Ухвала
від 13.10.2023 по справі 705/5325/23
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/5325/23

2/705/2311/23

У Х В А Л А

13.10.2023 м. Умань

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Піньковський Р.В., дослідивши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Ладижинської сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Уманського міськрайонного суду Черкаської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Ладижинської сільської ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом.

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 одночасно зподачею позовноїзаяви подаликлопотання провитребування письмових доказів: - від приватного нотаріуса Уманського районного нотаріального округу Вострікової Оксани Іванівни належним чином завірені копії матеріалів з спадкової справи №12/2023, відкритої після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в тому числі копію заповіту ОСОБА_3 посвідченого секретарем Ропотуської сільської ради Уманського району Черкаської області Стричук А.І. 26 жовтня 2020 року (реєстр №14) на земельну ділянку площею 2.2774 га, надану для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Ропотуської сільської ради Уманського району Черкаської області на ім`я ОСОБА_2 та його розпорядження викладене в заповіті щодо решти майна, яке належатиме спадкодавцю на день смерті, яке він заповів на ім`я ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в рівних частках кожній; копію заяви ОСОБА_4 (матері позивачів) про відмову від прийняття обов`язкової частки у спадщині після смерті її чоловіка ОСОБА_3 (заява зареєстрована за №51 від 08.03.2023); копію розпорядження Ропотуської сільської ради Уманського району Черкаської області №4 від 15.06.2016 про перейменування вулиць, зокрема вулиці на якій знаходиться успадкований позивачами житловий будинок і земельна ділянка, відносно якої було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право тна спадщину за заповітом спадкоємцям за заповітом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , дані про відсутність інших заведених спадкових справ та реєстрацію заповіту у спадковому реєстрі, тощо; - від Уманської районної державної адміністрації копії документів, які долучені до реєстраційної справи на об`єкт нерухомого майна 369341371243, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 і які подавались для проведення державної реєстрації права власності на майно, належне померлому ОСОБА_3 .

Вказане клопотання обґрунтовують тим, що позивачі самостійно не мають можливості отримати вказані документи, оскільки згідно ЗУ «Про нотаріат» надання копій документів, які зберігаються у нотаріуса, можливе лише на обґрунтовану письмову вимогу суду, а також у зв`язку з тим що державний орган Реєстраційна служба Уманського міськрайонного управління юстиції Черкаської області, яким було проведено у встановленому законодавством порядку реєстрацію права власності об`єкта нерухомого майна, розпущено в 2015 році і реєстраційні справи передані в Уманську райдержадміністрацію.

Вивчивши письмові матеріали справи, зваживши доводи клопотання та врахувавши те, що необхідність витребування доказів обґрунтована неможливістю самостійного зібрання позивачем зазначених доказів для доведення обставин справи, суд приходить до висновку про необхідність задоволення даних клопотань з наступних підстав.

Відповідно до ч.ч.1, 3 ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Згідно до ст.83 ЦПК України, сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно положень ч.8 ст.8 ЗУ «Про нотаріат» довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв`язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов`язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу.

Згідно п.3.4 Положення про спадковий реєстр, реєстратор видає зі спадкового реєстру інформаційну довідку про наявність (відсутність) посвідченого заповіту, спадкового договору, заведеної спадкової справи та виданого свідоцтва про право на спадщину на письмовий запит суду, прокуратури, органів дізнання і досудового слідства у зв`язку з цивільними, господарськими, адміністративними або кримінальними справами, про адміністративні правопорушення, що перебувають у провадженні зазначених органів.

При цьому суд приймає до уваги, що метою процесуального інституту витребування доказів є допомога сторонам в отриманні доказів, які вони не можуть одержати самостійно, тому враховуючи утруднення щодо витребування вказаного доказу, суд приходить до висновку щодо задоволення клопотання про витребування доказу, оскільки заявник обґрунтував неможливість його подання у встановлений строк.

Враховуючи викладене, з метою повного та всебічного розгляду справи суд вважає за необхідне витребувати докази, оскільки невжиття цих заходів може ускладнити вирішення справи по суті.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.76, 84 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання позивачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Уманського районного нотаріального округу Вострікової Оксани Іванівни (вул. В`ячеслава Чорновола,14, м. Умань, Черкаська область, 20301):

- належним чином завірену копію спадкової справи № 12/2023, відкритої після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в тому числі копію заповіту ОСОБА_3 посвідченого секретарем Ропотуської сільської ради Уманського району Черкаської області Стричук А.І. 26 жовтня 2020 року (реєстр №14) на земельну ділянку площею 2.2774 га, надану для ведення особистого селянського господарства, розташованої на території Ропотуської сільської ради Уманського району Черкаської області на ім`я ОСОБА_2 та його розпорядження викладене в заповіті щодо решти майна, яке належатиме спадкодавцю на день смерті, яке він заповів на ім`я ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в рівних частках кожній; копію заяви ОСОБА_4 (матері позивачів) про відмову від прийняття обов`язкової частки у спадщині після смерті її чоловіка ОСОБА_3 (заява зареєстрована за №51 від 08.03.2023); копію розпорядження Ропотуської сільської ради Уманського району Черкаської області №4 від 15.06.2016 про перейменування вулиць, зокрема вулиці на якій знаходиться успадкований позивачами житловий будинок і земельна ділянка, відносно якої було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом спадкоємцям за заповітом ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , дані про відсутність інших заведених спадкових справ та реєстрацію заповіту у спадковому реєстрі, тощо.

Витребувати з Уманської районної державної адміністрації (пл. Соборності,1, м. Умань, Черкаська область, 20300):

- належним чином завірені копії документів, які долучені до реєстраційної справи на об`єкт нерухомого майна 369341371243, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , і які подавались для проведення державної реєстрації права власності на майно, належне померлому ОСОБА_3 .

Витребувані докази слід надати до Уманського міськрайонного суду Черкаської області протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Роз`яснити уповноваженій особі, що відповідно до ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р.В. Піньковський

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення13.10.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114652849
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —705/5325/23

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Піньковський Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні