Ухвала
від 24.10.2023 по справі 522/5863/21
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/5863/21

Провадження № 2/522/1646/23

УХВАЛА

24 жовтня 2023 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Федчишеної Т. Ю.,

за участі секретаря судового засідання Глущенко Т. О.,

представника позивачів адвоката Бабійчук І. В.,

представника відповідача Одеської міської ради Старостіна О. С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду клопотання ОСОБА_1 про призначення судової земельно-технічної експертизи, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Приморського районного суду м. Одеси перебуває цивільна справа № 522/5863/21 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Одеської міської ради, Обслуговуючого кооперативу «Екодом-2», за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, про визнання незаконним та скасування рішення Одеської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації земельної ділянки, припинення права власності на земельну ділянку та припинення права оренди земельної ділянки.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 28.09.2022 клопотання ОСОБА_1 про призначення у справі судової земельно-технічної експертизи задоволено, призначено судову земельно - технічну експертизу.

Постановою Одеського апеляційного суду від 21.11.2022 ухвалу Приморського районного суду м. Одеси від 28 вересня 2022 року скасовано, справу направлено новий розгляд до суду першої інстанції. Скасовуючи ухвалу місцевого суду, апеляційний суд виходив з того, що призначення у справі експертизи є передчасним, оскільки необхідно надати правовстановлюючу та технічну документацію.

Ухвалою Приморського районного суду м. Одеси від 21.02.2023 задоволено клопотання адвоката Бабійчук І. В. про витребування доказів, витребувано у Головного управління Держгеокадастру в Одеській області належним чином засвідчену копію Поземельної книги, відкритої щодо земельної ділянки кадастровий номер 5110137500:27:013:0007; витребувано у Комунального підприємства «Бюро технічної інвентаризації» Одеської міської ради належним чином засвідчену копію технічного паспорту на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 .

19.05.2023 та 07.07.2023 на виконання вказаної ухвали суду надійшли затребувані документи.

Позивачем ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Бабійчук І. В., до суду подано клопотання про призначення у справі судової земельно - технічної експертизи, на вирішення якої позивач просить поставити наступні питання: яка конфігурація, проміри та площа земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок за адресою: АДРЕСА_1 . Під час дослідження питання допустити проведення експертом необхідних топографо-геодезичних робіт та вимірювань на місцевості; 2). яка конфігурація, проміри та площа земельної ділянки, що перебуває у користуванні співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , у якості прибудинкової території. Під часдослідження питаннядопустити проведенняекспертом необхіднихтопографо-геодезичнихробіт тавимірювань намісцевості; 3).Чи єпорушення меж(абонакладання)(об`єкт1)земельної ділянкикадастровий №5110137500:27:013:0007,площею 0,0634га заадресою: АДРЕСА_1 ,що наданав орендуОбслуговуючому кооперативу«Екодом-2»щодо (об`єкт2) земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок АДРЕСА_1 , конфігурація, проміри та площа якої буде визначена експертом згідно питання 1. Зазначити межі та площу частин порушення (накладення). Під часдослідження питаннядопустити проведенняекспертом необхіднихтопографо-геодезичнихробіт тавимірювань намісцевості; 4). Чи є порушення меж (або накладання) (об`єкт 1) земельної ділянки кадастровий № 5110137500:27:013:0007, площею 0,0634 га за адресою: АДРЕСА_1 , що надана в оренду Обслуговуючому кооперативу «Екодом-2» щодо (об`єкт 3) земельної ділянки, яка використовується у якості прибудинкової території співвласниками багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , конфігурація, проміри та площа якої буде визначена експертом згідно питання 2. Зазначити межі та площу частин порушення (накладення). Під час дослідження питання допустити проведення експертом необхідних топографо-геодезичних робіт та вимірювань на місцевості.

В обґрунтування клопотання вказує, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідно дослідити, чи дійсно спірна ділянка накладається на прибудинкову територію будинку АДРЕСА_1 та на територію, на якій розташований буд. АДРЕСА_1 , що потребує спеціальних знань.

У підготовчому засіданні адвокат Бабійчук І. В. клопотання просила задовольнити, разом з тим уточнила питання, які слід поставити на вирішення експерта в частині формулювання питань, що стосуються земельної ділянки, визначеної у клопотанні як такої, що перебуває у користуванні співвласників багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , у якості прибудинкової території. Просила у тексті слова "у якості прибудинкової території" замінити на "згідно експлікації, наявної у схематичному плані, виготовленому КП «БТІ» Одеської міської ради станом на 31.10.2022".

Представник відповідача Одеської міської ради Старостін О. С. у підготовчому засіданні проти задоволення клопотання з урахуванням уточнень не заперечував.

Представник Обслуговуючого кооперативу «Екодом-2 та інші учасники справи у підготовче засідання не з`явився, були належним чином повідомлені про дату, час та місце його проведення.

Статтею ст. 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами, як серед іншого, висновками експертів.

Згідно зі ст. 80 ЦПК України, достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України, для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов висновку про обґрунтованість поданого клопотання та необхідність призначення у справі судової земельно-технічної експертизи, оскільки для повного та об`єктивного з`ясування обставин справи необхідні спеціальні знання, що обумовлює необхідність проведення експертизи.

За правилами ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Враховуючи вищевикладене та відсутність заперечень від інших учасників справи щодо обраної позивачем експертної установи, суд вважає за можливе доручити проведення даного виду експертизи експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Згідно з п. 45 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» витрати, пов`язані з проведенням судової експертизи під час судового розгляду має нести сторона, яка заявила клопотання про проведення судової експертизи, а якщо таке клопотання заявлено двома сторонами, то витрати несуть обидві сторони порівну.

Таким чином оплату за проведення експертизи слід покласти на позивача ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи.

Згідно з п .9 ч.1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний час, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. ст. 103, 104, п. 5 ч. 1 ст. 252, 253 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення судової земельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Одеської міської ради, Обслуговуючого кооперативу «Екодом-2», за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, про визнання незаконним та скасування рішення Одеської міської ради, визнання недійсним договору оренди землі, скасування державної реєстрації земельної ділянки, припинення права власності на земельну ділянку та припинення права оренди земельної ділянки, судову земельно - технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Яка конфігурація, проміри та площа земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок за адресою: АДРЕСА_1 . Під час дослідження питання допустити проведення експертом необхідних топографо-геодезичних робіт та вимірювань на місцевості.

2.Яка конфігурація,проміритаплоща земельноїділянки,щоперебуваєу користуванніспіввласниківбагатоквартирногобудинку заадресою: АДРЕСА_1 ,згідноексплікації,наявноїусхематичному плані,виготовленому КП«БТІ»Одеськоїміської радистаномна31.10.2022. Під час дослідження питання допустити проведення експертом необхідних топографо-геодезичних робіт та вимірювань на місцевості.

3.Чи єпорушеннямеж(абонакладання)(об`єкт1)земельноїділянкикадастровий №5110137500:27:013:0007,площею0,0634газа адресою: АДРЕСА_1 ,щонаданав орендуОбслуговуючомукооперативу«Екодом-2»щодо(об`єкт2) земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок АДРЕСА_1 , конфігурація, проміри та площа якої буде визначена експертом згідно питання 1. Зазначити межі та площу частин порушення (накладення). Під час дослідження питання допустити проведення експертом необхідних топографо-геодезичних робіт та вимірювань на місцевості.

4.Чи є порушення меж (або накладання) (об`єкт 1) земельної ділянки кадастровий № 5110137500:27:013:0007, площею 0,0634 га за адресою: АДРЕСА_1 , що надана в оренду Обслуговуючому кооперативу «Екодом-2» щодо (об`єкт 3) земельної ділянки, яка використовується, згідно експлікації наявної, у схематичному плані, виготовленому КП «БТІ» Одеської міської ради станом на 31.10.2022, співвласниками багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , конфігурація, проміри та площа якої буде визначена експертом згідно питання 2. Зазначити межі та площу частин порушення (накладення). Під час дослідження питання допустити проведення експертом необхідних топографо-геодезичних робіт та вимірювань на місцевості.

Проведення судової земельно-технічної експертизи доручити експертам Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Одеса, вул. Успенська, 83/85).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за надання завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків згідно зі ст. ст. 384, 385 КК України.

У розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи № 522/5863/21.

Витрати на проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Повне судове рішення складено 06.11.2023.

Суддя ТетянаФЕДЧИШЕНА

Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено08.11.2023
Номер документу114685605
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення судової земельно-технічної експертизи

Судовий реєстр по справі —522/5863/21

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Постанова від 05.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Постанова від 05.02.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Федчишена Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні