Ухвала
від 03.11.2023 по справі 640/3095/22
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 640/3095/22

УХВАЛА

03 листопада 2023 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Парінова А.Б., суддів - Беспалова О.О., Грибан І.О., розглянувши матеріали апеляційної скарги та клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 листопада 2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві, третя особа: Управління Державної казначейської служби України у Дарницькому районі м. Києва про визнання протиправною відмови та зобов`язати вчинити дії, -

У С Т А Н О В И Л А:

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 24 листопада 2022 року позов задоволено частково.

Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням, відповідач звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржуване судове рішення (в цілому) та прийняти нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовити.

Апелянтом подано клопотання про звільнення від сплати судового збору. В обґрунтування заявленого клопотання апелянт зазначив, що з аналізу статей 55, 129 Конституції України вбачається, що судові витрати не повинні бути перешкодою для доступу до суду всіх осіб, незалежно від їх майнового стану, що відповідає гарантуванню принципу рівності. Також, апелянт вказує, що ч. 2 ст. 73 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» встановлено заборону використовувати кошти Пенсійного фонду на цілі, не передбачені цим законом. Оскільки Головне управління не має можливості сплатити судовий збір у зв`язку з відсутністю коштів на цю мету, апелянт просить суд звільнити його від сплати судового збору.

Розглянувши заявлене клопотання, колегія суддів дійшла висновку, що клопотання апелянта про звільнення від сплати судового збору задоволенню не підлягає, з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 133 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Водночас, згідно з ч. 2 ст. 132 КАС України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Перелік осіб, які безумовно звільнені від сплати судового збору у всіх інстанціях у силу закону, який наділяє їх певним статусом, або виходячи із чітко визначеного предмета спору визначений ст. 5 Закону України від 08.07.2011 № 3674-VI "Про судовий збір" у чинній редакції (далі - Закон). Скаржник до цього переліку не відноситься.

Порядок відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати регламентовано ст. 8 Закону.

Частиною 1 цієї правової норми передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збора на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення, зокрема, якщо предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Положеннями ч. 2 ст. 8 Закону закріплено, що суд може зменшити розмір судового збора або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Як вбачається зі змісту апеляційної скарги, у якості підстави для звільнення від сплати судового збору відповідач посилається на відсутність у положеннях Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" такої цілі для використання коштів Пенсійного фонду як сплата судового збору.

Проте, наведене твердження колегія суддів до уваги не приймає, адже відповідно до статті 73 цього Закону кошти Пенсійного фонду використовуються у тому числі на фінансування адміністративних витрат, пов`язаних з виконанням функцій, покладених на його органи.

Однією з основних функцій органів Пенсійного фонду є здійснення призначення (перерахунку) та виплати пенсій.

Отже, витрати зі сплати судового збору за розгляд спорів щодо призначення та перерахунку пенсій є адміністративними витратами, пов`язаними із виконанням функцій Пенсійного фонду.

Підсумовуючи наведене, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для звільнення скаржника від сплати судового збору.

Водночас, суд не позбавлений можливості відстрочити або розстрочити сплату судового збору.

Проте, наявність майнового критерія у цьому випадку також є обов`язковою.

З огляду на те, що апелянтом не надано доказів на підтвердження майнового стану, який на даному етапі зумовлює неможливість сплати судового збору в розмірі, визначеному Законом, колегія суддів приходить до висновку, що підстави для прийняття рішення про відстрочення або розстрочення сплати такого відсутні також.

Керуючись ст.ст. 133, 169, 296, 298, 287 КАС України, колегія суддів,

УХВАЛИЛА:

У задоволенні клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя А.Б. Парінов

Судді: О.О. Беспалов

І.О. Грибан

Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114660316
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною відмови та зобов`язати вчинити дії

Судовий реєстр по справі —640/3095/22

Ухвала від 23.11.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.11.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.11.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 21.12.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Рішення від 24.11.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Катющенко В.П.

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Катющенко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні