати до суду належні та допустимі докази на підтвердження направлення копії позовної заяви з додатками на адресу відповідача.

Згідно з ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Перелік додатків містять посилання на копії документів, а саме: опис вкладення у цінний лист на підтвердження відправлення позовної заяви разом з додатками відповідачу; акту наданих послуг №388; видаткової накладної №232; ТТН №232; акту наданих послуг №232; видаткової накладної №390; ТТН №390; акту наданих послуг №390; видаткової накладної №391; ТТН №391; Акту наданих послуг №391; видаткової накладної №392; ТТН №392 та акту наданих послуг №392. Проте, вказані додатки не додані до позовної заяві

У зв`язку з невідповідністю наявних додатків до позовної заяви б/н від 23.10.2023 (вх. №1058/23 від 30.10.2023), заявленим у ній, відповідальними працівниками відділу документального забезпечення та контролю (канцелярія) складено Акт про втрату документів або перепідшивання справи, відсутність вкладень або порушень цілісності, пошкодження конверта (паковання) від 30.10.2023.

Окрім цього, позовна заява містить посилання позивача на часткову оплату здійснену відповідачем. Проте, доказів на підтвердження здійснення часткової оплати до матеріалів позовної заяви не надано.

За таких обставин, позивачу слід надати до суду копії вищевказаних документів.

Також, суд зазначає, що додані до позовної заяви копії: сертифікату відповідності бензину А-92 та копія паспорту якості; сертифікатів відповідності палива дизельного та паспортів якості, є копіями неналежної якості (є нечитаємими), оскільки містять засвітлені та нечіткі ділянки тексту, що унеможливлює чітке та однозначне сприйняття їх змісту. Зокрема, через дефекти копіювання неможливо чітко визначити відомості зазначені у вищевикладених документах.

Такі недоліки в оформленні доданих до позовної заяви документів унеможливлюють надання їм оцінки та правової кваліфікації судом під час вирішення спору.

За таких обставин, позивач не надав до суду доказів на підтвердження змісту позовних вимог відповідно до ч.3 п.5 ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суд встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, Товариству з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ» необхідно усунути недоліки позовної заяви, а саме: зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі); надати належні та допустимі докази на підтвердження повноважень адвоката Скрими Валерія Анатолійовича на підписання позовної заява та подання її до Господарського суду Донецької області; надати до суду письмові пояснення, щодо зазначення ціну позову, опис вкладення у цінний лист на підтвердження відправлення позовної заяви разом з додатками відповідачу; надати до суду: акт наданих послуг №388; видаткову накладну №232; ТТН №232; акт наданих послуг №232; видаткову накладну №390; ТТН №390; акт наданих послуг №390; видаткову накладної №391; ТТН №391; акт наданих послуг №391; видаткову накладну №392; ТТН №392; акт наданих послуг №392; належної якості копії сертифікату відповідності бензину А-92 та копію паспорту якості; належної якості копії сертифікатів відповідності палива дизельного та паспортів якості; належні та допустимі докази на підтвердження здійснення часткової оплати відповідачем за договорами.

Відповідно до приписів частин 3 та 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись статтями 6, 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Залишити без руху позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ» до Дочірнього підприємства «Донецький облавтодор» Відкритого акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» про стягнення боргу у розмірі 658495,88 грн

2. Товариству з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ» усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки протягом п`яти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Роз`яснити Товариству з обмеженою відповідальністю «ФОРПОСТ СІТІ», що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику відповідно до п.п.4,5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

4.Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Додаток: Акт від 30.10.2023 на 1 арк.

Суддя Д.М. Огороднік

Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114649583
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1427/23

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Огороднік Діна Миколаївна

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Огороднік Діна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні