Ухвала
від 06.11.2023 по справі 908/3178/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.11.2023 Справа № 908/3178/23

м. Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Горохова І.С., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Катрас», 69032, м. Запоріжжя, вул. Богдана Хмельницького, буд. 25, кв. 1

до відповідача Оздоровчий табір «Маяк» Служби безпеки України, 71107, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Айвазовського, буд. 1

про стягнення коштів

без виклику представників сторін

суть спору

16.10.2023 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Катрас», м. Запоріжжя до відповідача Оздоровчий табір «Маяк» Служби безпеки України, Запорізька область, м. Бердянськ про стягнення заборгованості за договором № 31 про виконання функцій служби замовника та робіт з технічного нагляду за будівництвом від 13.08.2021 в розмірі 18 788,60 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.10.2023, справу № 908/3178/23 передано на розгляд судді Горохову І.С.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, а саме абзацом 27 пункту 2 передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Із наведених норм вбачається, що належним доказом надіслання копії заяви (подання) з доданими до неї документами іншим учасникам справи є оригінал опису вкладення відправленої поштової кореспонденції, в якому перелічені всі документи, які надсилаються одержувачу та який засвідчений підписом працівника відділення поштового зв`язку та відбитком календарного штемпеля цього відділення, а також розрахунковий документ поштової установи, а саме оригінал поштової квитанції (чеку).

Доказів надсилання на адресу відповідача позовної заяви з додатковими матеріалами позивачем не подано.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням Оздоровчого табору «Маяк» Служби безпеки України є: 71107, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Айвазовського, буд. 1.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, відповідно до якого м. Бердянськ Бердянської міської територіальної громади відноситься до тимчасово окупанової території.

Враховуючи введений воєнний стан в Україні та тимчасову окупацію окремих територій, з метою додержання принципів рівності та змагальності всіх учасників судового процесу допускається направлення документів всіма можливими та доступними способами зв`язку, в тому числі електронною поштою, тим учасникам справи, які знаходяться на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Як вбачається з позовної заяви, позивачу відома електронна адреса відповідача, тому позивачу слід надати докази на підтвердження направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками на електронну адресу.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Виявлені судом недоліки позовної заяви є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Приписами частини 3 та 4 ст. 174 ГПК України встановлено: якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 162, 164, 174 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Катрас», м. Запоріжжя до відповідача Оздоровчий табір «Маяк» Служби безпеки України, Запорізька область, м. Бердянськ про стягнення коштів, залишити без руху.

2. Надати позивачу строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, шляхом подання до суду письмової заяви із значенням відповідних відомостей, а саме:

- надати суду документи, які підтверджують відправлення Оздоровчому табору «Маяк» Служби безпеки України, Запорізька область, м. Бердянськ копії позовної заяви та доданих до неї документів на всі відомі електронні адреси.

3. Роз`яснити позивачу, якщо у встановлений строк виявлені недоліки не будуть усунуті, позовна заява буде вважатись не поданою та повернута позивачеві.

4. Ухвала набирає законної сили 06.11.2023 та оскарженню не підлягає.

СуддяІ. С. Горохов

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114677524
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —908/3178/23

Судовий наказ від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Судовий наказ від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Рішення від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні