Рішення
від 06.11.2023 по справі 139/721/23
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 139/721/23

Провадження № 2-о/139/43/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2023 року Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області в складі: головуючого - судді Тучинської Н.В.,

з участю заявника ОСОБА_1 ,

секретаря судових засідань Хонькович Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Муровані Курилівці справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області та Головне управління Пенсійного фонду України у м. Києві, про встановлення факту належності правовстановлюючого документа,

в с т а н о в и в:

Заявник звернулася до відділу обслуговування громадян № 13 (сервісний центр) ) Управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області для оформлення пенсії за віком, однак рішенням Головного управління Пенсійного фонду України у м. Києві № 024650005689 від 08 червня 2023 року їй відмовлено в призначенні пенсії через відсутність необхідного страхового стажу, зокрема, до загального страхового стажу не зараховано період її роботи згідно трудової книжки колгоспника № 92, виданої 18 жовтня 1987 року в колгоспі "Україна" с. Конищів, де її ім`я зазначено як ОСОБА_2 , що не відповідає паспортним даним, у зв`язку з чим неможливо ідентифікувати особу. Внести виправлення в трудову книжку заявник не має можливості через припинення юридичної особи, що вела первинні документи, та її правонаступників. За захистом своїх прав та інтересів з відповідною заявою ОСОБА_1 17 жовтня 2023 року звернулася до суду.

Ухвалою від 17 жовтня 2023 року заяву було залишено без руху, а заявнику надано строк у п`ять днів для усунення недоліків. 18 жовтня 2023 року заявник подала заяву про усунення недоліків.

Провадження у справі відкрито 19 жовтня 2023 року (а.с. 18) і призначено судовий розгляд на 06 листопада 2023 року.

Представники заінтересованих осіб, будучи належним чином повідомленими про час і місце судового розгляду (а.с. 20, 21), в судове засідання не з`явилися, про причину неявки суд не повідомили. Представник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Руслан Гоцуляк (а.с. 23) подав клопотання (а.с. 22) про розгляд справи за його відсутності.

На підставі ч. 3 ст. 211, ч. 1 та п. 1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України судом ухвалено про розгляд справи за відсутності представників заінтересованих осіб.

У судовому засіданні ОСОБА_1 заяву підтримала та суду пояснила: Вона у 1983 році пішла працювати колгосп «Україна» с. Конищів. Однак, трудову книжку їй виписали з невірно зазначеним іменем ( ОСОБА_2 замість вірного ОСОБА_2 ).Через такі помилки у ПФ їй відмовляють в прийомі трудової книжки колгоспника для оформлення пенсії за віком.

Допитані судом свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 пояснили, що вони в 80-их - 90-их роках минулого століття і до припинення ТОВ «Нова Україна» с. Конищів працювали разом із ОСОБА_1 в колгоспі і його правонаступників.

Пояснення свідків було підтверджено оглянутими в судовому засіданні оригіналами їх трудових книжок колгоспників, в яких містяться записи про їх роботу в колгоспі «Україна» с. Конищів та його правонаступників.

Розглянувши справу, суд прийшов до висновку, що заяву слід задовольнити.

Ксерокопією паспорта (а.с. 2), довідкою про присвоєння ідентифікаційного номера (а.с. 3), свідоцтвом про народження (а.с. 4) та свідоцтвом про шлюб (а.с. 5) заявник ствердила, що її прізвище, ім`я та по батькові правильно звучать і пишуться як ОСОБА_1 . Таке ж прізвище, ім`я та по батькові зазначено у архівній довідці Мурованокуриловецького архісховища № 214 від 01.06.2023 (а.с. 9) про прийняття ОСОБА_1 в члени колгоспу «Україна» с. Конищів.

В той же час, у трудовій книжці колгоспника № 92 від 18.10.1987 (а.с. 6) прізвище, ім`я та по батькові заявника значиться як « ОСОБА_1 ».

Відповідно до п. 1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року за № 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

З огляду на наведене, судом може бути встановлено факт належності особі трудової книжки, як документа, що підтверджує трудовий стаж та дає право на призначення пенсії.

Відповідно до п. 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України № 58 від 29 липня 1993 року, трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації усіх форм власності або у фізичної особи понад п`ять днів. Згідно з п. 2.2. Інструкції до трудової книжки вносяться, зокрема, відомості про працівника: прізвище, ім`я та по батькові, дата народження; відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення.

Відповідно до п. 2.11 Інструкції відомості про працівника записуються на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Прізвище, ім`я та по батькові (повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами) і дата народження вказується на підставі паспорту або свідоцтва про народження. Згідно з п. 2.12. Інструкції після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність внесених відомостей. Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.

Із наданої заявницею трудової книжки колгоспника № 92 від 18.10.1987 (а.с. 6) прізвище, ім`я та по батькові значиться як ОСОБА_1 , хоча, свідоцтвами про народження (а.с. 4) та шлюб (а.с. 5) доводиться, що на момент видачі трудової книжки заявник носила прізвище, ім`я та по батькові - ОСОБА_1 .

Відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 року № 301 «Про трудові книжки працівників» відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації.

Суд вважає, що на особу не може перекладатись тягар доведення правдивості чи достовірності даних, що зазначені у її трудовій книжці. Відсутність посилання чи неточних записів у первинних документах по обліку трудового стажу та нарахуванню заробітної плати на конкретну посаду, яку займав позивач у той чи інший період його роботи у підприємстві за наявності належним чином оформленої трудової книжки, не може бути підставою для виключення вказаних періодів роботи з трудового стажу заявника, що дає йому право на призначення пенсії за віком, оскільки працівник не може відповідати за правильність та повноту оформлення бухгалтерських документів на підприємстві, та у свою чергу неналежний порядок ведення та заповнення трудової книжки та іншої документації з вини адміністрації підприємства не може бути підставою для позбавлення заявника його конституційного права на соціальний захист щодо вирішення питань надання пенсії за віком.

Аналогічна правова позиція викладена Верховним Судом в постанові від 21.02.2018 у справі № 687/975/17, де зазначено, що на особу не може перекладатись тягар доведення правдивості чи достовірності даних, що зазначені у його трудовій книжці.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

На підставі перерахованих вище доказів суд вважає доведеним факт, що трудова книжка колгоспника, видана на прізвище ОСОБА_1 належить саме заявнику, оскільки досліджені в цьому судовому засіданні відомості про роботу заявника у колгоспі «Україна» с. Конищів, КСП «Україна» с. Конищів та ТОВ «Нова Україна» с. Конищів», відповідають таким же відомостям в архівній довідці та трудовій книжці.

Архівною довідкою архівного відділу Мурованокуриловецького архівосховища № 179 від 03 травня 2023 року стверджується, що правонаступником колгоспу «Україна» було КСП, а потім - ТОВ «Нова Україна» с. Конищів (а.с. 8). Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 10-11) стверджується, що ТОВ «Нова Україна» припинило існування як юридична особа 30.05.2006.

Цими документами заявник довела, що не може захистити свої інтереси іншим чином, окрім як через суд.

Паспортом (а.с. 2) та рішенням начальника відділу призначення пенсій Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві № 024650005689 від 08 червня 2023 року (зворот а.с. 7) заявник ствердила, що встановлення даного факту їй необхідно для призначення пенсії за віком.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 78, 259, 265, 294, 319, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву задовольнити. Встановити факт, що трудова книжка колгоспника № НОМЕР_1 від 18 жовтня 1987 року, заповнена в колгоспі «Україна» Конищівської сільської ради Мурованокуриловецького району Вінницької області, належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Рішення може бути оскаржено сторонами протягом тридцяти днів з моменту проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 06 листопада 2023 року.

Заявник: ОСОБА_1 , зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа - 1: Головне управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, юридична адреса: 21028, м. Вінниця, вул. Хмельницьке шосе, 7, код ЄДРПОУ 13322403.

Заінтересована особа - 2: Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві, юридична адреса: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 16, код ЄДРПОУ 42098368.

Суддя:


Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114665011
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документа

Судовий реєстр по справі —139/721/23

Рішення від 06.11.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні