Ухвала
від 06.11.2023 по справі 642/6456/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

06.11.2023

Справа № 642/6456/23

Провадження № 2/642/1782/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2023 року м. Харків

Суддя Ленінського районного суду м. Харкова Вікторов В.В. вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів»</a>, треті особи-приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович, приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко Віталій Петрович, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,-

в с т а н о в и в:

До Ленінського районного суду м. Харкова надійшла вищевказана позовна заява.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ТОВ «ФК «Європейська агенція з повернення боргів», треті особи-приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Є.М., приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко В.П., про визнання виконавчого напису приватного нотаріуса Остапенко Є.М., зареєстрованого в реєстрі за №17127 від 05.04.2021 таким, що не підлягає виконанню.

Предметом спору в позовній заяві є скасування виконавчого напису нотаріуса.

Одночасно із позовною заявою подана заява про витребування доказів.

Вчинення нотаріусом виконавчого напису - це нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. При цьому нотаріус здійснює свою діяльність у сфері безспірної юрисдикції і не встановлює прав або обов`язків учасників правовідносин, не визнає і не змінює їх, не вирішує по суті питань права. Тому вчинений нотаріусом виконавчий напис не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло в стягувача раніше. Мета вчинення виконавчого напису - надання стягувачу можливості в позасудовому порядку реалізувати його право на примусове виконання зобов`язання боржником. Правовому регулюванню процедури вчинення нотаріусами виконавчих написів присвяченаГлава 14 Закону України «Про нотаріат»та Глава 16 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій на правовідносини, що виникають з приводу визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Як вбачається із змісту позовної заяви, позивач вирішив скористатись своїм правом на альтернативну підсудність даної справи, звернувшись до Ленінського районного суду м. Харкова з даним позовом посилаючись на ч. 12ст. 28 ЦПК України, зазначивши, що адресою виконання виконавчого напису нотаріуса приватним виконавцем є адреса: м. Харків, вул. Соколовська, буд. 47, а тому даний спір за підсудністю підлягає розгляду саме Ленінському районному суду м.Харкова.

Відповідно до ч. 2ст. 27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Разом із тим, згідно з ч. 12ст. 28 ЦПК України, позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса, можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

Відповідно до ч. 2ст. 24 Закону України «Про виконавче провадження», приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника.

Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Частиною 12ст. 28 ЦПК України, позивачеві надано право вибору підсудності, зокрема за правилами ч. 2ст. 27 ЦПК України, підсудність справ за місцезнаходженням відповідача або за альтернативною підсудністю за місцем виконання оспореного виконавчого напису.

Як вбачається судом із тексту постанови про відкриття виконавчого провадження ВП №65442253 від 17.05.2021, адресою виконання виконавчого напису (адреса боржника) є: АДРЕСА_1 .

Позивач, при зверненні до Ленінського районного суду м. Харкова з даним позовом, зазначає, що звертається саме за місцем виконання виконавчого напису (адреса боржника), за адресою: АДРЕСА_2 , що є хибним твердженням.

Зазначена позивачем адреса виконання виконавчого напису - АДРЕСА_2 не вбачається із постанови державного виконавця про відкриття виконавчого провадження від 17.05.2021 року за ВП №65442253, як адреса виконання виконавчого напису чи адреса проживання боржника ОСОБА_1 .

Крім того, із постанов державного виконавця за виконавчим провадженням ВП №65442253 «про арешт коштів боржника» від 18.05.2021, «прозвернення стягненняна заробітнуплату,пенсію,стипендію таінші доходиборжника» від26.05.2021вбачається лишеадреса: АДРЕСА_1 .

Отже, в даному випадку виконавчі дії з виконання спірного виконавчого напису приватним виконавцем виконавчого округу Харківської області Амельченко В.М. вчиняються за вказаною вище адресою, що відповідно до положеньст. 24 Закону України «Про виконавче провадження»є місцем проведення виконавчих дій, та як наслідок являється місцем виконання виконавчого напису.

Вирішуючи питання про передачу справи за підсудністю суд враховує, що при поданні позовної заяви позивач обрав альтернативну підсудність справи за місцем виконання виконавчого напису нотаріуса, відповідно положень ч. 12ст. 28 ЦПК України, та приходить до висновку, що справу слід передати на розгляд Дзержинського районного суду м. Харкова, оскільки на території Шевченківського району м. Харкова проводяться виконавчі дії з примусового виконання виконавчого напису №17127 виданого 05.04.2021.

Будь-яких даних, які б свідчили про те, що саме на території Холодногірського району м.Харкова вчиняються виконавчі дії з виконання спірного виконавчого напису нотаріуса матеріали справи не містять, тому відсутні підставі вважати, що на території Холодногірського району м.Харкова виконується спірний виконавчий напис нотаріуса і відповідно відсутні правові підстави для визначення підсудності даного позову Ленінському районному суду м. Харкова.

Отже, підстав для розгляду цієї справи Ленінському районному суду м. Харкова не встановлено.

Згідно з нормамиКонвенції про захист прав людини і основоположних свободвід 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини» інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

З урахуванням викладеного позовна заява не підсудна Ленінському районному суду м. Харкова, у зв`язку із чим підлягає передачі за належною підсудністю до Дзержинського районного суду м. Харкова як суду на території юрисдикції якого виконується спірний виконавчий напис нотаріуса.

Згідно п. 1 ч. 1, ч. 3ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1ст. 31 ЦПК Українисуд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідност. 32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються.

Враховуючи викладене, суд вважає необхідним направити за підсудністю матеріали позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Європейська агенція з повернення боргів», треті особи-приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович, приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко Віталій Петрович, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, та заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову до Дзержинського районного суду м. Харкова.

На підставі викладеного, керуючись статтями27,28,31,353-355 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів»</a>, треті особи-приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Остапенко Євген Михайлович, приватний виконавець виконавчого округу Харківської області Амельченко Віталій Петрович, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, та заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову - передати за підсудністю до Дзержинського районного суду м. Харкова (проспект Перемоги, 52В, Харків, 61000).

Передача справи на розгляд іншого суду за підсудністю здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу було подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя В.В. Вікторов

Дата ухвалення рішення06.11.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114682433
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —642/6456/23

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Аркатова К. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Харкова

Вікторов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні