Ухвала
від 06.11.2023 по справі 910/13699/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

06.11.2023Справа № 910/13699/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Ярмак О.М., розглянувши матеріали зустрічної позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕСТЕТ ПРАЙМ БУД"

до Акціонерного товариства "Укрзалізниця"

про визнання протиправними та нечинними акта та рішення, спростування факту безоблікового споживання електричної енергії.

у справі № 910/13699/23

за позовом Акціонерного товариства "Укрзалізниця"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕСТЕТ ПРАЙМ БУД"

про стягнення грошових коштів у розмірі 670 336,71 грн.

Представники сторін: без виклику

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "ЕНЕРГОЗБУТ" Акціонерного товариства "Українська залізниця" звернулось із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Естет Прайм Буд" з вимогою про стягнення заподіяних збитків, а саме заборгованості електроенергії, яка споживалась без обліку в розмірі 670 336, 71 грн.

Ухвалою від 08.09.2022 Господарський суд міста Києва відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, встановив відповідачу 15-ти денний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов.

31.10.2023 відповідач через канцелярію суду подав зустрічну позовну заяву, в якому викладено клопотання про поновлення пропущеного строку для подання зустрічного позову.

Розглянувши матеріали зустрічної позовної заяви та клопотання відповідача, суд дійшов висновку про наступне.

У відповідності до ч. 1 ст. 180 Господарського процесуального кодексу України, відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

У відповідності до ч. 2 ст. 180 Господарського процесуального кодексу України зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі (частина 8 статті 165 ГПК України).

Статтею 113 ГПК України передбачено, що строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Згідно зі пунктами 1, 4, 7 статтею 116 ГПК України перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

У зустрічному позові відповідач сам зазначає, що ухвалу суду від 08.09.2023 ним отримано 18.09.2023.

Проте, всупереч вимогам ч. 1 ст. 180 ГПК України, відповідач подав зустрічний позов лише 31.10.2023 (відмітка про реєстрацію документа), тобто з порушенням строків встановлених ч. 1 ст. 180 ГПК України.

Відповідно до пунктів 4-6 ГПК України зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 162, 164, 172, 173 цього Кодексу.

До зустрічної позовної заяви, поданої з порушенням вимог, встановлених частиною четвертою цієї статті, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Зустрічна позовна заява, подана з порушенням вимог частин першої та другої цієї статті, ухвалою суду повертається заявнику. Копія зустрічної позовної заяви долучається до матеріалів справи.

Отже, зустрічна позовна заява подана до суду поза межами строку для подання відзиву підлягає поверненню господарським судом заявнику.

Поряд з тим, у зустрічному позові відповідачем заявлено клопотання про поновлення строку на подання зустрічного позову.

Відповідно до положень статті 118 ГПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Порядок поновлення та продовження процесуальних строків визначений в статті 119 ГПК України, відповідно до якої суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Поважними визнаються лише ті обставини, які є об`єктивно непереборними і пов`язані з дійсними істотними труднощами для вчинення відповідних процесуальних дій.

Господарський процесуальний кодекс України не пов`язує право суду відновити пропущений строк з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку. Отже, в кожному випадку суд з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінює докази, що наведені в обґрунтування клопотання про його відновлення, та робить мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку.

В обґрунтування поданого клопотання про продовження строку на подання зустрічного позову, заявник зазначає пошук спеціалістів в галузі права та перебування його директора з 15.09.2023 по 08.10.2023 у відпустці.

Згідно доданого до зустрічного позову наказу № 02-В від 11.09.2023 директор відповідача вийшов з відпустки 09.10.2023, проте навіть з цієї дати відповідачем пропущено встановлений судом 15 денний строк для подачі зустрічної позовної заяви.

Доводи відповідача про поважність причин пропуску строку у зв`язку з пошуками представника для участі у даній справі суд оцінює критично, оскільки вказані причини його пропуску не є поважними.

Про відмову у поновленні або продовженні процесуального строку суд постановляє ухвалу (ч. 7 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України).

Крім того, враховуючи, що строк подачі відзиву на позовну заяву встановлений судом, то вчинення такої процесуальної дії після його пропуску можливе у разі продовження, а не поновлення його судом.

Враховуючи викладене, суд не вбачає підстав для продовження пропущеного строку у даному випадку, а тому відмовляє у задоволенні заяви про поновлення строку на подання зустрічного позову.

Відповідно до ч. 6 ст. 180 Господарського процесуального кодексу України, зустрічна позовна заява, подана з порушенням вимог частин першої та другої цієї статті, ухвалою суду повертається заявнику. Копія зустрічної позовної заяви долучається до матеріалів справи.

Оскільки, відповідач подав зустрічну позовну заяву з порушенням строків встановлених ч. 1 ст. 180 ГПК України, у суду відсутні підстави для прийняття до розгляду зустрічної позовної заяви спільно з первісним позовом у справі № 910/13699/23, у зв`язку з чим зустрічна позовна заява підлягає поверненню заявнику .

На підставі викладеного та керуючись, ст. ст. 119, 180, 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. У задоволенні клопотання відповідача про поновлення строку для подання зустрічного позову відмовити.

2. Зустрічну позовну заяву та додані до неї документи по справі № 910/13699/23 повернути заявнику.

3. Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку і строк, встановлені ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.М.Ярмак

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено07.11.2023
Номер документу114677776
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення грошових коштів у розмірі 670 336,71 грн

Судовий реєстр по справі —910/13699/23

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Рішення від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні